Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Oceana avslöjar illegalt drivgarnsfiske i Marocko

DELA MED SIG:

publicerade

on

FC_MOR_11-649Olagligt fångad svärdfisk importeras till Spanien och återexporteras till den italienska marknaden. Marocko fasade officiellt ut drivgarn 2010 med finansiering från EU och USA.

Den 19 juni avslöjade Oceana att den illegala användningen av drivgarn för att fånga svärdfisk har återvänt till Tanger, Marocko. Bevis som samlats in av den internationella marina bevarandeorganisationen under de senaste tre dagarna, visar småskaliga fartyg som agerar i samordning med större fartyg utan straff för att fånga svärdfisk i Gibraltarsundet.

Oceana i Europas verkställande direktör Xavier Pastor har efterlyst kraftfulla åtgärder: "Driftgarnsfiske har varit förbjudet sedan 1992 av FN: s generalförsamling, och sedan 2003 av ICCAT. I 2010, Marocko still used this gear but strong international pressure led to a phase-out one year later.  It is now clear that vessels have resumed illegal fishing right in front of Moroccan authorities. How long is this mockery going to last? We don’t need more words against the use of driftnets, we need real action from authorities at all levels to stop illegal driftnetting now.”

Den spanska fiskeindustrin har redan uppmanat spanska och EU:s ledning[1] att vidta åtgärder mot att svärdfisk som fångas illegalt med drivgarn importeras till Spanien och återexporteras till Italien landvägen, vilket sänker priserna på lokalt och lagligt fiskad svärdfisk. Enligt uppgifter från Oceana ligger första försäljningspriserna för svärdfisk i Marocko på 5 eur/kg, medan det i Italien kan kosta mer än 15 eur/kg[2], vilket gör denna illegala verksamhet lönsam för mellanhänder. Underdimensionerad svärdfisk säljs också lokalt i Tanger.

Ilaria Vielmini, marinforskare vid Oceana tillägger: "Både av traditionella och kulturella skäl är Italien ett av de viktigaste EU-länderna som fiskar och importerar svärdfisk. Oceana uppmanar relevanta myndigheter att stänga EU:s gräns för dessa olagligt fångade fiskar och vidta lämpliga åtgärder mot Marocko för att stoppa denna ohållbara fiskepraxis. Inspektionstjänster på land bör beslagta all fisk som visar bevis på att ha fångats med detta illegala fiskeredskap”.

Det är också värt att notera att drivgarn, även om de är förbjudna av ICCAT i Medelhavet sedan 2003, fortfarande är tillåtna för ICCAT:s avtalsslutande parter i Atlanten. Oceana uppmanar ICCAT att anta ett fullständigt och ovillkorligt drivgarnsförbud för fångst av långvandrande arter.

Drivnät bakgrunder

Annons

Drivgarn är en typ av fiskeredskap som används för att rikta in sig på olika pelagiska arter. Under 1980-talet och början av 1990-talet blev den här typen av nät populär eftersom den är effektiv och lätt att använda. Drivgarn är mycket skadliga för den marina miljön, eftersom deras användning resulterar i bifångster av tusentals valar och andra hotade arter.

1992 inrättade FN:s generalförsamling ett internationellt moratorium som förbjöd drivgarn längre än 2.5 km. Efter att EU förbjöd dessa nät 2002, fortsatte vissa länder, som Frankrike och Italien, att använda dem. Italien var det sista landet i Europa som fortfarande använde denna illegala utrustning, som ofta har kamouflerats under det lagliga namnet "ferrettara”. Marocko och Turkiet meddelade att de kommer att förbjuda drivgarn från och med 2011.

Mer information
drivgarn

Bildgalleri: Illegala drivgarn i Marocko
Rapportera: Den marockanska flottans användning av drivgarn


Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend