Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritannien måste följa EU:s #FreeMovement-lagar tills de lämnar EU, säger parlamentsledamöter

DELA MED SIG:

publicerade

on

flygstationTills Storbritannien lämnar EU måste det lyda EU:s lagar om fri rörlighet, sade en majoritet av parlamentsledamöterna i en plenardebatt med EU-kommissionen onsdagen (1 mars). EU-kommissionen måste se till att rättigheterna till fri rörlighet för EU-medborgare som bor i Storbritannien respekteras, tillade de. Många talare underströk också att EU-medborgare inte bör användas som ”förhandlingskort” i brexitförhandlingarna. 

MEPs stressed the uncertainty in which the 3.1 million EU nationals living in the UK were left after the June 2016 referendum on EU membership. They insisted that  these citizens’ right to free movement should be guaranteed as long as the UK remains a member of the EU and that their acquired rights must be respected even after it leaves. They also highlighted the plight of UK citizens living in other EU member states.

”Free movement is one of the EU’s basic rights”, said Commissioner Vera Jourova, making it clear that as long as the UK is a member state, all EU rights and obligations continue to apply. She agreed that EU citizens deserve certainty and fairness, but reminded MEPs that there will be ”no negotiation (with the UK authorities) before notification” of their intention to leave the EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend