Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritannien och EU kommer överens om frihandelsavtal, 31 oktober #Brexitdatum i tvivel – #Reuters undersökning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritannien kommer så småningom att lämna EU och komma överens om ett frihandelsavtal med blocket, enligt den stora majoriteten av ekonomer som tillfrågats av Reuters, som dock var splittrade om huruvida de två sidorna skulle skiljas den 31 oktober, skriver Jonathan Cable.

Premiärminister Theresa May misslyckades med att få sitt utträdesavtal ratificerat av det brittiska parlamentet på tre försök, så EU tillät en brexitförsening till slutet av oktober, vilket gav May tid att försöka övertyga lagstiftare att nå en överenskommelse.

På frågan om den senaste deadline – försenad från 29 mars – skulle förlängas, sa 17 av 33 ekonomer som svarade på en extra fråga i Reuters-undersökningen 3-10 maj att de inte skulle göra det.

"Om man inte kommer till en överenskommelse riskerar EU helt enkelt att tappa tålamodet i oktober och inte bevilja någon förlängning", säger Peter Dixon på Commerzbank.

"Vi är på intet sätt ute i skogen."

Det är nästan tre år sedan folkomröstningen i juni 2016 då britter chockade stora delar av världen och röstade för att lämna EU, men det är fortfarande oklart hur, när eller ens om det någonsin kommer att lämna klubben som de gick med i 1973.

Men medianprognosen i den senaste undersökningen gav chansen till en oordnad Brexit – där ingen överenskommelse är överens och ett resultat som Reuters undersökningar upprepade gånger har sagt skulle vara skadligt för båda sidor – på 15 %, som det var i mars och april.

Annons

Endast en av 50 tillfrågade gav en sannolikhet över 50 %.

 

Ändå, som de har gjort i alla Reuters-undersökningar sedan slutet av 2016, sa de flesta ekonomer att de två sidorna skulle komma överens om ett frihandelsavtal. Det näst mest sannolika resultatet var återigen att Storbritannien som medlem av Europeiska ekonomiska samarbetsområdet betalade till EU:s budget för att behålla tillgången till EU:s inre marknad.

På tredje plats avbröts Brexit – ännu en gång innan Storbritannien lämnade utan avtal och handlade enligt WTO:s regler, som kom sist.

"Alla alternativ finns kvar på bordet i Storbritannien, inklusive ingen Brexit, en hård Brexit och till och med ytterligare en förlängning efter oktober", säger Kallum Pickering på Berenberg.

Storbritannien undvek den förutspådda lågkonjunkturen om landet beslutade sig för att lämna EU och medianchansen för en under nästa år var bara 20 %, en minskning från 25 % förra månaden. För de kommande två åren var sannolikheten oförändrade 25 %.

Tillväxten förväntas dock förbli svag och världens femte största ekonomi kommer att växa 0.2-0.4 % per kvartal över prognoshorisonten, härifrån och fram till slutet av 2020, oförändrad från förra månadens undersökning.

Inflationen förväntas dock stiga och kommer att vara i genomsnitt 1.9 % i år och 2.0 % 2020 och 2021 – vilket matchar Bank of Englands mål – visade undersökningen.

Ändå är det osannolikt att centralbanken kommer att göra mycket med penningpolitiken. Penningpolitiska kommitténs ledamot Michael Saunders sa i en intervju som publicerades på torsdagen att BOE sannolikt inte kommer att höja räntorna långt eller snabbt, även om ekonomin tar fart efter en smidig Brexit.

 

Ekonomer var i stort sett överens med Saunders och median tyder på att lånekostnaderna kommer att stiga med 25 punkter i början av nästa år, vilket tar bankräntan till 1.00 %. Det samtalet var på en knivsegg, med drygt hälften förväntade sig att det skulle komma under första kvartalet.

Det kommer att vara 2021 innan ytterligare 25 räntepunkter läggs till, fann undersökningen, och två ekonomer har pengat in en sänkning av bankräntan nästa år.

"Med KPI-inflationen – som låg på 1.9 % i mars – som fortfarande inte återspeglar högre arbetskostnader, är det inte förvånande att MPC inte har bråttom att höja räntorna", säger Ruth Gregory på Capital Economics.

Dela den här artikeln:

Trend