Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Den ryska björnen #Power Grab Sparks Protest i Kiev

DELA MED SIG:

publicerade

on

Efter gårdagens häpnadsväckande och osammanhängande beslut från Ukrainas ministerråd att avskedja ordföranden för Energoatom Yuri Nedashkovsky med en kavalerare handhändelse, arrangerade företagets anställda omedelbart en protest utanför ministeriet för energi och miljöskydd i Kreshchatyk i centrala Kiev. 

Demonstranterna krävde att minister Orzhel skulle sluta håna Ukrainas kärnkraftsindustri, sluta sälja Ukrainas energisektor till Ryssland och förnya tjänsten som presidenten för Energoatom, som är förkroppsligandet av det pro-ukrainska valet för kärnkrafts framtid.

Orzhels hemliga manipulation är ett uppenbart maktspel för att leverera Ukrainas elsektor till Ryssland på en tallrik och förstöra landets energioberoende.

Demonstranterna anklagar minister Orzhel för att medvetet pro-ryska åtgärder, för att blockera den framtida utvecklingen av Ukrainas stat och att äventyra säker och pålitlig drift av ukrainska kärnkraftverk.

Demonstranter hävdar att Oleksiy Orzhel har publicerat falska nyheter på ministeriets webbplats

Demonstranter hävdar att Oleksiy Orzhel har publicerat falska nyheter på ministeriets webbplats

 

Demonstranterna är rasande över att den nyutnämnda energi- och miljöminister Oleksiy Orzhel genom sina handlingar visar fullständig förakt och förakt för Ukrainas strategiska kärnkraftssektor, som producerar 55% av el till ukrainska konsumenter. Gårsdagens beslut att säcka Yuri Nedashkovsky inleddes lurvigt av ministern mot slutet av Ukrainas ministerråd i går utan någon förhandskonsult med Nedashkovsky eller andra kärnkraftsexperter, i total överträdelse och förakt för förfarandet.

Annons

Demonstranterna hävdar att anklagelserna mot Energoatom, som publicerades på energiministeriets officiella webbplats idag, är falska nyheter. De säger att ministeriets påståenden är manipulativa, osannade och indikerar att det faktiskt inte finns några giltiga skäl för att Nedashkovsky avskedades. I synnerhet påpekar de hänvisningen till "ineffektiv förvaltning" till den lägsta taxan för el i världen - UAH 0.567 per enhet faktiskt levererade 11.5 miljarder hryvnias intäkter förra året, genomförde investeringsprojekt värda 12.8 miljarder hryvnias och producerade 55% av Ukrainas el. Detta är trots det faktum att tariffen konstgjordes av regulatorn utan korrekt hänvisning till verkliga marknadspriser.

Protestorer motbevisar ministeriets anklagelser mot Energoatom

Protestorer motbevisar ministeriets anklagelser mot Energoatom

 

Vidare påpekar de att Energoatom betalade 9% av alla intäkter från försäljningen av el till statsbudgeten för de första 2019 månaderna av 30. Den totala försäljningen uppgick till 42 miljarder 780 miljoner UAH varav företaget betalade 12, 889 miljarder UAH till Ukrainas budget. Dessa siffror representerar samma belopp som företaget betalade till statsbudgeten för hela 2017 och en ökning med 15% jämfört med siffrorna för 2018.

Är minister Orzhel verkligen redo att vara personligt ansvarig och hållas ansvarig för avskedandet av chefen för det statligt ägda företaget, vilket nästan fördubblat sina ekonomiska resultat jämfört med den planerade 90% elen för särskilda skyldigheter till tullsatsen för UAH 0.567 per enhet? För de första 9 månaderna av 2019 planerades ursprungligen det finansiella nettoresultatet av Energoatom att uppgå till UAH 2.6 miljarder, men faktiskt uppnådde det UAH 4.3 miljarder.

Med den nuvarande konstgjorda tull- och kärnkraftverken som är förhindrad att driva av ministeriet, så att de kan godkänna onödig import av el från Ryssland, och trots ökande kvantitativa indikatorer på störningar i driften av NPP: n har Energoatom framgångsrikt godkänt alla peer safety recensioner av de internationella vakthundarna WANO och IAEA.

Energiministeriet har publicerat misstankar om förskingring av statliga medel som hänför sig till händelser för mer än 10 år sedan, men detta kan bara betraktas i dag som en bekräftelse från ministeriet för Energoatoms ledande ställning i företagets effektivitet och öppenhetsklassificeringar över förra årtiondet.

När det gäller ministeriets anklagelser om orimlig kostnadsökning säger demonstranterna att de faktiska uppgifterna tvärtom tyder på en genomsnittlig 10-15% minskning, inklusive besparingar på service på banklån och administrativa kostnader.

Samtidigt har energidepartementets anklagelser om att Energoatom "permanent misslyckas med att uppfylla finansiella planer, för att utföra reparationer för att uppfylla låneförpliktelser från EBRD och Euratom" inte meningsfullt eftersom det är ministeriet som i månader har sittat på hela företagets finansiella och strategiska planer, vilket gör det omöjligt för Energoatom att genomföra något investeringsprogram - från det integrerade säkerhetsprogram som finansieras av EBRD och Euratom, till slutförandet av Tashlyk PSP, som är kritiskt nödvändigt för att balansera Ukrainas enhetliga energisystem.

Demonstrationer utanför Ukrainas energiministerium

Demonstrationer utanför Ukrainas energiministerium

 

Demonstranterna slog ner de så kallade "skälen" för att Nedashkovsky avskedades och sa att de inte bildades som ett resultat av ministeriets analys av företagets affärsverksamhet, utan tagits från osäkra anklagelser från icke-professionella organisationer och individer.

De säger att företaget upprepade gånger har lämnat sina invändningar och motargument till ministeriet, som av okända skäl aldrig har beaktats av ministeriet.

Demonstranter vädjade i dag till president Zelensky att tänka om igen

Demonstranter vädjade i dag till president Zelensky att tänka om igen

 

Demonstranterna - alla anställda i NPP och andra olika enheter i Energoatom vädjade till Ukrainas president Volodymyr Zelensky och bad honom att återställa Yuri Nedashkovsky i sin tjänst som ordförande för Energoatom. För närvarande finns det inga andra kompetenta experter på hans nivå i Ukraina och världen, som kan tillhandahålla en tillräcklig nivå av kärnkrafts- och strålningssäkerhet för driften av Ukrainas kärnkraftverk.

Det återstår att se om Zelensky kommer att kräva en korrekt utvärdering av fallets fakta. Visst ingen president som verkligen tjänar Ukraina kommer att tänka Orzhels skåp förstörelse av Ukrainas oberoende energisektor och överlämnande av dess kontroll till Moskva?

 

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend