Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Premiärminister Johnson håller Belfast-samtal om #Brexit-backstop-gåtan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson höll samtal i Nordirland på onsdagen (31 juli) i ett försök att reda ut en återvändsgränd över den irländska gränsen "backstop" som har stoppat alla ansträngningar för att säkerställa ett ordnat utträde ur Europeiska unionen. skriver Ian Graham.

Planer för gränsen har blivit den mest omtvistade frågan i förhandlingarna med EU, och det brittiska pundet har rasat de senaste dagarna när Johnson sa att Storbritannien skulle lämna utan en överenskommelse den 31 oktober om inte backstoppet skrotades.

Chefen för det irländska nationalistpartiet Sinn Fein, Mary Lou McDonald, sa att hon varnade Johnson för att att lämna utan avtal skulle vara katastrofalt för ekonomin och 1998 års fredsavtal som avslutade tre decennier av våld i regionen.

Johnson började sin resa med samtal på tisdagskvällen (30 juli) med ledningen för det demokratiska unionistpartiet, det största pro-brittiska partiet i regionen vars 10 medlemmar i Westminster-parlamentet stödjer den konservativa regeringen.

Efter mötet upprepade DUP-ledaren Arlene Foster Johnsons krav på att backspärren, utformad som en försäkring för att förhindra gränskontroller mellan Irland och Nordirland, ska skrotas. "Det är väldigt viktigt att backspärren går", sa hon.

Men en senior DUP-lagstiftare också vid mötet sa att möjliga kompromisser diskuterades – särskilt möjligheten att sätta en tidsgräns på backstoppen och andra "pragmatiska lösningar".

På frågan om Johnsons var lyhörd för förslaget sa Donaldson till den irländska radion RTE att han inte skulle "förhandla offentligt om detta."

När han pratade med journalister inför samtalen sa Johnson att Brexit skulle stå på agendan, men sa att han ville ha ett snabbt återställande av Nordirlands avstängda maktdelningschef. Det är en kritisk del av fredsavtalet på långfredagen 1998 som avslutade 30 år av konflikt.

Annons

Maktdelningsadministrationen avbröts för två och ett halvt år sedan på grund av skillnader mellan de partier som främst representerar protestantiska pro-brittiska unionister och främst katolska nationalister som förespråkar ett enat Irland.

"Befolkningen i Nordirland har varit utan regering, utan Stormont i två år och sex månader, så mitt främsta fokus denna morgon är att göra allt jag kan för att hjälpa dem att komma igång igen", sa Johnson till journalister.

Ett par dussin demonstranter höll en demonstration mot Brexit medan samtalen fortsatte.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend