Anslut dig till vårt nätverk!

Gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken

Lansering av European Academy för en konstruktiv dialog

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140722_210220_001

Professor Jean-Luc Schaffhauser, MEP, talade vid lanseringsmötet i Bryssel den 22 juli.

The Academie Européenne – a Strasbourg-based NGO has introduced a programme of constructive European dialogue with neighbouring non-EU states. Speaking at the launch meeting in Brussels on 22 July, MEP Professor Jean-Luc Schaffhauser stressed the need to improve the quality of communications about EU-Russia and EU-Ukraine affairs; it would be a prime function of the academy to introduce a more objective and fact based process to inform Parliamentarians.

Lanseringen fokuserade på krisen i Ukraina och behovet av att upprätta en mer effektiv dialog så att parlamentariker kunde njuta av en balans av information och inte bombarderas med en ensidig ideologisk version av fakta.

Mötet hörde från en grupp av 9 unga yrkesverksamma från Nikolaev, Donetsk och Charkiv i östra Ukraina om effekterna av den nuvarande krisen och verkliga pågående militära operationer i regionen på deras dagliga liv och deras familjers liv.

“It is necessary to find a peaceful solution,” said a young engineer from Kharkiv who preferred to be named by his first name Artem. “People worry about what will happen to Ukraine, and what direction the country will take. The only solution is dialogue and a peaceful settlement. What we want is more autonomy from Kyiv; we are not in favour of separation or federalisation, but we do want to see more power for the regions.”

20140722_194814_001

9 unga proffs från Nikolaev, Donetsk och Charkiv i östra Ukraina

Asked whether they would vote in the next parliamentary elections in Ukraine the young professionals were equivocal; “We shall wait and see” was the most popular answer, suggesting a willingness to participate in the democratic process, but expressing a guarded view of what that would mean in practice.
Jean-Luc Schaffhauser fick stöd vid akademins lanseringsmöte av sina parlamentariska kollegor Edouard Ferrand, Aymeric Chauprade och Philippe Loiseau som hade ett dynamiskt åsiktsutbyte med den besökande delegationen.

Edouard Ferrand betonade behovet av att återuppbygga vänskapen mellan Ryssland och Frankrike, och uttalade sitt motstånd mot att Ukraina eller Georgien går med i Nato. Aymeric Chauprade uttryckte besvikelse över att retoriken i Europaparlamentet nu var aggressivt antirysk, vilket han fann störande och som han ansåg vara till nackdel för de i östra Ukraina som bara försökte försvara sina rättigheter.

20140722_210226_001

Professor Schaffhauser

Som avslutning på mötet påpekade professor Schaffhauser att detta var det första i en serie möten för akademin som skulle fortsätta varje månad på tisdag under Europaparlamentets plenarsammanträde i Strasbourg. Han uppmuntrade alla deltagare att stödja detta nya initiativ som var utformat för att förbättra flödet av information och kommunikation mellan parlamentariker och allmänheten.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend