Anslut dig till vårt nätverk!

EU-anslutning

Inget EU-medlemskap utan fria medier

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Eftersom EU planerar för utvidgningen kommer det att vara absolut nödvändigt att Europeiska kommissionen förblir hänsynslös när det gäller att se till att kandidatländerna följer den nyligen fastställda European Media Freedom Act. Annars finns det en verklig risk att ta in länder som kommer att trotsa Europeiska unionens integritet. Anpassning till lagen måste bli en viktig förutsättning för medlemskapsförhandlingar, skriver Antoinette Nikolova, direktör för Balkan Free Media Initiative, en Brysselbaserad organisation som övervakar, driver kampanjer och förespråkar fria och oberoende medier i Balkanregionen.

Förra månaden tillkännagav EU att det skulle inleda samtal med Bosnien och Hercegovina som en del av dess senaste beslut att förbereda sig för "morgondagens framtid" och "använda utvidgningen som en katalysator för framsteg". 

För många Balkanstater som hoppas kunna gå vidare på sin väg mot EU-status kommer detta att ha varit välkomna nyheter. Men om kommissionen ska tillåta länder som Serbien och Bosnien och Hercegovina att avancera på sin medlemsresa (och få ekonomiska fördelar i gengäld), måste den vara fastare på sina kriterier för fria, oberoende medier och ha samma förväntningar på kandidatländerna som det gör det nu för medlemsländer enligt den nyligen fastställda European Media Freedom Act (EMFA). 

I Bosnien och Hercegovina till exempel, trots framsteg i andra aspekter av deras medlemskriterier, genomgår landet en oroande nedgång i mediefrihet. International Press Institute fann att en rad ny restriktiv lagstiftning – inklusive återkriminalisering av ärekränkning och förhindrande av media från att registrera sig som icke-statliga organisationer – stadigt krymper utrymmet för oberoende, fria medier. Detta, tillsammans med en allt mer fientlig retorik från regeringen mot media som går emot statens vilja och attacker mot journalister från offentliga tjänstemän, kommer att undergräva alla framsteg som gjorts kring rättsstatsprincipen och anpassningen till andra EU-värderingar. 

Tyvärr är Bosnien inte ett isolerat fall. Under de senaste tre åren har Balkan Free Media Initiative rapporterat skenande övergrepp och attacker mot fri, oberoende press i hela regionen. Resultatet har blivit en försvagning av informationsmiljön som tillåter autokrater som president Vucic i Serbien och ryskstödda bråkmakare som Milorad Dodik i den bosniska regionen Republika Srpska att ta nästan total kontroll över media.

Strax före valet i december förra året antog Serbien sina egna medielagar som gjorde det möjligt för regeringen att formellt äga media och trycka ut oberoende operatörer, trots högljudda protester från icke-statliga organisationer och civilsamhällesgrupper. I åratal har det serbiska statligt skyldiga telekomföretaget, Telekom Srbija, använts av regeringen som ett verktyg för att köpa upp oberoende operatörer och driva ut dominerande operatörer genom konkurrensbegränsande metoder, vilket gör det möjligt för staten att öka sin kontroll över tillgången till information genom kabel-TV-kanaler. 

Det vakuum som bristen på fri press lämnat har lett till spridningen av antivästlig och anti-EU desinformation, som har ökat drastiskt ända sedan Ryssland invaderade Ukraina. Inte konstigt då att Serbien, som en gång ansågs vara en lovande EU-kandidat, nu backar på sin demokratiska väg när dess befolkning blir allt mer sympatisk mot Ryssland och mot EU. Det är ingen slump att detta har kommit när media har glidit längre in i statlig kontroll.

Annons

När EU inleder sina medlemskapsförhandlingar med Bosnien och Hercegovina och fortskrider samtalen med andra Balkanstater, inklusive Serbien, måste det säkerställa att strikta lagar för att skydda mediefriheten är en väsentlig förutsättning för alla samtal före utvidgningen. Om de inte gör det riskerar de att ta in en våg av länder som vill dra fördel av medlemskapet utan att hålla fast vid dess värderingar, vilket äventyrar unionens framtida integration. Man behöver bara titta på Ungern för att se de svårigheter som kan uppstå när medlemsländer tillåts tas över av autokratiska ledare som är inställda på att kontrollera information. 

Den goda nyheten är att stark lagstiftning redan har antagits för EU-medlemmar. Tidigare denna månad avgav EU sin slutliga omröstning om European Media Freedom Act (EMFA), en landmärkeslagstiftning som är avsedd att skydda medias oberoende och stävja externa försök att påverka redaktionella beslut. Enligt denna nya lag har EU en möjlighet att inte bara sätta standarder för hur mediefrihet bör upprätthållas och upprätthållas i hela facket, men också signalera alla potentiella kandidater att det måste vara en nyckelförutsättning för alla meningsfulla medlemssamtal att följa EMFA.

Om EU förbereder sig för morgondagens framtid måste anpassningen till EMFA bli en viktig förutsättning för medlemskapsförhandlingar. Kandidater som undergräver mediefriheten som en avgörande förutsättning för anslutningsförhandlingar bör inte sitta vid förhandlingsbordet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend