Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Konfliktmineraler: hindra militära grupper från att finansiera sin verksamhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

DRC militärMilitary groups in conflict areas such as in the Democratic Republic of the Congo often use the sale of minerals found in their territory to fund their activities. A new EU proposal aims to put an end to this by setting up an EU system of self-certification to encourage importers, smelters and refiners to source their minerals responsibly. The Parliament’s international trade committee will vote on the plans on Tuesday 14 April. 

I ett försök att förhindra att mineralutvinning underblåser konflikter har FN och OECD tagit fram riktlinjer för företag som skaffar mineraler från konfliktområden. USA har redan infört juridiskt bindande krav för företag, som hittills bara fokuserar på områdena runt de afrikanska stora sjöarna.

EU-kommissionen har tagit fram ett förslag för att begränsa importen av så kallade konfliktmineraler. Det är mineraler som tenn, tantal, volfram och guld som kommer från länder och regioner som präglas av väpnad konflikt eller som riskerar konflikt. Initiativet försöker skapa ett frivilligt system i EU för importörer, smältverk och raffinaderier som använder dessa mineraler.

Det är nu upp till Europaparlamentet att granska förslaget och ändra, godkänna eller förkasta vid behov. Den rumänska EPP-ledamoten Iuliu Winkler, som är ansvarig för att styra lagstiftningen genom parlamentet, sa att hans mål var att hjälpa till att skapa en effektiv reglering för att stoppa vinster från handeln med mineraler som används för att finansiera väpnade konflikter samtidigt som han främjar ansvarsfull inköp från konfliktdrabbade områden.

The Commission is proposing a voluntary system rather than a mandatory one. Winkler, who is also the vice-chair of the international trade committee, said it was not about whether voluntary or mandatory would work better: “The real challenge is that of elaborating an efficient, workable regulation.”

Utkastet till förordning ger EU-importörer möjlighet att fördjupa de pågående ansträngningarna för att säkerställa rena leveranskedjor när de handlar legitimt med operatörer i konfliktdrabbade länder. EU avser att publicera en årlig lista över ansvarsfulla smältverk och raffinaderier för att öka offentligt ansvar, öka insynen i leveranskedjan och underlätta ansvarsfull mineralförsörjning. Med mer än 400 importörer av sådana malmer och metaller är EU en av de största marknaderna för tenn, tantal, volfram och guld.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend