Anslut dig till vårt nätverk!

Cigaretter

Det brittiska företaget för elektroniska cigaretter utmanar formellt direktivet om tobaksprodukter

DELA MED SIG:

publicerade

on

elektronisk cigarettHelt Wicked, Storbritanniens ledande tillverkare av elektroniska cigaretter har lanserat en juridisk utmaning mot EU:s nyligen antagna tobaksproduktdirektiv med motiveringen att artikel 20 i direktivet bryter mot etablerad EU-lagstiftning.

Specifikt att artikel 20 utgör ett oproportionerligt hinder för den fria rörligheten för varor och det fria tillhandahållandet av tjänster, försätter elektroniska cigaretter till en omotiverad konkurrensnackdel för tobaksvaror, inte följer den allmänna EU-principen om jämlikhet och bryter mot de grundläggande rättigheterna. av tillverkare av elektroniska cigaretter.

Totally Wicked har erhållit tillstånd från Storbritanniens förvaltningsdomstol att väcka en domstolsprövning som ifrågasätter ovanstående, efter ett beslut som utfärdats av Justice Supperstone den 31 juli 2014. Tillstånd erhölls efter att ha utfärdat domstolsförfaranden mot Secretary of State for Health, som bad Förenade kungarikets domstol att hänskjuta lagenligheten av artikel 20 för ett "förhandsavgörande" av EU-domstolen (CJEU) i Luxemburg.

Betecknande nog, efter att ha övervägt Totally Wickeds påstående och stödjande bevis, har ministern för hälsa accepterat att det skulle vara lämpligt att de frågor som Totally Wicked tagit upp hänvisas till EU-domstolen för avgörande. Medan han hävdar att artikel 20 är laglig, har utrikesministern inte motsatt sig att Totally Wicked driver ett anspråk och har samtyckt till att en hänvisning till EU-domstolen görs.

En utfrågning kommer nu att äga rum i London om 6th av oktober 2014, där en förvaltningsdomare avgör om en hänvisning ska göras och i så fall innehållet i de frågor som ställs. Totally Wickeds advokater har kontakt med Treasury Solicitor, som agerar för statssekreteraren, för att försöka komma överens om ett utkast till referensvillkor med sikte på att detta ska godkännas av domstolen i oktober.

Parterna, och Justice Supperstone, har kommit överens om att ärendet ska behandlas skyndsamt med tanke på det föreslagna genomförandedatumet i maj 2016.

Om ärendet hänskjuts till EU-domstolen förväntas en utfrågning äga rum 2015 för att avgöra om artikel 20 bryter mot EU-lagstiftningen.

Annons

Totally Wicked Managing Director Fraser Cropper sa: "Många av bestämmelserna i artikel 20 i tobaksproduktdirektivet skulle leda till att elektroniska cigaretter blir föremål för ett strängare regelverk än vissa tobaksvaror. Artikel 20 är därför inte bara oproportionerlig, vi anser att den också strider mot etablerad EU-lagstiftning. Det är av dessa skäl som vi har tagit det betydande steget för att formellt ifrågasätta direktivet i domstol och vi är glada över de framsteg som gjorts hittills.

"För nästan 30 miljoner människor i EU har elektroniska cigaretter och fortsätter att utgöra ett hållbart alternativ till att röka tobakscigaretter. De har gjort det möjligt för dem som använder dem att lämna rökning bakom sig, antingen på hel- eller deltid. Elektroniska cigaretter har potentialen att bli en av de 21:ans stora omvandlingsprodukterst århundrade. Detta direktiv, om det genomförs i sin nuvarande form, kommer att allvarligt hämma denna potential och tvinga många människor tillbaka till att röka tobakscigaretter.

"För elektroniska cigarettanvändares och potentiella användares skull är det viktigt att vår bransch får mogna inom ett proportionerligt regelverk, som stöder lämpliga kontroller och säkerhetskrav, och nödvändigt socialt ansvar och fortsätter att ge konsumenterna valmöjligheter för att maximera de enorma potentialen hos dessa produkter. Artikel 20 i detta direktiv kommer uppenbart inte att leverera denna miljö."

Totally Wicked representeras av Addleshaw Goddard LLP och Kieron Beal QC från Blackstone Chambers.

I december 2012 lade Europeiska kommissionen fram förslag om ändring av tobaksproduktdirektivet (TPD). Dessa förslag syftade till att för första gången införa elektroniska cigaretter inom direktivets tillämpningsområde. Slutlig överenskommelse om den ändrade TPD nåddes mellan EU-kommissionen, parlamentet och rådet i december 2013. Medlemsstaterna har fram till maj 2016 på sig att implementera TPD.

Artikel 20 i TPD handlar specifikt om regleringen av elektroniska cigaretter.

För att läsa TPD i sin helhet klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend