Anslut dig till vårt nätverk!

Borgerliga friheter

EU:s #HeadscarfBan-dom väcker motreaktioner från trosgrupper

DELA MED SIG:

publicerade

on

heascarfFöretag kan hindra personal från att bära islamiska huvuddukar och andra synliga religiösa symboler under vissa förhållanden, beslutade EU:s högsta domstol på tisdagen (14 mars), vilket utlöste en storm av klagomål från rättighetsgrupper och religiösa ledare, skriver Alastair Macdonald.

I sin första dom i en het politisk fråga över hela Europa fann EG-domstolen att ett belgiskt företag som hade en regel som hindrade anställda som handlade med kunder från att bära synliga religiösa och politiska symboler inte får ha diskriminerat en receptionist som avskedats för att bära en huvudduk.

Domen om det och ett franskt fall kom på tröskeln till ett holländskt val där muslimsk invandring är en nyckelfråga och veckor innan Frankrike röstar på en president i en liknande laddad kampanj. Den franske konservativa kandidaten Francois Fillon hyllade domen som "en oerhörd lättnad" som skulle bidra till "social fred".

Men en kampanjgrupp som stöder kvinnorna sa att domen skulle kunna stänga många muslimska kvinnor utanför arbetsstyrkan. Och europeiska rabbiner sa att domstolen hade ökat antalet hatbrott för att skicka ett budskap om att "trossamfund inte längre är välkomna".

Domarna i Luxemburg fann att uppsägningarna av de två kvinnorna, beroende på de nationella domstolarnas syn, kan ha brutit mot EU:s lagar mot religiös diskriminering. De fann särskilt att fallet med den franske mjukvaruingenjören, som avskedades efter ett kundklagomål, mycket väl kan ha varit diskriminerande.

Reaktionerna fokuserade dock på slutsatsen att tjänsteföretaget G4S i Belgien hade rätt att säga upp receptionisten Samira Achbita 2006 om det, i jakten på legitima affärsintressen, rättvist tillämpade en bred klädkod för all personal som vänder sig mot kunder för att projicera en bild av politisk och religiös neutralitet.

Open Society Justice Initiative, en grupp som stöds av filantropen George Soros, sa att domen "försvagar garantin för jämlikhet" som erbjuds av EU:s icke-diskrimineringslagar.

Annons

"I många medlemsländer kommer nationella lagar fortfarande att erkänna att förbud mot religiösa huvuddukar på jobbet är diskriminering", sa policykontoret Maryam Hmadoun.

"Men på platser där den nationella lagstiftningen är svag kommer denna dom att utesluta många muslimska kvinnor från arbetsplatsen."

Amnesty International välkomnade domen i det franska fallet att "arbetsgivarna inte är fria att värna om sina klienters fördomar". Men, sades det, förbud mot religiösa symboler för att visa neutralitet öppnade "en bakdörr till just sådana fördomar".

Ordföranden för konferensen för europeiska rabbiner, överrabbin Pinchas Goldschmidt, klagade: "Detta beslut sänder en signal till alla religiösa grupper i Europa". Nationella domstolsfall över hela Europa har inkluderat frågor om bärandet av kristna kors, sikh-turbaner och judiska kalottar.

I det belgiska fallet sa EG-domstolen: "En intern regel för ett företag som förbjuder synligt bärande av politiska, filosofiska eller religiösa tecken utgör inte direkt diskriminering."

Det var upp till belgiska domare att avgöra om hon kan ha blivit utsatt för indirekt diskriminering om regeln missgynnade personer med en viss tro. Men regeln skulle ändå kunna motiveras om den "verkligen eftersträvades på ett konsekvent och systematiskt sätt" för att projicera en "neutralitetsbild".

Men i fallet med Asma Bougnaoui, som avskedats av det franska mjukvaruföretaget Micropole, sa den att det var upp till franska domstolar att avgöra om det fanns en sådan regel. Om hennes uppsägning enbart grundade sig på att uppfylla den specifika kundens preferenser, såg den "bara mycket begränsade omständigheter" där en religiös symbol objektivt kunde tas som skäl för att hon inte skulle arbeta.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend