Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Migranter: EU strävar efter att stänga Balkanrutten vid toppmötet

DELA MED SIG:

publicerade

on

20150714PHT81608_originalTurkiska ledare och EU:s ledare har samlats i Bryssel för ett akuttoppmöte för att ta itu med Europas värsta flyktingkris sedan andra världskriget.

EU har som mål att hejda strömmen av migranter och planerar att förklara rutten norrut genom Balkan stängd. Det kommer att pressa Turkiet att ta tillbaka ekonomiska migranter och har lovat att ge Ankara 3 miljarder euro.

Förra året kom mer än en miljon människor in i EU illegalt med båt, främst från Turkiet till Grekland. Många migranter lämnar Grekland i ett försök att nå norra Europa, men åtta länder har infört tillfälliga gränskontroller.

Omkring 13,000 XNUMX migranter är för närvarande strandsatta i norra Grekland, efter att Makedonien, med stöd av Kroatien, Ungern och Slovenien, stängt sin gräns för allt utom en ström av migranter.

EU-stater är fortfarande splittrade när det gäller deras svar på krisen, med påfrestningar som visar sig i år även i Tyskland och Sverige, ses som de länder som är mest öppna för flyktingar. Antimigrantpartier vann ett allmänt val i Slovakien på lördagen där extremhögern fick platser.

Toppmötet kommer att vara i två delar - det första mötet från 11:30 kommer att involvera Turkiet, medan Storbritanniens premiärminister David Cameron på eftermiddagen kommer att gå med andra EU-ledare för att försöka nå en gemensam strategi för krisen.

EU förväntas be Turkiet att ta tillbaka tusentals migranter som inte kvalificerar sig för asyl. I gengäld kommer EU att diskutera planer på att vidarebosätta några flyktingar som redan är i Turkiet i Europa.

Annons

Förra veckan sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att han hade fått höra av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att hans land var redo att ta tillbaka alla migranter som gripits i turkiskt vatten.

Det har spekulerats i att ett utkast till toppmöteskommuniké förklarar att vägen för migranter genom västra Balkan kommer att stängas.

Utkastet lovar också att EU kommer att "stå vid Grekland i denna svåra stund och kommer att göra sitt yttersta för att hjälpa till att hantera situationen."

Grekland sa på måndagen att de skulle uppfylla sitt löfte om boende för flyktingar, med en kapacitet på 37,400 15 till den XNUMX mars.

EU sa i oktober förra året att det skulle omplacera 160,000 700 asylsökande, främst från Grekland och Italien, men det fanns ett starkt motstånd bland vissa medlemmar och färre än XNUMX migranter har flyttat.

EU kan nu se över sitt system, Dublinförordningen, som kräver att asylsökande lämnar in ansökningar i sitt EU-ankomstland, och istället antar ett centraliserat system för handläggning av ansökningar.

Framtiden för Schengenavtalet – som tillåter passfria resor i en zon med 26 nationer – kommer också att stå på agendan. Åtta medlemmar har infört tillfälliga gränskontroller, och EU:s ledare kommer att vara angelägna om att rädda ett system som tros ge miljarder euro till Europas ekonomi varje år.

Den grekiske parlamentsledamoten Stelios Kouloglou sade att det inte borde vara svårt för en kontinent med 500 miljoner människor att ta till sig en miljon migranter, men sa att i Europa "finns det ingen solidaritet. Det finns ingen respekt för internationella lagar och värderingar".

Mer än 2,000 XNUMX migranter, de flesta från Syrien, Irak och Afghanistan, fortsätter att anlända dagligen till Grekland från Turkiet.

Makedonien, som strävar efter EU-medlemskap, blockerar dem vid sin gräns, nu inhägnad med raktråd och vakttorn.

Gränsövergången Idomeni, med sitt skrämmande tältläger, har blivit migrantkrisens senaste fokus.

En lägerbo, Narjes al Shalaby, från Syriens huvudstad Damaskus, sa till Associated Press: "Vi har varit här fem dagar, eller sex - vem minns dagarna längre?"

Hon reser med sin mamma och två döttrar. Hennes man och tredje dotter är redan i Tyskland.

"Allt vi gör här är att sova, vakna, sova," sa hon. "Vi blir hungriga, vi väntar i kön i två timmar på en macka, vi kommer tillbaka, vi sover lite till."

Separat säger Nato att de utökar sitt marina uppdrag mot människosmuggling i Egeiska havet till att täcka turkiskt och grekiskt territorialvatten, och kommer också att utöka sitt samarbete med EU:s gränsorgan Frontex i regionen.

Storbritannien har meddelat att det amfibiska landningsfartyget RFA Mounts Bay kommer att ansluta sig till marinfartyg från Tyskland, Kanada, Turkiet och Grekland i området.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend