Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Förklarare: Kaos, eller behåll lugnet och fortsätt? Vad händer om May förlorar #Brexit-omröstningen?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens premiärminister Theresa May måste vinna godkännande för sitt brexitavtal i parlamentet. Men kritiker ställer upp på alla håll för att säga att de kommer att motsätta sig det och chanserna att regeringen vinner en omröstning ser för närvarande små ut, skriver William James.

Så vad händer om hon förlorar omröstningen den 11 december?

Enligt lag, om affären förkastas, har ministrarna 21 dagar på sig att meddela hur de tänker gå vidare. Regeringen har tidigare sagt att om avtalet förkastas kommer Storbritannien att lämna EU utan avtal.

Verkligheten är att den enorma osäkerheten i världens femte största ekonomi och en trolig negativ reaktion från finansmarknaderna skulle kräva en mycket snabbare politisk reaktion.

AVGÅ

May kan avgå som ledare för det konservativa partiet, vilket utlöser en intern tävling för att ersätta henne utan allmänna val. Hon har hittills undvikit att svara på frågor om hon skulle avgå.

UTRUSTNAD

Annons

En långvarig insats av några medlemmar i Mays eget parti för att bli av med henne skulle kunna få förnyad fart. Om 48 av 315 konservativa riksdagsledamöter vill att hon ska gå, håller partiet en förtroendeomröstning. Om hon förlorar finns det en intern tävling för att ersätta henne utan allmänna val.

OMFÖRHANDLA

Regeringen skulle kunna försöka omförhandla villkoren i avtalet, söka extra eftergifter från EU och sedan kalla ut en andra omröstning och be parlamentsledamöter om deras godkännande på ändrade villkor. May och EU har sagt att avtalet inte kommer att återupptas.

Det oppositionella Labourpartiet skulle kunna utropa en förtroendeomröstning i regeringen och försöka ta kontroll över landet utan att hålla val.

Om en majoritet av parlamentsledamöterna röstar emot Mays regering, skulle Labour ha 14 dagar på sig att bevisa, genom en omröstning, att de kunde få majoritet i parlamentet och bilda sin egen regering.

TILLBAKA TILL RÖSTNINGAR

Om Mays regering förlorar en förtroendeomröstning och Labour inte kan bilda en ny regering, utlyses ett val. May skulle också själv kunna utlysa ett allmänt val om två tredjedelar av parlamentsledamöterna i parlamentet går med på det. May har sagt att ett allmänt val inte ligger i riksintresset.

ANDRA folkomröstningen

Vägen till en andra folkomröstning om Brexit är oklar, men en högljudd grupp parlamentsledamöter i parlamentet stöder ett sådant steg. May har sagt att hon inte kommer att utlysa en andra folkomröstning.

Theresa May inleder den hårda försäljningen av Brexit-avtalet

FÖRDJÄNA ELLER AVBRYT BREXIT

Regeringen skulle kunna försöka förlänga förhandlingsperioden med EU för att ge den tid att försöka nå en bättre överenskommelse, hålla ett allmänt val eller genomföra en andra folkomröstning.

Regeringen skulle också kunna försöka dra tillbaka sitt meddelande om avsikt att lämna EU.

May har sagt att hon inte vill fördröja Storbritanniens utträde ur EU, och kommer inte att återkalla meddelandet om avsikt att lämna EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend