Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EUTurkey: Kommissionen lägger omedelbart förslag om att genomföra avtalet mellan EU och Turkiet: 54,000 XNUMX platser tilldelas för vidarebosättning av syrier från Turkiet

DELA MED SIG:

publicerade

on

flyktingkrisenKommissionen lägger omedelbart förslag för att genomföra avtalet mellan EU och Turkiet: 54,000 XNUMX platser tilldelas för vidarebosättning av syrier från Turkiet.

Efter fredagens överenskommelse mellan Europeiska rådet och Turkiet antar kommissionen ett förslag om ändring av ett rådsbeslut om att flytta personer i behov av internationellt skydd från Italien och Grekland. Med detta tillägg kommer nu 54,000 XNUMX platser som var planerade för omlokaliseringar att vara tillgängliga i syfte att vidarebosätta syrier från Turkiet till EU.

Förslaget svarar mot behovet av att anslå ytterligare platser för vidarebosättning från Turkiet, efter fredagens överenskommelse om att vidarebosätta en syrier från Turkiet för varje syrier som återtas av Turkiet efter att ha anlänt oregelbundet till de grekiska öarna. Detta 1:1-system syftar till att snabbt ersätta oregelbundna flöden av migranter som reser under farliga förhållanden över Egeiska havet med en ordnad och laglig vidarebosättningsprocess.

Kommissionär för migration, inrikes frågor och medborgarskap, Dimitris Avramopoulos sa: "Med avtalet som nåddes med Turkiet i fredags erbjuder vi asylsökande ett trovärdigt alternativ till att utsätta sina liv på farliga sjövägar. Medlemsstaterna måste nu uppfylla sina åtaganden. och säkerställa en ordnad, välskött och säker ankomst och tillträde till Europa för personer i behov av internationellt skydd i Turkiet."

För att systemet ska fungera måste medlemsstaterna ställa ett tillräckligt antal vidarebosättningsplatser till förfogande, inom ramen för sina befintliga åtaganden. Dagens förslag skulle ändra omlokaliseringsbeslutet för att göra det möjligt för medlemsländerna att uppfylla sina humanitära åtaganden genom att släppa in syrier till deras territorier direkt från Turkiet. Antalet vidarebosatta syrier skulle dras av från medlemsländernas omlokaliseringskvoter.

Detta förslag kompletterar EU:s befintliga vidarebosättningssystem för 22,504 2015 personer som man kom överens om i juli 18,000, varav 54,000 XNUMX platser kvarstår. Att använda det befintliga omlokaliseringsåtagandet för vidarebosättning är helt i linje med kommissionens befintliga policy, eftersom dessa ansträngningar är konkreta uttryck för solidaritet mellan medlemsländer och till tredjeländer som upplever en masstillströmning av migranter. De XNUMX XNUMX platser som planeras för omfördelning från omlokaliseringen till vidarebosättningssystemet utgör den för närvarande icke tilldelade reserven av åtaganden enligt det befintliga rådsbeslutet.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend