Anslut dig till vårt nätverk!

Funktionshinder

Europeiska dagen för personer med funktionsnedsättning: Kommissionen tillkännager vinnare av Access City Award 2014 – Göteborg

DELA MED SIG:

publicerade

on

access_city_awardOn the occasion of the European Day for People with Disabilities (3 December) the European Commission announced that Gothenburg is the winner of the Access City Award 2014. The Award recognises Gothenburg’s outstanding work towards increasing accessibility for disabled people and the elderly. The 2014 Award is organised by the European Commission together with the European Disability Forum, and is presented in Brussels during the event ‘Accessible Tourism in Europe’ on the occasion of the annual European Day of People with Disabilities and the European Tourism Day. The Award aims to encourage cities with at least 50,000 inhabitants to share their experience and to improve accessibility for the benefit of all.

“‘A city for everyone!’ – this is Gothenburg’s slogan. Having won this year’s Access City Award goes to show that for Gothenburg this is more than just a slogan,” said Vice-President Viviane Reding, the EU’s justice commissioner. “The city’s inclusive approach of integrating people with all disabilities into society has helped Gothenburg becoming this year’s winner. People with disabilities still face too many barriers in everyday life, but cities like Gothenburg are leading the way in making life more accessible for all. Congratulations to Gothenburg.”

Gothenburg’s commitment to increasing accessibility to transport, housing, work and employment is a good example that other European cities could follow in the future. Priority is given to people with disabilities when accessible homes become available. On the employment front, some 300 workplaces are being equipped with personal aids each year. The city is also systematically working on improving public facilities, with concrete actions to make amusement parks, playgrounds and the local university more accessible.

Det andra priset för Access City Award gick till Grenoble (Frankrike) och det tredje till Poznan (Polen) – båda städerna har uppvisat anmärkningsvärda framsteg när det gäller tillgänglighet till transport, utbildning, boende, shopping, kultur, sport, turism och sysselsättning.

Europeiska kommissionen delar ut särskilda omnämnanden till städer som är pionjärer när det gäller att nå tillgänglighet när det gäller byggd miljö, transport, informations- och kommunikationsteknik och offentliga anläggningar och tjänster. I år ges de särskilda omnämnanden till:

  1. Belfast, United Kingdom, for ‘Built Environment and Public Spaces’
  2. Dresden, Germany, for ‘Information and Communication Technologies’
  3. Burgos, Spanien, för offentliga tjänster och faciliteter
  4. Malaga, Spanien för transport och relaterade infrastrukturer

Tidigare vinnare av Access City Award inkluderar Avila i Spanien (IP / 10 / 1641); Salzburg i Österrike (IP / 11 / 1492), och Berlin i Tyskland (IP / 12 / 1309).

Because making Europe accessible cannot only be done by public authorities, the European Commission is also organising a High-level meeting on Growth and Accessibility bringing together business CEOs and users’ associations on the occasion of the European Day for People with Disabilities. The objective of the meeting is to discuss how products and services can be made more accessible in Europe.

Annons

Bakgrund

Access City Award

Access City Award lanserades 2010 för att öka medvetenheten om funktionshinder och främja tillgänglighetsinitiativ i europeiska städer med mer än 50,000 XNUMX invånare. Priset handlar om att säkerställa lika tillgång till stadslivet för personer med funktionsnedsättning. Initiativet syftar till att uppmuntra städer att inspirera varandra till innovation och att dela med sig av god praxis.

Priset delas ut till den stad som bevisligen och hållbart har förbättrat tillgängligheten i grundläggande aspekter av stadsliv och som har konkreta planer för ytterligare förbättringar. Priset täcker åtgärder inom områdena:

  1. Byggd miljö och offentliga utrymmen;
  2. Transport och tillhörande infrastruktur;
  3. Information och kommunikation, inklusive ny teknik (IKT); och
  4. Offentliga anläggningar och tjänster.

Urvalsprocessen för den europeiska juryn för Access City Award 2014

I en första urvalsomgång på nationell nivå ansökte 102 städer från 23 medlemsländer och uppfyllde kriterierna för att bli antagen till tävlingen. Nationella juryer i medlemsländerna bestod av personer med funktionshinder och experter på den offentliga förvaltningen. De kunde välja upp till tre städer att nominera till den europeiska urvalsomgången, vilket resulterade i ett urval av 33 städer som skickades in till den europeiska juryn för "Access City Award 2014".

Den europeiska juryn bestående av tillgänglighetsexperter och representanter för European Disability Forum och Age Platform Europe bedömde dessa 33 städer och valde ut vinnaren, det andra och det tredje priset samt de fyra särskilda omnämnandena.

EU:s policy för tillgänglighet

Att göra Europa mer tillgängligt för personer med funktionshinder är en viktig del av detta EU:s övergripande handikappstrategi.2010-2020 which provides the general framework for action in the area of disability and accessibility at EU level to complement and support member states’ action. Specific provisions on accessibility are contained in EU legislation in areas such as transport and electronic communication services.

EU använder sig av en mängd olika instrument utöver lagstiftning och politik, såsom forskning och standardisering, för att optimera tillgängligheten för den byggda miljön, IKT, transporter och andra områden, och för att främja en EU-omfattande marknad för tillgängliga produkter och tjänster .

The EU also aims to improve the functioning of the assistive technology market for the benefit of people with disabilities and supports a ‘Design for all’ approach that benefits a wider part of the population, such as elderly people and those with reduced mobility.

Mer information

Läs mer om Access City Award här. och här.

Tillgänglig turism i Europa, med anledning av Europeiska dagen för personer med funktionshinder och Europeiska turistdagen

Europeiska handikappstrategi 2010-2020  och här.

FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionshinder

Hemsida för vicepresident Viviane Reding

Följ vicepresidenten på Twitter: VivianeRedingEU

Följ EU Justice på Twitter: EU_Justice

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend