Anslut dig till vårt nätverk!

Konferensen för perifera kustregioner i Europa (CPMR)

Kommissionen godkänner nödåtgärder för att skydda #EasternBalticCod

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen har aviserat nödåtgärder för att rädda torskbeståndet i östra Östersjön från en förestående kollaps. Akutåtgärder kommer med omedelbar verkan att förbjuda kommersiellt fiske efter torsk i större delen av Östersjön fram till den 31 december 2019.

Environment, Maritime Affairs and Fisheries Commissioner Karmenu Vella said: “The impact of this cod stock collapsing would be catastrophic for the livelihoods of many fishermen and coastal communities all around the Baltic Sea. We must urgently act to rebuild the stock – in the interest of fish and fishermen alike. That means responding rapidly to an immediate threat now, through the emergency measures the Commission is taking. But it also means managing the stock – and the habitat it lives in – properly in the long term.”

Förbudet kommer att träda i kraft omedelbart och pågå till och med den 31 december 2019. Det kommer att omfatta alla fiskefartyg och gälla i alla de områden i Östersjön där den största delen av beståndet finns (dvs. underavdelningarna 24-26), med undantag för vissa specifika riktade undantag. Det följer åtgärder som redan har vidtagits av vissa medlemsländer. Med tanke på att dessa åtgärder inte säkerställer ett enhetligt tillvägagångssätt i alla områden där torskbeståndet i östra Östersjön finns, och att inte alla medlemsstater har för avsikt att anta nationella åtgärder, har kommissionen beslutat att ytterligare nödåtgärder är motiverade.

While this fishing ban is an essential immediate step to help protect this vulnerable stock, the Commission and member states will revisit the need for longer-term action later in the year, when Ministers meet to decide on next year’s fishing opportunities. Scientists also warn of many factors besides fishing that threaten the stock and that need to be addressed separately, including a lack of salinity, too high water temperatures and too little oxygen, as well as parasite infestation.

Bakgrund

Nya vetenskapliga analyser har förstärkt oron för torsk i östra Östersjön: vi bevittnar en snabb nedgång av beståndet som riskerar att leda till en kollaps om inga åtgärder vidtas. Internationella vetenskapliga organ har därför krävt ett fullständigt fiskestopp för att vända situationen. Kommissionen har analyserat tillgängligt vetenskapligt underlag och har diskuterat dessa åtgärder med medlemsländerna vid ett expertkommittémöte.

Enligt vetenskapliga råd har de totala tillåtna fångsterna för torsk i östra Östersjön redan minskat varje år sedan 2014, från 65 934 ton ner till 24 112 ton 2019. Trots detta har fiskarna under de senaste åren bara förbrukat mellan 40-60 % av den totala tillåtna fångsten, troligen på grund av bristande kommersiell storlek. Enligt forskare är volymen av torsk i kommersiell storlek (>= 35 cm) för närvarande på den lägsta nivå som observerats sedan 1950-talet. I år har fiskarna hittills använt cirka 21 % av sin tillgängliga kvot.

Annons

Torsk i östra Östersjön var tidigare en av de mest värdefulla fiskarna som många fiskare är beroende av. Mer än 7,000 182 fiskefartyg från alla åtta EU-medlemsstater fångar torsk i östra Östersjön, med 50 fartyg från Litauen och Polen som är beroende av detta bestånd för mer än XNUMX % av sina fångster.

Enligt den gemensamma fiskeripolitiken kan kommissionen, på motiverad begäran av en medlemsstat eller på eget initiativ, vidta nödåtgärder för att lindra ett allvarligt hot mot bevarandet av marina biologiska resurser. Dessa åtgärder kan vara tillämpliga under en period av högst sex månader. Kommissionen har tidigare vidtagit sådana nödåtgärder för att skydda känsliga bestånd, nämligen för ansjovis i Biscayabukten och för norra havsabborre.

Mer information

Frågor och svar om nödåtgärder för torsk i östra Östersjön

Karta över Östersjöns fiskezoner

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend