Anslut dig till vårt nätverk!

AVS

#AfricaEuropeAlliance - Öka investeringar i hållbar energi i #Africa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ett nytt plattformsinitiativ på hög nivå samlar nyckelaktörer inom den hållbara energisektorn från den offentliga och privata sektorn i både Europa och Afrika.

Vid Africa Investment Forum i Johannesburg som anordnas av African Development Bank har Europeiska unionen och Afrikanska unionen lanserat EU-Afrika högnivåplattformen för hållbara energiinvesteringar i Afrika.

Under hans State of the Union tal President Juncker har meddelat den nya "Afrika – Europaalliansen för hållbara investeringar och jobb" att avsevärt öka investeringarna i Afrika, stärka handeln, skapa jobb och investera i utbildning och kompetens. Den högnivåplattform som sattes igång idag representerar en konkret åtgärd under denna allians för att öka strategiska investeringar och stärka den privata sektorns roll.

Kommissionär Elżbieta Bieńkowska, kommissionsledamot för den inre marknaden, industri, entreprenörskap och små och medelstora företag, sa i Johannesburg: "Om vi ​​menar allvar med hållbara energiinvesteringar i Afrika behöver vi alla ombord, inklusive den privata sektorn. Plattformen på hög nivå kommer att bana väg för det: experter från den offentliga, privata, akademiska och finansiella sektorn kommer att diskutera och gemensamt ta itu med dessa hållbara investeringar."

Högnivåplattformen samlar offentliga, privata och finansiella aktörer samt akademi från Afrika och Europa. De kommer att undersöka utmaningar och strategiska intressen som kan påskynda effekterna, särskilt för hållbar tillväxt och sysselsättning. Högnivåplattformen syftar till att attrahera och öka ansvarsfulla och hållbara privata investeringar mot hållbar energi i Afrika.

Ett konkret resultat av lanseringen av plattformen på hög nivå var tillkännagivandet av tre arbetsflöden, 1) identifiera energiinvesteringar med stor effekt för tillväxt och skapande av arbetstillfällen, 2) analysera energiinvesteringsrisker och föreslå politiska riktlinjer för en hållbar investerings- och affärsmiljö och 3) öka utbytet mellan den afrikanska och europeiska privata sektorn.

Bakgrund

Annons

Genom att föra samman energiaktörer från den privata och offentliga sektorn från båda kontinenterna kommer högnivåplattformen att främja partnerskapet mellan europeiska och afrikanska företag och stödja "Afrika-EU-alliansen för hållbara investeringar och jobb". Det kommer att bidra till att utnyttja de möjligheter som finns kring hållbara energiinvesteringar i Afrika, samt att bättre hantera utmaningar och viktiga hinder som för närvarande hindrar det.

Smakämnen Afrika investeringsforum i Johannesburg ägde rum 7-9 november 2018 och arrangerades av African Development Bank. Forumet är platsen där projektsponsorer, låntagare, långivare och offentliga och privata investerare samlas för att påskynda Afrikas investeringsmöjligheter – särskilt energisektorn.

Smakämnen "Afrika-Europa-alliansen för hållbara investeringar och jobb" bygger på de åtaganden som tagits under Afrikanska unionen – Europeiska unionens toppmöte, som ägde rum i november förra året i Abidjan, där de två kontinenterna kom överens om att stärka sitt partnerskap. Den anger de viktigaste åtgärderna för en starkare ekonomisk agenda för EU och dess afrikanska partner.

Tillgång till hållbar energi spelar en grundläggande roll i utvecklingen. Målet med 2030 dagordning för en hållbar utveckling är att ge universell tillgång till prisvärda, pålitliga, moderna energitjänster. EU är fast beslutet att hjälpa partnerländerna att öka produktionen av förnybar energi och diversifiera sina energikällor för att säkerställa övergången till ett smart, säkert, motståndskraftigt och hållbart energisystem för alla. Mobilisering av den privata sektorn är avgörande för denna strävan.

Mer information

Afrika-Europa-alliansen

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend