Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Grundläggande rättigheter: Betydelsen av EU: s stadga växer som medborgare står till nytta

DELA MED SIG:

publicerade

on

LissabonfördragetDen fjärde årsrapporten som publicerades den 4 april av Europeiska kommissionen om tillämpningen av EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna visar att EU-stadgans betydelse och framträdande plats fortsätter att öka: EU-domstolen tillämpar stadgan i allt större utsträckning i sina beslut medan nationella domare blir mer och mer medvetna om stadgans inverkan och söker vägledning från EU-domstolen.

Europeiska kommissionen har också successivt försökt att levandegöra stadgan genom att vidta åtgärder för att främja och försvara EU-medborgarnas rättigheter enligt stadgan. Sedan 2010 har EU-kommissionen infört en checklista för grundläggande rättigheter och som ett resultat granskar varje lagförslag för att säkerställa att det är bevisat för grundläggande rättigheter. Den årliga rapporten om tillämpningen av stadgan följer de framsteg som gjorts och identifierar utmaningar och problem. Det visar att Europeiska kommissionen sätter grundläggande rättigheter i centrum för all EU-politik.

”Nästan fyra år efter att EU-kommissionen presenterade sin strategi för genomförandet av EU-stadgan har vi lyckats stärka kulturen för de grundläggande rättigheterna i EU-institutionerna. Alla kommissionsledamöter avlägger en ed om stadgan om de grundläggande rättigheterna, vi kontrollerar varje europeiskt lagförslag för att säkerställa att det överensstämmer med stadgan och europeiska och nationella domstolar har successivt gjort stadgan till en referenspunkt i sina bedömningar, säger vicepresident Viviane Reding , EU:s kommissionär för rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap. "Jag är glad att se att stadgan nu är fullt levande och fungerar som ett verkligt skyddsnät för våra medborgare och som en kompass för både EU-institutioner, medlemsländer och domstolar. Jag skulle kunna tänka mig att medborgare i medlemsländerna en dag kommer att kunna förlita sig direkt på stadgan – utan att det behövs en tydlig koppling till EU-lagstiftningen. Stadgan borde vara Europas alldeles egna Bill of Rights.”

Rapporten som ges ut idag ger en heltäckande översikt över hur grundläggande rättigheter framgångsrikt har implementerats i EU under det senaste året. Den belyser till exempel den vägledning som EG-domstolen gett nationella domare om stadgans tillämplighet vid genomförandet av EU-lagstiftning på nationell nivå (den mycket omdiskuterade Åkerberg Fransson dom under 2013). Den visar också hur de rättigheter som är inskrivna i stadgan beaktas noggrant av EU-institutionerna när de föreslår och antar EU-lagstiftning, medan medlemsländerna bara är bundna av stadgan när de implementerar EU:s politik och lag på nationell nivå. Slutligen ger rapporten exempel på var grundläggande rättigheter inskrivna i EU-stadgan spelade en roll i överträdelseförfaranden som kommissionen inlett mot medlemsländerna.

Rapporten avslöjar också att det finns ett stort intresse bland medborgarna för frågor om grundläggande rättigheter: 2013 var de frågor som oftast togs upp av medborgare i sin korrespondens med Europe Direct Contact Centers fri rörlighet och vistelse (48 % av det totala antalet förfrågningar). konsumenträttsfrågor (12 %), rättsligt samarbete (11 %), frågor som rör medborgarskap (10 %), antidiskriminering och sociala rättigheter (5 %) och dataskydd (4 %) (se bilaga 1).

Två sätt att göra stadgan till verklighet

1. Kommissionens åtgärder för att främja stadgan

Annons

Där EU har behörighet att agera kan kommissionen föreslå EU-lagstiftning som försvarar stadgans rättigheter och principer.

Exempel på kommissionens förslag 2013 inkluderar:

  1. Fem rättsliga åtgärder för att öka skyddet för EU-medborgare i brottmål (IP / 13 / 1157, MEMO / 13 / 1046). Dessa inkluderar åtgärder för att garantera respekten för oskuldspresumtionen för alla medborgare som misstänks eller anklagas av polis och rättsliga myndigheter, rätten att närvara vid rättegången, se till att barn har särskilda skyddsåtgärder när de ställs inför straffrättsliga förfaranden och garantera tillgång till provisorisk rättshjälp vid rättegången. tidiga stadier av rättegången och särskilt för personer som omfattas av en europeisk arresteringsorder. Det fanns ett behov av att balansera redan befintliga straffrättsliga åtgärder (som den europeiska arresteringsordern) med rättsliga instrument som ger medborgarna starka försvarsrättigheter i linje med stadgan . Starka EU-omfattande standarder för processuella rättigheter och brottsoffers rättigheter är centrala för att stärka det ömsesidiga förtroendet inom det europeiska rättsområdet. I detta avseende utgör antagandet av ett direktiv om rätten till tillgång till en advokat 2013 ytterligare en milstolpe (IP / 13 / 921).
  2. Roms integration är ett annat område där EU fortsätter att stärka skyddet av lika rättigheter och främja antagandet av positiva åtgärder. Kommissionen granskar framstegen med nationella strategier för romers integration och skisserade de första resultaten i de 28 EU-länderna (IP / 14 / 371). Dessutom åtog sig alla medlemsstater att förbättra den ekonomiska och sociala integrationen av romska samhällen genom det enhälliga antagandet av en rådsrekommendation som kommissionen lade fram i juni 2013 (IP / 13 / 1226, IP / 13 / 607).

Exempel på verkställighetsåtgärder (överträdelser) under 2013 inkluderar:

  1. Efter rättsliga åtgärder försäkrade kommissionen att Österrikes dataskyddsmyndighet inte längre är en del av förbundskansliet utan har sin egen budget och personal och därmed är oberoende. medan Ungern i mars 2013 vidtog åtgärder för att följa domstolens dom om påtvingad förtidspensionering av 274 domare (MEMO / 12 / 832).

2. Domstolar som förlitar sig på stadgan

Europeiska unionens domstolar har i allt större utsträckning hänvisat till stadgan i sina beslut och har ytterligare klargjort dess tillämplighet. Antalet avgöranden från EU-domstolar (domstolen, allmän domstol och personaldomstolen) som citerar stadgan i sina resonemang ökade från 43 2011 till 87 2012. 2013 citerade 114 domar EU-stadgan, vilket är nästan tre gånger antalet ärenden 2011 (se bilaga 2).

På samma sätt har nationella domstolar också i allt högre grad hänvisat till stadgan när de ställer frågor till EG-domstolen (förhandsavgöranden): 2012 ökade sådana hänvisningar med 65 % jämfört med 2011, från 27 till 41. Under 2013 kvarstod antalet hänskjutanden. vid 41, samma som 2012.

Att öka hänvisningen till stadgan är ett viktigt steg framåt, för att bygga ett mer sammanhängande system för skydd av grundläggande rättigheter som garanterar lika rättigheter och skydd i alla medlemsstater, närhelst EU-lagstiftningen genomförs.

Ökande offentliga hänvisningar till stadgan har lett till en ökad medvetenhet om stadgan: 2013 mottog kommissionen nästan 4000 31 brev från allmänheten angående frågor om grundläggande rättigheter. Av dessa gällde endast 69 % situationer som helt föll utanför EU:s behörighet (mot 2010 % 42 och 2012 % 900). Detta visar att kommissionens ansträngningar att öka medvetenheten om hur och var stadgan tillämpas ger resultat. Kommissionen fick också över 120 frågor från Europaparlamentet och omkring XNUMX framställningar.

Slutligen uppmärksammar rapporten också de framsteg som gjorts när det gäller EU:s anslutning till den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (ECHR). I april 2013 slutfördes utkastet till avtal om EU:s anslutning till Europakonventionen, vilket är en milstolpe i anslutningsprocessen. Som ett nästa steg har kommissionen bett revisionsrätten att yttra sig om utkastet till avtal.

Rapporten som ges ut idag åtföljs av en lägesrapport för genomförandet av den europeiska strategin för jämställdhet mellan kvinnor och män under 2013 (se IP / 14 / 423).

Bakgrund

I och med att Lissabonfördraget trädde i kraft den 1 december 2009, Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna blev juridiskt bindande. Stadgan anger grundläggande rättigheter – såsom yttrandefrihet och skydd av personuppgifter – som återspeglar Europas gemensamma värderingar och dess konstitutionella arv.

I oktober 2010 antog kommissionen en strategi för att säkerställa att stadgan genomförs effektivt. Den utvecklade en checklista för grundläggande rättigheter för att förstärka utvärderingen av dess lagstiftningsförslags inverkan på grundläggande rättigheter. Kommissionen åtog sig också att tillhandahålla information till medborgarna om när den kan ingripa i frågor om grundläggande rättigheter och att publicera en årsrapport om stadgans tillämpning för att övervaka de framsteg som uppnåtts.

Kommissionen samarbetar med relevanta myndigheter på nationell, regional och lokal, såväl som på EU-nivå, för att bättre informera människor om deras grundläggande rättigheter och var de kan vända sig för att få hjälp om de anser att deras rättigheter har kränkts. Kommissionen tillhandahåller nu praktisk information om att upprätthålla sina rättigheter via European e-Justice portal och har inlett en dialog om hantering av klagomål om grundläggande rättigheter med ombudsmän, jämställdhetsorgan och människorättsinstitutioner.

Stadgan riktar sig först och främst till EU:s institutioner. Det kompletterar nationella system och ersätter dem inte. Medlemsstaterna är underkastade sina egna konstitutionella system och de grundläggande rättigheter som anges i dessa. De konkreta stegen för att genomföra stadgan har främjat en reflex för de grundläggande rättigheterna när kommissionen utarbetar nya lagstiftnings- och politiska förslag. Detta tillvägagångssätt är väsentligt genom hela EU:s beslutsfattandeprocess, inklusive när Europaparlamentet och rådet, där medlemsstaterna är representerade, gör ändringar i förslag som utarbetats av kommissionen.

Mer information

MEMO / 14 / 284
Presspaket: Rapporter om grundläggande rättigheter och jämställdhet
Europeiska kommissionen – Grundläggande rättigheter
Vicepresident Reding om grundläggande rättigheter: Från ord till handling
Hemsida för vicepresident Viviane Reding
Följ vicepresidenten på Twitter: VivianeRedingEU

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend