Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Uttalande av den höga representanten Catherine Ashton, kommissionsledamot Štefan Füle, Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen och utrikesministrar om händelserna i Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

_71444308_020170428"Europeiska unionen fördömer starkt den överdrivna användningen av våld den 30 november av polisen i Kiev för att skingra fredliga demonstranter, som under de senaste dagarna på ett starkt och aldrig tidigare skådat sätt har uttryckt sitt stöd för Ukrainas politiska associering och ekonomiska integration med EU. Detta stödet välkomnades i går av deltagarna i toppmötet om det östliga partnerskapet i Vilnius. Den omotiverade användningen av våld strider mot de principer som alla deltagare vid toppmötet i Vilnius, inklusive Ukrainas president, i går bekräftade att de ansluter sig till dem.

"Vi uppmanar Ukraina, även i dess egenskap av OSSE:s ordförandeskap, att vara värd för dess ministerkonferens om 5-6 December i Kiev för att fullt ut följa sina internationella åtaganden att respektera yttrande- och mötesfriheten.

"Vi uppmanar presidenten och de ukrainska myndigheterna att genomföra undersökningar av händelserna i natt och att hålla dem ansvariga som agerade mot de grundläggande principerna om mötesfrihet och yttrandefrihet."

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sade: "Många ukrainare fortsätter att visa sitt starka stöd för deras lands närmare relationer med Europeiska unionen. Det är människors rätt överallt att uttrycka sina åsikter på ett demokratiskt sätt.

"Jag vädjar till alla parter att till varje pris avstå från våld och användning av våld. Våld och våld är inte sättet att lösa politiska meningsskiljaktigheter i ett demokratiskt samhälle. Jag uppmanar alla att gå vidare i enlighet med konstitutionella och demokratiska normer. Nato fullt ut respekterar alla ukrainare och den ukrainska nationens demokratiska ideal.

"Jag uppmanar Ukraina, som innehavare av OSSE:s ordförandeskap, att fullt ut följa sina internationella åtaganden att respektera yttrande- och mötesfriheten."

Natos utrikesministrar sa: "Nordatlantiska rådet diskuterade utvecklingen i Ukraina. Vi följer noga situationen i landet.

Annons

"Vi fördömer användningen av överdrivet våld mot fredliga demonstranter i Ukraina. Vi uppmanar alla parter att avstå från provokationer och våld.

"Vi uppmanar Ukraina, som innehavare av OSSE:s ordförandeskap, att till fullo följa sina internationella åtaganden och att upprätthålla yttrande- och mötesfriheten. Vi uppmanar regeringen och oppositionen att gå i dialog och inleda en reformprocess .

"Ett suveränt, oberoende och stabilt Ukraina, fast engagerat i demokrati och rättsstatsprincipen, är nyckeln till euro-atlantisk säkerhet. Ukraina förblir en viktig partner till Nato och alliansen värderar högt Ukrainas bidrag till internationell säkerhet. Vårt partnerskap kommer att fortsätta på grunden för värderingarna demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Nato är fortfarande engagerat i att stödja reformprocessen i Ukraina."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend