Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Inflödet av utländska direktinvesteringar i Kazakstan slog rekord under 2022

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bruttoinflödet av utländska direktinvesteringar (FDI) i Kazakstan nådde 28 miljarder dollar 2022, en rekordhög nivå under de senaste tio åren, rapporterade det kazakiska utrikesministeriet.

Inflödet av utländska direktinvesteringar ökade med 17.7 % sedan 2021 då det nådde 23.8 miljarder USD. 2012 uppgick denna siffra till 28.9 miljarder dollar.

De mest investerande länderna i Kazakstan är Nederländerna med 8.3 miljarder dollar, USA - 5.1 miljarder dollar, Schweiz - 2.8 miljarder dollar, Belgien - 1.6 miljarder dollar, Ryssland och Sydkorea med 1.5 miljarder dollar vardera och Kina - 1.4 miljarder dollar.

De största inflödena riktades till sektorer som gruvdrift – 12.1 miljarder dollar (en ökning med 25 procent), tillverkning – 5.6 miljarder dollar (2.7 procent), grossist- och detaljhandel – 5.1 miljarder dollar (36 procent), professionell, vetenskaplig och teknisk verksamhet – 1.2 dollar miljarder (2.2 gånger), transport och lager – 1.2 miljarder dollar (13.5 procent).

Atyrau-regionen fick det mesta av investeringen – 8.3 miljarder dollar (en ökning med 48.3 procent), följt av staden Almaty med 7.6 miljarder dollar (10.9 procent), Astana – 2.2 miljarder dollar (107.2 procent), regionen östra Kazakstan – 2.2 miljarder dollar (3.1 procent) , och Aktobe-regionen – 1.2 miljarder dollar (11.2 procent ned).

Kazakstan strävar efter att locka till sig minst 150 miljarder dollar i utländska investeringar under de kommande sju åren.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend