Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation / flygbolag

#AirTraffic: Europeiskt samarbete visar användning av befintliga system satellitkommunikations för förbättrad flyglednings

DELA MED SIG:

publicerade

on

ESA luftsatellitplan

SESAR-medlemmar tillsammans med partners och Europeiska rymdorganisationens Iris Precursor har genomfört ett gemensamt flygförsök, som framgångsrikt visat att befintliga satellittekniksystem är ett genomförbart alternativ för datalänk för flygtrafiktjänster. Försöket visade för första gången hur Iris Precursor-teknologi kan användas för att tillhandahålla end-to-end luft-mark-kommunikation för initial "4D" flygbana hantering, ansluta flygplan och ATM marksystem för att optimera flygplanets bana i fyra dimensioner: latitud , longitud, höjd och tid. Flygförsöket bekräftar ytterligare fördelarna med i4D i form av ökad flygförutsägbarhet och övergripande nätverkseffektivitet.

Flygförsöket, som genomförs av medlemmarna i SESAR Joint Undertaking (SESAR JU), representerar en viktig milstolpe i det fortsatta samarbetet mellan satellit- och ATM-industrin i Europa. Iris Precursor är valören för datalänkskommunikation över det befintliga SwiftBroadband (SBB) satellitnätverket från Inmarsat som använder Aeronautical Telecommunication Network (ATN) som standardprotokoll för implementeringsreglerna för datalänktjänster.

– Flygförsöket visar vad som kan uppnås genom att gå samman om europeisk flygmodernisering. Resultaten är klart i linje med SESARs vision om det framtida ATM-systemet, som fångats av den europeiska ATM-masterplanen”, säger Florian Guillermet, verkställande direktör för SESAR JU.

SESAR-flygförsöket utfördes den 23 februari 2016 på en Airbus A330 MSN871. Flygplanet lyfte från Toulouse, flög över Baleares öar och kom tillbaka till Toulouse passerande ovanför Madrid. Under flygningen utfördes i4D Automatic Dependent Surveillance-Contract (ADS-C) rapporter och Controller Pilot Data Link Communication (CPDLC) utbyte med EUROCONTROL Maastricht Upper Area Control Center (MUAC). Den visade hur ADS-C-kontrakt framgångsrikt kunde upprätthållas med två flygledningscentraler (MUAC och Airbus Toulouse) i över två timmar. Under denna tid genererades i4D ADS-C-rapporter om händelser som resulterade i nedlänkande banauppdateringar ungefär var 20:e sekund med 20 waypoints – en uppdateringshastighet som är långt över den förväntade hastigheten när initiala 4D-banautbyten implementeras. Förutom i4D-banautbytena utbyttes olika CDPLC-meddelanden längs flygningen med en anmärkningsvärd prestandahastighet tur och retur på under två sekunder under hela flygningens varaktighet.

Flygförsöket testade också överlämningen mellan Inmarsat satellitstrålar, som var helt genomskinliga ur flygplanets perspektiv. När det gäller anslutning, upplevde testversionen ingen förlust eller leverantören avbröt, ett vanligt problem med den befintliga markbundna VDL2-datalänken. Datalink är en viktig möjliggörare för SESAR-visionen, särskilt för att implementera 4D-banabaserade operationer. Detta flygförsök visar att med effektiva datalänktjänster kan färdplaner kontinuerligt uppdateras under en flygning för att upprätthålla en optimal bana till destinationen, vilket gör att flygtrafikledningen kan erbjuda bättre rutter, sekvensera flygplan långt i förväg och maximera flygplats- och luftrumskapaciteten. Den bekräftar också att Iris Precursor-tjänster baserade på Inmarsat legacy-nätverk framgångsrikt kan komplettera den befintliga markbundna VDL2-infrastrukturen.

Till 2018 förväntas Iris Precursor stödja CPDLC i Europa och öppna dörren till initial 4D-banahantering. På längre sikt kommer Iris att utvecklas för att stödja full 4D och verka i en mycket säker flerlänksmiljö med framtida markbundna datalänkar. Övergångsfärdplanen från Iris Precursor till den framtida kommunikationsinfrastrukturen behandlas för närvarande av SESAR 2020 – nästa våg av forsknings- och innovationsaktiviteter av SESAR JU – samt av ESA och Inmarsat (Iris Service Evolution).

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend