Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Stabilitet och starka etniska, religiösa relationer är nyckeln till enhet, säger #Kazakhstans högsta mufti

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kazakstan tar stora politiska steg för att stärka landets ställning i världen och bli en allt bättre modell för fred och vänskap. Det djupa religiösa engagemanget hos toleranta, generösa människor kan hjälpa till att upprätthålla harmoni och ömsesidig förståelse mellan alla Kazakstans folk och faktiskt alla människor, ordförande för Andliga administrationen för muslimer i Kazakstan (SAMK), Supreme Mufti Yerzhan Kazhy Malgazhyuly (avbildad) sa i en exklusiv intervju med Astana Times, skriver Dana Omirgazy.

"Islam är en religion av fred och rättvisa i ordens fullaste bemärkelse. Det odlar karaktären på detta sätt. Det betyder att vi … bör sträva mot sådana höga mål. Endast dygd och goda gärningar kan föra en person närmare Skaparen”, sa han.

År av religion och historiskt arv

SAMK utropade 2016 till året för religion och historiskt arv, och skapade under hela året publikationer och höll religiösa och kulturella evenemang.

Året bidrog också till att lyfta fram islams rötter i Kazakstan och den plats religionen kan ta i samhället genom filmer, artiklar och essäer om Kazakstans religiösa och historiska personer och seminarier om religion idag.

"Syftet med detta initiativ var att rättfärdiga världsbildsskolan och den shariabaserade madhhab [tankeskolan], som är sammanflätade med våra nationella rötter", sa Malgazhyuly. "Vi var engagerade i publicering av historiska skatter, ordnande av arv från våra förfäder, restaurering och återupplivande av religiösa skatter av historiskt värde. Därför ville vi bidra till den fortsatta andliga utvecklingen av vårt land.”

Dessutom gav Andliga förvaltningen ut boken Värdena för traditionell islam. Boken täcker religiösa sånger och verk av kazakiska zhyrau (berättare), religiösa figurer och vetenskapsmän. En tävling hölls bland akyns (traditionella sångare) som framförde religiösa sånger för att markera bokens publicering, där vinnaren fick en ny bil.

Annons

"Den här boken kan betraktas som en bra början på vägen till återupplivandet av det historiska medvetandet," förklarade den högsta muftin.

Spiritual Administration publicerade andra historiska och religiösa böcker och höll konferenser, seminarier och rundabordssamtal på temat islam och det sekulära samhället i regionerna, fortsatte han. Som UNESCO hade utropat 2016 till Khoja Ahmed Yassawis ​​år, vars mausoleum ligger i Turkestan, en internationell konferens tillägnad Yassawis ​​arbete anordnades.

Den andliga förvaltningen har för avsikt att fortsätta arbeta för att få landets betydelsefulla religiösa och historiska personer fram i ljuset, sa Malgazhyuly.

Samarbete mellan religiösa föreningar

"Allah, den Allsmäktige, skapade mänskligheten genom att dela upp dem i olika nationaliteter, och detta är vår Skapares nåd," förklarade den Supreme Muftin. "Den heliga Koranen säger till oss: '...ha gjort er till nationer och stammar så den där dig skulle känna igen varandra'. "

Kazakstan växer stadigt och medlemmar av olika nationaliteter och etniska grupper lever fredligt och harmoniskt här, påpekade han. Detta bör stödjas av religionen.

”Religionen bör sträva efter att skapa fred och rättvisa i staten, i samhället; det utbildar en person till detta. Den andliga administrationen av muslimer i Kazakstan strävar också efter sådana goda mål, upphöjer värderingarna av enhet och harmoni. För i den heliga Koranen befallde den Högste: 'Separera dig inte.' Profeten Muhammed … uppmanade folket att lyda sin Herre och att inte sprida oenighet. Han beordrade dem att finna ömsesidig överenskommelse”, påpekade den högsta muftin.

Hans organisation har etablerat nära band med andra religioner, sa han. "Kongressen för ledare för världsreligioner och traditionella religioner ... är ett levande exempel på det kazakiska folkets avsikt att stärka enhet och interreligiös harmoni. Vi är säkra på att mötet mellan ledare för traditionella religioner har en fruktbar inverkan på utvecklingen av interreligiösa relationer”, tillade han.

Religiösa ledares roll i att bygga fred

Den högsta muftin påpekade uttrycket: "I enhet finns det välstånd."

"För att uppnå sådana värderingar är det nödvändigt att stärka intern politisk stabilitet och interetniska, interkonfessionella relationer", sade han. "Religiös oenighet orsakar sammandrabbningar i vissa länder, där blod från oskyldiga människor har utgjutits, barn lämnat föräldralösa, kvinnor gjort änkor."

Han berömde Kazaks president Nursultan Nazarbayevs lansering av kongressen för ledare för världsreligioner och traditionella religioner för att hjälpa till att få slut på religiösa stridigheter. Kongressen, sade han, uttrycker tydligt Kazakstans fredsälskande politik, och är ett utmärkt tillfälle, särskilt för muslimer, att stoppa spridningen av islamofobi.

Muslimer från 27 nationaliteter och etniska grupper utgör 70 procent av befolkningen i Kazakstan, noterade den högsta muftin, och genom att bidra till enhet och harmoni i landet är de ett levande exempel för sina landsmän.

I detta avseende bär moskéernas religiösa tjänare också ett stort ansvar, sade den högsta muftin.

"För att stärka enhet och harmoni mellan folk och etniska grupper har interkonfessionell ömsesidig förståelse ett mycket stort inflytande." Sanna muslimer får inte förlöjliga eller förolämpa varandra, utan söka harmoni, som mellan bröder, sa han.

"Därför är islam en kraftfull andlig kraft som positivt kan påverka bildandet av en persons världsbild och karaktär", påpekade han. Och en dialog mellan islam och andra religioner hjälper till att stödja harmoni – vilket är anledningen till att Kazakstans ansträngningar att stödja flerkonfessionella samtal är så viktiga.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend