Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

#Förslag om skjutvapen: Inverkan på laglydiga medborgare dominerar debatten i Europaparlamentets utskott

DELA MED SIG:

publicerade

on

pistolerOron för den inverkan som ett reviderat EU-vapendirektiv kan få för lagliga ägare av vapen i EU, såsom sportskyttar, jägare, samlare och museer, uttrycktes av de flesta parlamentsledamöter i utskottet för den inre marknadens kick-off-debatt om förslaget på tisdagen. . Revisionsförslaget föreslogs av EU-kommissionen efter terrorattackerna i Paris den 13 november 2015.

Ledamöterna sade att de ändringar som de kommer att lägga fram i kommissionens text kommer att syfta till att göra den tydligare och se till att översynen är proportionerlig. Medan vissa parlamentsledamöter påpekade att terrorister vanligtvis inte skaffar vapen via lagliga kanaler, insåg många att en uppdatering med fördel kan täppa till kryphål i det nuvarande skjutvapendirektivet.

Ordförande för utskottet för den inre marknaden Vicky Ford (ECR, Storbritannien), som kommer att styra lagstiftningen genom parlamentet, kommissionens förslag "är dåligt formulerat" och "behöver mycket arbete". Hon beklagade avsaknaden av en konsekvensanalys och hänvisade till oro som uttryckts av parlamentsledamöter av juridiska ägare. "Kommissionen är inte längre i förarsätet för detta förslag", sade hon och betonade att ledamöter av Europaparlamentet och EU:s ministerråd nu kommer att medbesluta om lagförslaget.

Deaktivering, utkast till bestämmelser för att förbjuda halvautomatiska vapen som "liknar" helautomatik, tillståndsvillkor, omvandling till levande skjutvapen, distansförsäljning (online) och säker förvaring var bland de ämnen som diskuterades av parlamentsledamöterna. De sa att de ville stärka de goda delarna av revideringen, men att bli av med de som skapar oproportionerliga bördor för laglydiga medborgare.

Diskussionsdokumentet som lades fram av Ford under debatten, som kommer att användas i utarbetandet av utkast till ändringar av kommissionens förslag, finns här: arbetsdokument om kontroll av förvärv och innehav av vapen

Nästa steg 

Den 15 mars kommer utskottet för den inre marknaden att hålla en offentlig utfrågning om detta förslag, där experter och intressenter kommer att kunna framföra sina åsikter och uttrycka sin oro till ledamöterna i Europaparlamentet.

Annons

Enligt kommissionen inkluderade de senaste terrorattackerna fall där "skjutvapen olagligt sammansatts med komponenter som lagligen köpts via Internet". Flera källor pekar också på möjlig användning av återaktiverade skjutvapen i terrorattackerna 2015.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend