Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

"Etiskt och miljömässigt" katastrofala planer på att odla bläckfisk i Spanien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Experter och djurskyddsaktivister är bestörta när det spanska skaldjursföretaget Nueva Pescanova tillkännagav planer på att öppna världens första bläckfiskfarm trots flera etiska och ekologiska problem.

Nueva Pescanova hoppas kunna börja marknadsföra odlad bläckfisk i sommar, innan den säljer 3,000 2023 ton bläckfisk om året från XNUMX och framåt. Den kommersiella gården kommer att ligga nära hamnen i Las Palmas på Kanarieöarna. Än så länge har de förhållanden under vilka bläckfisken kommer att hållas fången – storleken på tankarna, maten de kommer att äta och hur de kommer att dödas – inte avslöjats av företaget. 

Experter har ringt varningsklockor om etik och hållbarhet för bläckfiskfarmer i många år. De London School of Economics avslutade i en landmärkerapport förra året: "Vi är övertygade om att högvälfärdsuppfödning av bläckfisk är omöjligt." Compassion in World Farming släppte en rapport 2021 varning för att bläckfiskodling är ett "recept på katastrof". Under 2019, forskare ingås att "av etiska och miljömässiga skäl är det en dålig idé att föda upp bläckfiskar i fångenskap för mat". 

Bläckfiskar är ensamma djur som är mycket nyfikna, intelligenta och utför komplexa beteenden och interaktioner med sin omgivning. De är territoriella djur och kan lätt skadas utan skelett som skyddar dem. Jordbrukssystemens karga och begränsade förhållanden skapar därför en hög risk för dålig välfärd, inklusive aggression och till och med kannibalism. Vattenlevande djur är de minst skyddade av alla odlade arter och för närvarande finns det inga vetenskapligt validerade metoder för deras humana slakt. 

Att odla bläckfiskar skulle också öka det växande trycket på vilda fiskbestånd. Bläckfiskar är köttätare och behöver äta två till tre gånger sin egen vikt i mat under sin korta livstid. För närvarande förvandlas runt en tredjedel av den fisk som fångas över hela världen till foder för andra djur - och ungefär hälften av den mängden går till vattenbruk. Så odlad bläckfisk kommer sannolikt att matas på fiskprodukter från bestånd som redan är överfiskade och på bekostnad av kustsamhällenas livsmedelsförsörjning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend