Anslut dig till vårt nätverk!

Diet

Studien kartlägger EU: s politik skolmat för första gången

DELA MED SIG:

publicerade

on

Som en del av Europeiska kommissionens ansträngningar att hjälpa till att minska barnfetma har kommissionens interna vetenskapstjänst, Joint Research Centre (JRC), publicerat den första omfattande rapporten om skolmatspolitik i Europa. Den visar att europeiska länder erkänner skolmatens viktiga bidrag till barns hälsa, utveckling och prestationer i skolan. Alla de studerade länderna (28 europeiska medlemsländer + Norge och Schweiz) har riktlinjer för skolmat, även om dessa varierar kraftigt. Nationella åtgärder som syftar till att främja hälsosam kost i skolor sträcker sig från frivilliga riktlinjer, till exempel för menyer och portionsstorlekar, till fullständiga förbud, inklusive marknadsföring, av varuautomater och sockersötade drycker.

Fördelning av obligatoriska (orange) och frivilliga (blå) nationella skolmatspolicyer över EU28 plus Norge och Schweiz

Hälsokommissionär Tonio Borg sa: "Nästan ett av tre barn i Europa är överviktiga eller feta och riskerar som sådan att utveckla ett antal sjukdomar som kan förebyggas, inklusive typ 2-diabetes. Skolor är viktiga partner i våra ansträngningar att uppmuntra barn att utveckla hälsosamma matvanor, så att de kan växa upp med god hälsa, prestera bra i skolan och utvecklas till sin fulla potential. Denna första bedömning av skolmatspolitik är därför ett viktigt bidrag till vår kamp mot fetma.”

Kommissionär Máire Geoghegan-Quinn, ansvarig för forskning, innovation och vetenskap, tillade: "Denna rapport ger en bra grund för europeiska beslutsfattare, utbildare och forskare att undersöka potentiella kopplingar mellan skolmatspolitik och folkhälsa, och utvärdera effektiviteten av att främja hälsosamma matvanor."

Bakgrund

Rapporten kartlägger de senaste nationella policydokumenten för standarder och riktlinjer för mat tillgänglig i grund- och gymnasieskolor. Den beskriver dessa policyer enligt vanliga kriterier, såsom livsmedel som är tillåtna eller förbjudna, näringsnivåer, matställen, cateringtjänster och marknadsföringsrestriktioner.

Rapporten ger också en översikt över regleringssituationen, vilket är ett viktigt steg mot att bedöma effekten av sådan politik på barnfetma.

Annons

Nyckelfakta från rapport

Över 90 % av de studerade policyerna innehåller livsmedelsbaserade standarder för att säkerställa balanserade menyer. Detta följs av vägledning för portionsstorlek (76 %) och näringsbaserade standarder för lunch (65 %).

Restriktioner eller rekommendationer relaterade till tillgången på drycker är mycket vanliga (65-82%), majoriteten stöder (gratis) tillgång till färskt dricksvatten och specifikt begränsar eller förbjuder (sockrade) läskedrycker.

Att förbättra barnnäringen, lära ut hälsosamma kost- och livsstilsvanor samt att minska eller förebygga barnfetma är de primära allmänna målen som delas av de flesta länder.

Söta godsaker och salta snacks är begränsade i de flesta policyer, allt från de som ibland tillåter dem att fullfölja förbud.

Att mäta resultatet av skolmatspolicyn krävs eller rekommenderas i 59 % av policyerna. De vanligaste utfallen som ska mätas avser utbudet av mat i skolan och andelen barn som äter i skolan.

Energi- och fettintag är de vanligaste parametrarna som ingår i energi/näringsbaserade standarder för lunch (används i 65 % respektive 56 % av alla policyer).

Varuautomatserbjudanden är begränsade i ungefär hälften av de studerade länderna. Åtgärderna sträcker sig från de som rekommenderar hälsosammare matalternativ för varuautomater, genom de som förbjuder ohälsosamma livsmedel från dem, till de som förbjuder varuautomater från skollokaler tillsammans.

Matmarknadsföringsbegränsningar för ohälsosamma livsmedel är också en vanlig praxis.

Kartläggningen av skolmatspolitiken genomfördes med hjälp av EU:s högnivågrupp för kost och fysisk aktivitet för att stödja 2007 års EU-strategi för kost, övervikt och fetmarelaterade hälsofrågor, samt EU:s handlingsplan för fetma hos barn 2014-2020.

vänster

Länk till rapporten:

https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/mapping-national-school-food-policies-across-eu28-plus-norway-and-switzerland

Europeiska kommissionens förslag att kombinera och förstärka befintliga skolmatsprogram (IP / 14 / 94)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend