Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Djursjukdomar: Kommissionen antar harmoniserade regler om vaccination av djur

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 20 februari, som en del av åtgärderna för att ta itu med den största epidemin av fågelinfluensa som hittills observerats i EU, harmoniserar kommissionen reglerna för vaccination av djur mot de allvarligaste djursjukdomarna. I samband med fågelinfluensan kommer särskilda regler för vaccination att införas när de används som en åtgärd för att kontrollera eller förebygga sjukdomen. Detta kommer att möjliggöra säker förflyttning av djur och produkter från anläggningar och zoner där vaccination har skett.

Hälso- och livsmedelssäkerhetskommissionär Stella Kyriakides (avbildad) sade: "I ljuset av det allvarligaste utbrottet i nyare historia i EU är kampen mot aviär influensa högst upp i våra prioriteringar. Dessa utbrott orsakar enorm skada på denna jordbrukssektor och hämmar handeln. De regler som presenteras idag kommer att möjliggöra en harmonisering av användningen av vaccination för att förhindra eller kontrollera spridningen av sjukdomen och ställa villkor för att möjliggöra förflyttning av vaccinerade djur och deras produkter."

Dessa nya regler är i linje med internationella standarder Världsorganisationen för djurhälsa (WOAH, grundat som OIE) och ta hänsyn till nytillgänglig vetenskaplig kunskap och den erfarenhet som vunnits vid tillämpningen av befintliga unionsregler.

De nya reglerna publiceras idag i Europeiska gemenskapernas officiella tidning och träder i kraft den 12 mars. Läs mer på fågelinfluensa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend