Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

130.000 får från Rumänien förväntas dö på grund av Suez-flaskhalsen

publicerade

on

Du kanske tror att Suez-krisen är över, men inte för hundratusentals levande djur som fortfarande är fångade i Suez-korsningen, djur som nu tar slut på mat och vatten. Det finns totalt över 200.000 levande djur som kommer från Colombia, Spanien och mer än hälften från Rumänien som ännu inte har nått destinationen. Det är mycket troligt att de dör eftersom foder och vatten snabbt rinner ut i de överfulla fartygen som tar dem till deras slakt - skriver Cristian Gherasim

Den maritima blockad som skapats av Ever Given kan ha passerat men det finns fortfarande många fartyg som sköter levande djur över tusentals kilometer som inte ens har passerat Suez trots förväntningar om att de kan ha prioriterats på grund av den bräckliga lasten och faktum att de ligger dagar efter schemat.

Djurskyddsorganisationer förklarade att även om EU-lagstiftningen kräver att transportörer laddar 25 procent mer mat än planerat för sin resa vid förseningar, så händer det sällan.

Djurrättsliga icke-statliga organisationer säger att även med 25 procents buffert skulle dessa fartyg nu ta slut på djurfoder långt innan de anlände till hamn.

Till exempel planerade fartyg som lämnade Rumänien den 16 mars att anlända till Jordanien den 23 mars, men i stället skulle det nu tidigast nå hamn den 1 april. Det är en nio dagars försening. Även om fartyget hade 25 procent extra djurfoder, skulle det bara ha hållit i 1.5 dagar

Några av de elva fartygen som var fulla till randen som lämnade Rumänien och transporterade 11 levande djur till Persiska golfstaterna har tagit slut på mat och vatten redan innan Ever Given släpptes. Rumäniens myndigheter sa i ett pressmeddelande att de har informerats om att dessa fartyg kommer att prioriteras men inget av det slaget hände, sade icke-statliga organisationer.

Det är mycket troligt att vi aldrig kommer att veta storleken på den värsta marina djurskyddskatastrofen i historien, eftersom transportörer regelbundet kastar döda djur överbord för att dölja bevisen. Mer, Rumänien skulle inte heller släppa den informationen, för den skulle inte se bra ut och myndigheterna vet att den skulle leda till utredningar.

Levande djur bakas långsamt levande i den brännande värmen från de trånga metallbehållarna.

Upprepad undersökningar visade att djur som exporterades till Gulf-länderna dör av de höga temperaturerna, lossades våldsamt från fartyg, pressades i bilstammar och slaktades av okvalificerade slaktare

Rumänien exporterar en hel del levande djur trots de fruktansvärda förhållandena. Det har utpekats av Europeiska kommissionen för dess dåliga praxis när det gäller export av levande djur. Först förra året drunknade mer än 14,000 XNUMX får när ett lastfartyg kantade utanför Svarta havets kust. Ett år innan EU-kommissionären för livsmedelssäkerhet krävde att exporten avbryts på grund av värmen. Rumänien fördubblades sedan sin export.

Levande djurexport är inte bara grym men också skadligt för ekonomin. Jordbrukare som saknar lokala köttbearbetningsanläggningar säger att de tappar pengar på att behöva skicka sina boskap utomlands. Levande djur säljs tio gånger billigare än om köttet skulle bearbetas i landet och sedan exporteras.

Levande djurexport från Rumänien förblir oförminskad även under de heta sommarmånaderna trots de upprepade varningarna från Bryssel, trots att länder som Australien och Nya Zeeland satte stopp för det, och trots att det är ett ekonomiskt nonsens. Experter och studier visar att bearbetat och kylt kött skulle vara mer fördelaktigt, ge ekonomiska fördelar och högre avkastning

Djurtransporter

Hjälp bönder att avsluta burodlingen

publicerade

on

”Vi stöder starkt medborgarinitiativet” Avsluta buråldern ”för husdjur. Tillsammans med 1.4 miljoner européer ber vi kommissionen att föreslå de rätta åtgärderna för att stoppa jordbruket av burar, säger Michaela Šojdrová, ledamot av PPE-gruppen, i parlamentets jordbrukskommitté.

”Djurens välbefinnande kan bäst garanteras när jordbrukare får rätt incitament för det. Vi stöder en smidig övergång från burar till alternativa system inom en tillräcklig övergångsperiod som beaktas specifikt för varje art, ”tillade Šojdrová.

Eftersom Europeiska kommissionen har lovat att föreslå ny djurskyddslagstiftning 2023 understryker Šojdrová att en konsekvensbedömning måste göras före 2022, inklusive kostnaderna för den nödvändiga omvandlingen på både kort och lång sikt. "Eftersom olika arter, värphöns eller kaniner, kräver olika förhållanden, måste förslaget täcka dessa skillnader med en art efter art, fram till 2027. Jordbrukare behöver övergångsperioder och en kompensation för de högre produktionskostnaderna", sade Šojdrová.

”För att garantera djurens välbefinnande och för att inte missgynna våra europeiska jordbrukare behöver vi effektiv kontroll om importerade produkter uppfyller EU: s djurskyddsnormer. Importerade produkter måste uppfylla europeiska djurskyddsnormer så att vår högkvalitativa produktion inte ersätts med lågkvalitativ import, betonade Šojdrová.

Fortsätt läsa

Djurtransporter

Djurskyddsseger: EU-domstolens dom bekräftar medlemsstaternas rätt att införa obligatorisk bedövning före slakt  

publicerade

on

I dag (17 december) är en historisk dag för djur, eftersom Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) klargjorde att medlemsstaterna får införa obligatorisk bedövning före slakt. Fallet som togs upp från förbudet som antogs av den flamländska regeringen i juli 2019, vilket gjorde bedövning obligatoriskt även för produktion av kött med traditionell judisk och muslimsk riter.

Domen slog fast att medlemsstaterna legitimt kan införa obligatorisk reversibel bedövning inom ramen för art. 26.2 ci rådets förordning 1099/2009 (slaktförordningen), i syfte att förbättra djurens välbefinnande under de dödsoperationer som utförs i samband med religiösa ritualer. Det anges tydligt att slaktförordningen "inte hindrar medlemsstaterna från att införa en skyldighet att bedöva djur före avlivning, vilket också gäller vid slakt som föreskrivs av religiösa ritualer".

Denna dom betraktar den senaste utvecklingen av reversibel bedövning som en metod som framgångsrikt balanserar de uppenbarligen konkurrerande värderingarna av religionsfrihet och djurens välbefinnande, och den drar slutsatsen att ”åtgärderna i (flamländska) dekretet möjliggör en rättvis balans mellan vikten kopplat till djurens välbefinnande och friheten för judiska och muslimska troende att manifestera sin religion ”.

Eurogruppen för djur har följt domstolsprocessen noggrant och i oktober släppte den en opinionsundersökning visar att EU-medborgare inte vill se djur slaktade medan de är fullt medvetna.

”Det är nu klart att vårt samhälle inte stöder djur att i onödan lida under den mest kritiska tiden i deras liv. Reversibel bedövning gör det möjligt att framgångsrikt balansera de uppenbarligen konkurrerande värdena för religionsfrihet och omtanke för djurens välbefinnande enligt gällande EU-lag. Godkännandet av bedövning före slakt av religiösa samfund ökar både i EU och länder utanför EU. Nu är det dags för EU att göra bedövning före slakt alltid obligatorisk vid nästa revidering av slaktförordningen, säger Eurogroup for Animals CEO Reineke Hameleers.

Under årens lopp har experter uttryckt oro över de allvarliga konsekvenserna av djurskyddet av att döda utan förskuren bedövning (FVE, 2002; EFSA, 2004; BVA, 2020), som erkänts av domstolen i ett annat fall (C-497 / 17).

Ärendet går nu tillbaka till Flandernas konstitutionella domstol som måste bekräfta och genomföra EU-domstolens beslut. Den förestående översynen av slaktförordningen, som meddelades av Europeiska kommissionen inom ramen för EU: s Farm to Fork-strategi, ger dessutom chansen att ytterligare klargöra saken genom att göra bedövning före slakt alltid obligatorisk och gå mot ett Europa som bryr sig för djur.

Efter EG-domstolens beslut i morse att upprätthålla förbudet mot icke-bedövande slakt i de belgiska regionerna Flandern och VallonienÖverrabbiner Pinchas Goldschmidt, presidenten av European Rabbis Conference (CER), har utfärdat följande uttalande:

”Detta beslut går ännu längre än förväntat och flyger inför de senaste uttalandena från EU-institutionerna om att det judiska livet ska uppskattas och respekteras. Domstolen har rätt att avgöra att medlemsstaterna får eller inte kan acceptera undantag från lagen, som alltid har funnits i förordningen, men att försöka definiera shechita, vår religiösa praxis, är absurt.

”EG-domstolens beslut att verkställa förbudet mot icke-bedövande slakt i Flandern och Vallonien i Belgien kommer att kännas av judiska samhällen över hela kontinenten. Förbuden har redan haft en förödande inverkan på det belgiska judiska samfundet och orsakat brist på utbud under pandemin, och vi är alla mycket medvetna om det prejudikat som detta skapar som utmanar våra rättigheter att utöva vår religion.

”Historiskt har förbud mot religiös slakt alltid förknippats med högerextrem och befolkningskontroll, en trend som tydligt dokumenteras och kan spåras tillbaka till förbud i Schweiz på 1800-talet för att förhindra judisk invandring från Ryssland och Pogroms, till förbud i Nazityskland och så sent som 2012 försökte man förbjuda religiös slakt i Nederländerna offentligt som en metod för att hindra islam att sprida sig till landet. Vi står nu inför en situation där, utan samråd med det lokala judiska samfundet, ett förbud har genomförts och konsekvenserna för det judiska samfundet kommer att vara långvarigt.

”Vi får höra av europeiska ledare att de vill att judiska samhällen ska leva och vara framgångsrika i Europa, men de ger inga skydd för vårt sätt att leva. Europa måste reflektera över vilken typ av kontinent det vill vara. Om värden som religionsfrihet och sann mångfald är integrerade, återspeglar inte det nuvarande lagsystemet det och måste omedelbart ses över. 

"Vi kommer att fortsätta arbeta med representanter för det belgiska judiska samfundet för att erbjuda vårt stöd på vilket sätt vi kan."

Yttrande om slakt 
Sammanfattning av Europeiska unionens domstol (CJEU) mål C-336/19
Amicus Curiae om EU-domstolen
Advokat Allmänt yttrande

Fortsätt läsa

Djurskydd

Dags att lyssna på medborgarna och lita på teknik när det gäller slakt

publicerade

on

Konversationen om slakt utan bedövning studsar runt i Europa av olika skäl: djurens välbefinnande, religion, ekonomi. Övningen innebär att döda djur medan de fortfarande är fullt medvetna och det används i vissa religiösa traditioner, såsom de judiska och muslimska, för att producera kosher respektive halalkött, skriver Reineke Hameleers.

Det polska parlamentet och senaten röstar om Fem för djurräkning, som bland annat innehåller en begränsning av möjligheten till rituell slakt. Judiska samhällen och politiker över hela Europa är det anropande på polska myndigheter att avskaffa förbudet mot export av kosherkött (Polen är en av de största europeiska exportörerna av kosherkött).

Begäran tar dock inte hänsyn till vad EU-medborgare, inklusive polska, just har uttryckt i opinionsundersökning Eurogrupp för djur släpptes nyligen. Majoriteten stöder tydligt högre djurskyddsnormer och förklarar att: det bör vara obligatoriskt att göra djur medvetslösa innan de slaktas (89%); länder bör kunna anta ytterligare åtgärder som säkerställer högre djurskyddsnormer (92%). EU bör kräva att alla djur bedövas innan de slaktas, även av religiösa skäl (87%). EU bör prioritera finansiering av alternativa metoder för slakt av djur på humana sätt som också accepteras av religiösa grupper (80%).

Även om resultaten otvetydigt visar civilsamhällets ställning mot slakt utan bedövning, bör detta inte tolkas som ett hot mot religionsfrihet, eftersom vissa försöker föreställa sig det. Det representerar nivån av uppmärksamhet och omsorg som européerna har gentemot djur, vilket också ligger i EU EU-fördraget definiera djur som kännande varelser.

EU-lagen säger att alla djur måste göras medvetslösa innan de dödas, med undantag i samband med vissa religiösa metoder. Flera länder som Slovenien, Finland, Danmark, Sverige och två regioner i Belgien (Flandern och Vallonien) antog strängare regler utan undantag från den obligatoriska bedövningen av djur före slakt.

I Flandern, liksom i Vallonien, antog parlamentet lagen nästan enhälligt (0 röster emot, endast några nedlagda röster). Lagen var resultatet av en lång process av demokratiskt beslutsfattande som inkluderade utfrågningar med de religiösa samfunden och fick stöd över partiet. Det är viktigt att förstå att förbudet avser slakt utan bedövning och att det inte är ett förbud mot religiös slakt.

Dessa regler syftar till att säkerställa högre välfärd för djur som slaktas i samband med religiösa ritualer. Faktum är att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet drog slutsatsen att Det är mycket troligt att allvarliga välfärdsproblem uppträder efter halssnittet, eftersom djuret - fortfarande medvetet - kan känna ångest, smärta och nöd. Också, den Domstolen i EU (EU-domstolen) erkände att ”särskilda slaktmetoder som föreskrivs av religiösa ritualer som utförs utan förbedövning inte är lika stora, när det gäller att tjäna en hög nivå av djurskydd vid tidpunkten för avlivningen”.

Numera ger reversibel bedövning skydd för djur som slaktas i samband med religiösa ritualer utan att störa ritualerna per se. Det orsakar medvetslöshet genom elektronarkos, så djuren lever fortfarande när halsen skärs.

Antagandet av fantastiska metoder ökar bland religiösa samfund i Malaysia, Indien, Mellanöstern, Turkiet, Tyskland, Nya Zeeland och Storbritannien.

Med tanke på vad medborgarna uttryckte i opinionsundersökningen och de möjligheter som tekniken erbjuder, bör europeiska medlemsstater kunna anta ytterligare åtgärder som säkerställer högre djurskyddsstandarder, som den belgiska regionen Flandern som införde en sådan åtgärd 2017 och nu hotas att få det vänt av EU-domstolen.

Det är dags för våra ledare att basera sina beslut på sund vetenskap, entydig rättspraxis, accepterade alternativ till slakt utan bedövning och starka demokratiska, moraliska värden. Det är dags att bana väg för verkliga framsteg i EU istället för att vrida klockan bakåt.

De åsikter som uttrycks i ovanstående artikel är författarens enbart och återspeglar inga åsikter från EU-reporter.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend