Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Parlamentet antar omarbetade regler för att minska, återanvända och återvinna förpackningar 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förra veckan antog parlamentet sin ståndpunkt om nya EU-omfattande regler om förpackningar, för att ta itu med ständigt växande avfall och öka återanvändning och återvinning, Plenarsammanträde, ENVI.

Ledamöterna godkände rapporten, som utgör parlamentets mandat för förhandlingar med EU:s regeringar, med 426 röster för, 125 emot och 74 nedlagda röster.

Minska förpackningen, begränsa vissa typer och förbjud användningen av "för alltid kemikalier"

Förutom de övergripande minskningsmålen för förpackningar som föreslås i förordningen (5 % till 2030, 10 % till 2035 och 15 % till 2040), vill ledamöterna sätta upp specifika mål för att minska plastförpackningarna (10 % till 2030, 15 % till 2035 och 20 % senast 2040).

Ledamöterna vill förbjuda försäljning av mycket lätta plastbärkassar (under 15 mikron), om det inte krävs av hygienskäl eller tillhandahålls som primärförpackning för lös mat för att förhindra matsvinn. De föreslår också att kraftigt begränsa användningen av vissa engångsförpackningsformat, såsom hotellminiatyrförpackningar för toalettartiklar och krympplast för resväskor på flygplatser.

För att förhindra negativa hälsoeffekter ber parlamentsledamöter om ett förbud mot användning av så kallade "för alltid kemikalier" (per- och polyfluorerade alkylämnen eller PFAS) och bisfenol A i förpackningar i kontakt med livsmedel.

Uppmuntra alternativ för återanvändning och påfyllning för konsumenter

Annons

Ledamöterna syftar till att förtydliga kraven för att förpackningar ska återanvändas eller fyllas på. Slutdistributörer av drycker och take-away-mat inom foodservicesektorn, såsom hotell, restauranger och caféer, bör ge konsumenterna möjlighet att ta med sin egen behållare.

Bättre insamling och återvinning av förpackningsavfall

De nya reglerna kräver att alla förpackningar ska vara återvinningsbara och uppfylla strikta kriterier som ska definieras genom sekundärlagstiftning. Vissa tillfälliga undantag förutses, till exempel för trä- och vaxförpackningar för livsmedel.

Ledamöterna vill att EU-länderna ska se till att 90 % av materialen i förpackningar (plast, trä, järnmetaller, aluminium, glas, papper och kartong) samlas in separat senast 2029.

Referent Frédérique Ries (Renew, BE) sa: "De senaste händelserna i Europa, och särskilt i Belgien, angående vattenförorening av PFAS-kemikalier visar att det finns ett akut behov av åtgärder. Genom att rösta för att förbjuda föroreningar "för alltid" i livsmedelsförpackningar har Europaparlamentet visat att det strävar efter att skydda de europeiska medborgarnas hälsa. När det gäller plast har kontraktet uppfyllts, eftersom mitt lagstiftningsbetänkande tar itu med problemets kärna genom att sätta upp hårdare mål för minskad avfallsminskning för plastförpackningar. Tyvärr, när det gäller den cirkulära ekonomin, och förebyggande i synnerhet, Resultatet av omröstningen i plenum är inte så positivt och ignorerar siffrornas verklighet: en ökning med 30 % till 2030 om vi inte agerar nu. Av de 3R:erna (Reduce, Reuse, Recycle) klarade sig bara återvinningen oskadd. Slutet av engångsförpackningar är fortfarande långt kvar!"

Nästa steg

Parlamentet är redo att inleda samtal med nationella regeringar om lagens slutliga form, när rådet har antagit sin ståndpunkt.

Bakgrund

Under 2018 genererade förpackningar en omsättning på 355 miljarder euro i EU. Det är en ständigt ökande avfallskälla, där EU totalt har ökat från 66 miljoner ton 2009 till 84 miljoner ton 2021. Varje europé genererade 188.7 kg förpackningsavfall 2021, en siffra som förväntas öka till 209 kg 2030 utan ytterligare åtgärder.

Genom att anta detta betänkande svarar parlamentet på medborgarnas förväntningar om att bygga en cirkulär ekonomi, undvika avfall, fasa ut icke-hållbara förpackningar och ta itu med användningen av engångsplastförpackningar, som uttrycks i förslagen 5(1), 5(3) ), 5(4), 5(5), 11(1), 11(4) och 20(3) i slutsatserna av Konferens om Europas framtid.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend