Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

EU tillkännager 18 miljoner euro i humanitärt bistånd till #Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ukraina-1dec 2013Idag (20 februari) har kommissionären för humanitärt bistånd och krishantering Christos Stylianides meddelat ytterligare finansiering för människor som drabbats av konflikten i östra Ukraina under sitt besök i landet.

Idag kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering Christos Stylianides har aviserat ytterligare finansiering för människor som drabbats av konflikten i östra Ukraina under sitt besök i landet.

"Den senaste tidens upptrappning av våldet i östra Ukraina, och dess inverkan på civilbefolkningen, är av stor oro. Här idag i Bakhmut vill jag säga till det ukrainska folket: ni är inte ensamma. Alla civila i nöd måste få hjälp, på båda sidor om kontaktlinjen. Vårt nya hjälppaket kommer att hjälpa humanitära partner i östra Ukraina att täcka akuta behov av medicinsk, tak över huvudet, vatten och sanitet. Det är avgörande att biståndet kommer till alla utsatta människor som drabbats av konflikten snabbt, säkert och opartiskt,sade kommissionär Christos Stylianides.

Europeiska kommissionen ger humanitärt bistånd till de mest utsatta samhällena, oavsett vilket område av konflikten de bor i eller har flytt till. Cirka 50 % av kommissionens humanitära bistånd riktar sig till människor i nöd i icke-statligt kontrollerade områden.

Tillsammans med finansieringen direkt från medlemsländerna har EU som helhet riktat över 399 miljoner euro i humanitärt bistånd och återhämtning till dem som drabbats av konflikten sedan början av 2014.

Uppskattningsvis 2.8 miljoner människor är på flykt och i behov av humanitärt bistånd i Ukraina och grannländerna.

Den komplexa krisen i östra Ukraina har en dramatisk inverkan på den drabbade befolkningen och med negativa konsekvenser för grannländerna. Den senaste tidens upptrappning av våldet i Donbas visar att konflikten är långt ifrån löst. Hårda strider i närheten av Adviivka den 29 januari-5 februari har resulterat i att 17,000 XNUMX invånare saknat vatten, el och värme i nästan en vecka.

Annons

Sedan våldet återuppstått har EU gett stöd genom sina humanitära partner som ger sitt bistånd till invånarna i Avdiivka och andra nyligen drabbade områden. Det hjälpmedel som tillhandahålls inkluderar dricksvatten, bränsle, ljus, facklor, madrasser, vinterkläder, byggmaterial, droger och medicinsk utrustning.

Kommissionen bistår också ukrainska flyktingar i Vitryssland och Ryssland genom de nationella Röda Kors-föreningarna i respektive land. Allt humanitärt bistånd från EU baseras enbart på de drabbade befolkningarnas behov.

Människor som bor i de icke-statligt kontrollerade områdena och på båda sidor om kontaktlinjen, återvändande, flyktingar och internt fördrivna personer möter brist på nödvändigheter som mat, medicin och hälsovård, grundläggande hushållsartiklar, rent vatten och tak över huvudet . Bastjänster är inte tillgängliga i alla områden till följd av skador på infrastrukturen, elnätet och vattenförsörjningen och ökade marknadspriser.

EU:s humanitära bistånd går till de människor som drabbats av konflikten, som bor i de icke-statligt kontrollerade områdena och på båda sidor om kontaktlinjen till flyktingar och internflyktingar som flytt från konfliktområdena, samt till återvändande. EU:s humanitära bistånd delas ofta ut i form av kontanter och kuponger, vilket möjliggör maximal effektivitet och bevarar de drabbade människornas värdighet. Mottagarna kan köpa väsentliga föremål i de lokala butikerna och marknaderna och på så sätt stödja den lokala ekonomin.

Mer information

EU:s humanitära bistånd till Ukraina: http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/ukraine_en.pdf

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend