Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

OTS på väg att bli EU-ekvivalent

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 3 november 2023 inleddes det tionde toppmötet för Organisationen av turkiska stater (OTS) i Astana, Kazakstans huvudstad. Detta toppmöte samlade statschefer och officiella representanter från både fullvärdiga och observatörsmedlemsländer i organisationen. Under toppmötet undertecknade statscheferna olika nyckelavtal, inklusive OTS:s tionde toppmötesdeklaration. Dessutom fattades avgörande beslut, som att förklara Astana som "Turkish World Financial Center" 10 och Istanbul som "Turkish World Financial Center" 2024. Ett annat viktigt beslut gällde att ge den ekonomiska samarbetsorganisationen (ECO) observatörsstatus innan OTS, som visar ett engagemang för utökat regionalt samarbete. Många andra beslut som bidrar till organisationens mål undertecknades också under detta toppmöte, skriver Dr. Cavid Veliev, avdelningschef, AİR Center.

Som ett resultat av toppmötet i Astana antog medlemsländerna den omfattande Astana-toppmötets deklaration som består av 156 artiklar. I Astana-deklarationen uttryckte ledarna stöd för den fortsatta institutionaliseringen av OTS och uppmuntrade stärkandet av samarbetet mellan dess medlemmar under paraplyet av OTS-sekretariatet. Detta tyder på en vilja att slå samman eller samordna verksamheten i andra dotterbolag som tidigare verkat mer självständigt.

Deklarationen betonar samarbete i politiska, utrikespolitiska och säkerhetsfrågor. I detta sammanhang bekräftar parterna sitt åtagande att stärka ett övergripande samarbete och solidaritet mellan de turkiska staterna inom ramen för OTS. När det gäller ekonomiskt och sektoriellt samarbete, lovordar deklarationen undertecknandet av avtalet om upprättande av den turkiska investeringsfonden (TIF) i Ankara den 16 mars 2023. Detta avtal undertecknades av Azerbajdzjan, Turkiet, Kazakstan och Kirgizistan. Det har särskilt fått godkännande från parlamenten i alla undertecknande länder utom Kirgizistan.

Sedan Sovjetunionens kollaps har samarbetet mellan turkiska stater (Azerbajdzjan, Turkiet, Kazakstan, Turkmenistan, Uzbekistan och Kirgizistan) gått igenom olika stadier och nått dagens organisatoriska nivå. De första fröna såddes vid de turkiska staternas ledarmöte i Ankara 1992. Detta tidiga samarbete utvecklades senare till Samarbetsrådet för turkisktalande länder (Turkiska rådet), formaliserat genom ett avtal som undertecknades i Nakhchivan 2009. En betydande milstolpe inträffade under det 8:e toppmötet i Istanbul 2021 då rådet genomgick en förvandling. Det döpte om sig själv som en organisation och bytte namn från Turkiska rådet till Organisationen av turkiska stater (OTS).

Azerbajdzjan Karabach-segern 2020, som involverade en grundare av Organisationen för turkiska stater (OTS), väckte ökad uppmärksamhet åt organisationen. Följaktligen ökade interaktionerna mellan de centralasiatiska turkiska republikerna, Azerbajdzjan och Turkiet både bilateralt och inom ramen för organisationen. Man kan säga att efter segern ökade institutionaliseringen och aktiviteten inom ramen för OTS ännu mer. Det globala geopolitiska landskapet, präglat av kriget mellan Ryssland och Ukraina och den eskalerande rivaliteten mellan USA och Kina, har ökat betydelsen av Centralasien. De på varandra följande 5+1-mötena som hölls 2023, som involverade centralasiatiska länder, Ryssland, Kina, USA, EU, Azerbajdzjan och Turkiet understryker den ökande betydelsen av de centralasiatiska turkiska staterna i global politik.

Huvudfrågorna på OTS agenda är att fördjupa och bredda institutionaliseringen; ökat samarbete i utrikespolitik och säkerhetsfrågor; fördjupa samarbetet inom ekonomi och handel och öka samarbetet inom transportområdet. Samarbete mellan medlemsländerna baserat på gemensam kultur och historia har nu lyckats skriva en gemensam historiebok fram till 15-talet och studier om tiden efter 15-talet pågår för närvarande. Studier pågår för närvarande om användningen av det gemensamma alfabetet.

"Turkic World Vision-2040", identifierat som ett avgörande dokument för OTS:s framtid, syftar till att formulera en övergripande vision för upprättandet av ett mer effektivt internationellt system. Visionen understryker vikten av att skapa en kooperativ och rättvis representation samtidigt som man förespråkar främjande av universella värden. Mot bakgrund av den rådande internationella osäkerheten erkänner dokumentet att regionala organisationer bär ett ökat ansvar. Den betonar nödvändigheten av ett utökat samarbete mellan medlemsländerna för att effektivt ta itu med dessa uppgifter och utmaningar i det samtida geopolitiska landskapet.

Annons

Dokumentet, som definierar OTS framtida mål och mål, är uppdelat i fyra avsnitt. Detta dokuments yttersta syfte är att skapa integration och, så småningom, enhet mellan turkiska stater. Vissa experter tror att avsikten är att bygga en överstatlig enhet som liknar EU. I detta perspektiv är det möjligt att se att de senaste samtalen och överenskommelserna visar på enighet och samarbete på många områden.

Turkic World Vision-2040 har satt upp mål inom området ekonomiskt och sektoriellt samarbete, som specifikt säkerställer fri rörlighet för varor, kapital, tjänster, teknik och människor mellan medlemsstaterna och stärker samarbetet mellan olika ekonomiska regioner för att uppmuntra intraregionala investeringar . Harmonisering av industriella strukturer och integrering av produktmarknader mellan medlemsländerna. Viktiga överenskommelser gjordes inom organisationen i denna riktning för att skapa gynnsamma villkor och minska handelshinder, inklusive "Godstransportavtalet", "Simplified Customs Corridor Agreement" och "Trade Facilitation Strategic Document." Vid ministermötet kom man överens om att implementera nya generationers instrument som kommer att stärka ekonomiskt och kommersiellt samarbete mellan länder, såsom undertecknandet av partnerskapsavtalet för digital ekonomi mellan medlemsländerna och inrättandet av TURANSEZ Special Economic Zone (turkisk specialekonomisk zon) . Huvudmålet här är att utöka den regionala handelsvolymen till 10 % av medlemsländernas totala handelsvolym i detta skede.

Ett av huvudmålen inom transport- och tullområdet var att göra den internationella öst-västliga centralkorridoren över Kaspiska havet till den snabbaste och säkraste transportvägen mellan öst och väst. Det finns tre huvudorsaker till försöken att etablera transportsamarbete . För det första att vara en alternativ väg i de växande handelsvägarna mellan Asien och Europa; för det andra stängningen av den norra rutten på grund av kriget mellan Ryssland och Ukraina; och för det tredje, och mest avgörande, att öka handeln och samarbetet mellan medlemsländerna. För utan transportlinjer skulle handeln inte växa och ekonomiskt beroende kommer inte att skapas. Som ett resultat började de arbetet med den mellersta korridoren 2012. Till en början tog Azerbajdzjan och Turkiet ledningen i detta initiativ, och Kazakstan anslöt sig så småningom till denna process.

Även om OTS grundades på en gemensam grund av kultur och historia, har utrikes- och säkerhetspolitiken nyligen fått betydelse i takt med den geopolitiska omvandlingen. Det syftar till att upprätta en permanent struktur för att stärka det politiska samarbetet. Utöver detta har den utvecklat permanenta mekanismer på nivåer av utrikesministeriet, nationella säkerhetsråd och underrättelseministerier. På Azerbajdzjans begäran sammankallades dessutom det första mötet med statschefer på nivå med utrikespolitiska rådgivare. Som ett resultat kan organisationen agera på gemensam grund i frågor som berör turkiska stater. Till exempel stödde de Azerbajdzjans territoriella integritet och hade en enhetlig strategi för Israel-Palestina-konflikten.

Under de senaste åren har man också försökt utöka det flerdimensionella samarbetet med regionala och globala organisationer. Tillväxten av flerskiktssamarbete mellan europeiska institutioner, särskilt Visegradgruppen, angavs som ett mål i 2040 års Vision Act. Syftet på säkerhetsområdet var att etablera ett nätverk för samarbete och datautbyte mellan medlemsstaterna för att hantera riskerna för radikalisering, våldsbejakande extremism, islamofobi, främlingsfientlighet och terrorism, samt säkerställa gränssäkerheten. Kort sagt, genom att fokusera på globala regionaliseringsmöjligheter förvandlar OTS sig till en regional aktör av allt större betydelse.

Som beskrivs i Turkic World Vision-2040 är det primära målet för medlemsländerna i OTS integration. Man kan säga att det finns en seriös politisk vilja i alla medlemsländer i denna fråga. Integration kommer att omfatta kulturella, kommersiella och ekonomiska områden. Under tiden nåddes en överenskommelse om att anta en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik i frågor som rör den turkiska världens intressen. Deklarationerna från toppmötet, uttalanden från ledarna och aktiviteterna inom ramen för OTS visar tillsammans en bana som är i linje med Europeiska unionen (EU). Ungefär som EU:s integrationsmodell verkar OTS gå mot att främja närmare samarbete och enhet mellan dess medlemsländer, vilket återspeglar en gemensam vision för framtiden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend