Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

#BrusselsAttacks: Brexit och stängning av EU:s gräns kommer inte att stoppa islamistisk terrorism

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bryssel-lock-downEn av de sorgligaste aspekterna av grymheterna i Bryssel var antieuropéernas omedelbara ansträngningar att förkunna att Storbritannien utanför EU skulle vara säkrare eller säkrare från terrorattacker, skriver Denis MacShane. UKIP-talesmän var först i rännstenen för att försöka utnyttja islamistiska morden i Bryssel, men Marine Le Pen och till och med Donald Trump var inte långt efter.

Naturligtvis har varje sådan incident på kontinenten konsekvenser. När nyheten kom om Brysseltragedin tappade pundet mot euron och de politiska satsningarna till förmån för Brexit ökade något. Viktigare för Brexit är det öppna inbördeskriget och kaoset inom det konservativa partiet, eftersom en undersökning av 2000 personer som gjordes efter att den tidigare Torypartiets ledare, Iain Duncan Smith, avgick från David Camerons kabinett visade att Brexit var före Remain-omröstningen av 43 % till 41 %. Duncan Smith började sin parlamentariska karriär 1992 men attackerade dåvarande premiärministern John Major över Maastrichtfördraget och han är fortfarande lika besatt anti-EU som någonsin och har nu all tid han behöver för att kampanja för sin dröm om att Storbritannien ska dra sig ur Europa. .

Men det är ytterst fantasifullt att hävda att Storbritannien skulle vara säkrare utanför EU. De som gör fallet verkar ha glömt de 7/7 islamistiska självmordsbomberna 2005 på Londons tunnelbana och bussar. Storbritannien är inte med i Schengen och Storbritanniens säkerhets- och underrättelsetjänster var inte bättre än belgisk polis när det gällde att upptäcka mördarna och förhindra attacken 2005.

De franska underrättelse- och polisstyrkorna samarbetar nära under ett centraliserat statligt system som skiljer sig mycket från de federala, tvåspråkiga, svartsjuka och motsatta politiska systemen i Belgien. Men den franska säkerhetstjänsten kunde inte stoppa Charlie Hebdo-massakern i februari 2015, ännu mindre de mycket värre attackerna i Paris i november förra året. Precis som med Madrid Atocha islamistiska attacker 2004 eller till och med 9/11 på Manhattan om radikaliserade muslimer är beredda att spränga sig själva i namnet av sin ideologiska övertygelse är det svårt att se en 100% garanti för att dessa attacker kan förhindras.

Storbritannien stod inför IRA:s terrorbomber som planterats på pubar och köpcentra på 1970-talet. Storbritannien och Irland har alltid haft sin mini-Schengen som kallas Common Travel Area vilket innebär att irländska medborgare kan resa, arbeta och bo i Storbritannien utan att visa pass.

Även om det fanns populistiska krav på 1970-talet för att det fria resandet skulle avbrytas, trodde ingen inom den brittiska säkerhets- eller polistjänsten för andra gången att det skulle göra någon skillnad för att ta itu med IRA-hotet. Det krävde en underrättelsetjänst, polis, ibland militär och framför allt politisk uppsättning svar som slutligen övertygade IRA om att deras mordkampanj inte skulle uppnå något resultat och slutade med Nordirlands fredsprocessen.

Tsunamin av flyktingar som kommer från de tre staterna, västerländsk politik har bidragit till att förstöra detta århundrade – Irak, Libyen och delvis Syrien – har tvingat vissa regeringsledare, särskilt på huvudvägarna till och över Alperna, att återinföra vissa gränskontroller. Men att avskaffa Schengen kommer inte att stoppa desperata människor som söker fristad och ett bättre liv. Den största fördelen med Schengen är att tillåta friare handelsflöden, särskilt gods på lastbilar och tåg som inte behöver stanna för längdgränskontroller som i tiderna före Schengen. Vill Polen verkligen stänga eller bromsa trafikflödena vid alla dess gränser mot Tyskland, Tjeckien, Slovakien och Litauen?

Annons

Med kanalen som gräns är Schengen inte riktigt möjligt för Storbritannien. Men London var inte känt som Londonistan på 1990-talet för ingenting. Brittiska beslutsfattare vägrade då att erkänna verkligheten av islamistiska ideologiska terrorhot. Inte ens den islamistiska massakern i Luxor 1997 eller de islamistiska algeriska bomberna på Paris tunnelbana 1995 kunde inte skaka britternas självbelåtenhet att de var isolerade från dessa attacker.

Det är faktiskt till Storbritanniens skam att under 10 år efter 1995 skyddades den främsta islamistiska finansiären av Paris Metro-bombningar, Rachid Ramda, av tjänstemän, domare och advokater från inrikesministeriet från att återföras till Paris för att ställas inför åtal. (Han återvände så småningom 2005 och avtjänar nu ett livstidsstraff).

Åtminstone med den europeiska arresteringsordern skulle Storbritannien kunna återlämnas till Storbritannien från Rom, en av terroristerna som utförde attackerna den 7/7 och Frankrike har utfärdat en europeisk arresteringsorder för mannen som arresterades av den belgiska polisen förra veckan. Han som Mohammed Merah, som utförde Toulouse islamistiska morden på lediga poliser och judar i mars 2012, levde tyst utom synhåll trots att han var känd av polisen och radikaliserades av islamistiska frisörer.

Så det är helt enkelt ingen säkerhet eller polisiär mening att gnälla mot EU. Såvida vi inte kommer att införa en polisstat där ett muslimskt hem överfalls eller övervakas, och varje shoppingväska som transporteras på ett kollektivtrafiksystem genomsöks, kan vi inte garantera 100 % säkerhet. Det var därför Bryssel, Paris, London och Madrid återgick till det normala så fort de kunde efter de islamistiska attackerna. Det bästa sättet att belöna IS eller Al Qaida eller någon ideologisk utrustning som använder terror för politiska syften är att förändra vårt sätt att leva.

Naturligtvis hjälper Bryssel tillfälligt till att accentuera den negativa bild av Europa som främjas av Storbritanniens offshoreägda anti-EU-press samt Tory-UKIP-anhängare av Brexit. Men den verkliga utmaningen är att ta itu med islamismen som ideologi och att identifiera europeiska muslimer som är redo att döda andra européer. Det bästa sättet är att se till att alla har jobb och låt oss vara ärliga reflektera över vår utrikespolitiska strategi i Irak, Libyen, Syrien, Mali och andra muslimska majoritetsländer och vårt okvalificerade stöd för muslimska tyrannier mot vilka islamisterna hissar motståndsflaggan och revolt som många unga män utan jobb eller hopp kan attraheras av.

EU behöver mer samarbete och mer gemensam politik för islamism och radikala unga europeiska muslimer redo att döda. En återgång till ett Europa med stängda gränsnationalstater skulle vara den största segern som terroristerna kan ges.

Denis MacShane är en tidigare brittisk Europaminister och författare till Brexit: Hur Storbritannien kommer att lämna Europa (IB Tauris) Han reste till Bryssel på Eurostar på tisdagsmorgonen (22 mars) när tåget stoppades i Lille och skickades tillbaka till London.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend