Anslut dig till vårt nätverk!

Funktionshinder

"En besvikelse kompromiss" om #EUAccessibility Act

DELA MED SIG:

publicerade

on

En provisorisk överenskommelse om den europeiska tillgänglighetslagen nåddes den 8 november av EU:s institutioner. Lagen misslyckas med personer med funktionshinder, säger European Disability Forum.

Den täcker främst digital tillgänglighet och utelämnar den verkliga miljön där personer med funktionsnedsättning bor. Den europeiska tillgänglighetslagen kommer att lägga till nya EU-omfattande minimikrav på tillgänglighet för ett begränsat utbud av produkter och tjänster. Det föreslogs av EU-kommissionen 2015, efter mer än 10 års kampanj från handikapprörelsen. En rad produkter och tjänster kommer att behöva vara tillgängliga för och användas av miljontals personer med funktionshinder i EU. såsom datorer, smartphones, TV-apparater, bankomater, betalterminaler, e-böcker, e-läsare, hemsidor och mobilapplikationer från privata företag och biljettautomater. 112-nödnumret och telefonitjänsterna måste också vara tillgängliga för alla européer.

Förväntningarna inte uppfyllda 

Trots dessa saknar lagen väsentliga aspekter. Det utesluter transport. Det utesluter mikroföretag som tillhandahåller tjänster. Det omfattar inte hushållsapparater. Det utesluter alla skyldigheter för tillgängliga byggnader och infrastruktur. Det utesluter den verkliga miljön där människor tillbringar större delen av sin tid.

Europeiska handikappforumets ordförande Yannis Vardakastanis sa: "EU:s medlemsländer misslyckades medborgare med funktionshinder. Det verkar mer som en europeisk union av företag än en europeisk union av människor."

Han tillade: "EU:s medlemsländer måste gå utöver lagens räckvidd om de vill att den ska göra skillnad. De måste se till att personer med funktionsnedsättning måste ha samma tillgång till platser, produkter och tjänster som alla andra.”

European Disability Forum kommer nu att analysera detta avtal och göra ett uttalande om nästa steg i kampanjen. Institutionerna kommer nu att slutföra de tekniska detaljerna i texten och kommer att rösta för att ratificera dagens avtal.

Annons

European Disability Forum är en oberoende NGO som försvarar intressen hos 80 miljoner européer med funktionshinder. EDF är en unik plattform som samlar representativa organisationer för personer med funktionshinder från hela Europa. Det drivs av personer med funktionsnedsättning och deras familjer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend