Anslut dig till vårt nätverk!

Vapenexport

25th årsdagen av #Semipalatinsk stängning märkt när det gäller utveckling och fara

DELA MED SIG:

publicerade

on

kärnvapenexplosionSom har understrukits vid många tillfällen lever vi i djupt osäkra tider. Vår värld står inför komplexa utmaningar och hot som äventyrar allt vi har uppnått och alla våra förhoppningar för framtiden.

Den globala ekonomin är fortsatt svag. Även om vi kan ha kommit överens om hotet som klimatförändringarna utgör, är vi fortfarande långt ifrån att vidta de gemensamma åtgärder som behövs. Extremistgrupper äventyrar vår säkerhet och stabilitet. Och deras hot är kopplat till kärnvapen.

Förra månaden påminde Storbritanniens premiärminister Theresa May oss om att "atomhotet inte har försvunnit, om något har det ökat"

USA:s förre försvarsminister William Perry varnade också för att kärnvapenhotet är större idag än under det kalla kriget. Dessa skarpa varningar är baserade på oro för att terroristgrupper, som ISIS, aktivt försöker få tag i materialet och tekniken för att bygga kärnvapen. Det internationella samfundet måste intensifiera sina ansträngningar för att bekämpa terrorism för att förhindra dessa onda och farliga grupper från att uppnå sitt mål.

Naturligtvis är det inte bara dåliga nyheter. Det har skett en betydande global minskning av lagren av kärnvapen och kärnmaterial. Dussintals länder är nu fria från vapenklassat material. Centralasien är bland de regioner som är kärnvapenfria zoner, tack vare initiativ från Kazakstan och dess regionala partners. Men det finns fortfarande cirka 16,000 XNUMX kärnvapen i världen.

Det är mot denna bakgrund som Kazakstan, och världen, ska markera 25-årsdagen av stängningen av kärnvapenprovplatsen i Semipalatinsk. Det är en händelse med enorm betydelse för vårt land, som är ett av få som har drabbats av den fasa och förödelse som kärnvapenexplosioner orsakar. Det är därför Kazakstan har tagit ledningen i den globala kampanjen för att flytta till en värld fri från kärnvapen.

Den 29 augusti ägde högtidlighetsceremonin av 25-årsdagen av stängningen av kärnvapenprovplatsen Semipalatinsk rum i Ypres, där Kazakstan deltog. Ambassadör Almas Khamzayev. Han berättade EU-Reporter: ”Jag tror att en kärnvapenfri värld är möjlig, men varje land måste förstå vikten av detta steg. Kazakstan gör sitt bästa för att försöka förklara vikten av de steg som vi har tagit under många år för att befria världen från kärnvapen.

Annons

"Vårt land har lidit mycket av kärnvapentesterna i nästan 40 år – hundratusentals människor har lidit under decennier av dessa tester i decennier, och vi lider fortfarande. Vi måste få slut på den nukleära mardrömmen."

Den internationella konferensen 'Building a Nuclear Weapons Free World, som ägde rum i Astana den 29 augusti – exakt årsdagen av president Nursultan Nazarbayevs beslut att stänga testplatsen som Semipalatinsk och nu FN:s internationella dag mot kärnvapenprov – kommer att tillföra mycket- behövde impulser till detta viktiga mål. Det kommer efter att president Nazarbajev publicerade sitt manifest med en plan för en värld utan kärnvapen till 2045 och sa till FN att detta måste vara vår tids orsak.

Konferensen kommer vid en viktig tidpunkt. Den nyligen inrättade FN-arbetsgruppen för kärnvapennedrustning förbereder sig för att lägga fram sin rapport till generalförsamlingen om hur multilaterala framsteg mot en värld fri från kärnvapen kan göras. Dessutom kan diskussionerna ingå i förberedelserna inför högnivåmötet i FN:s generalförsamling om kärnvapennedrustning, som inleds om två år.

Astanakonferensen har lockat till sig ledande personer från nationer som har kärnvapen, såväl som icke-kärnvapenstater. Politiska och religiösa ledare, experter på nedrustningsområdet samt representanter för det civila samhället, internationella och regionala organisationer kommer att delta i diskussionerna.

Som USA:s president Barack Obama har sagt, kommer det inte att vara lätt att flytta till en värld utan kärnvapen. Det krävs mod att ta stegen, hur små de än är, för att uppnå denna ambition över tid. Vi måste hoppas att diskussionerna i Astana hjälper oss att planera nästa steg av denna resa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend