Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

#DigitalSociety: Försvara de mänskliga rättigheterna i den digitala tidsåldern

DELA MED SIG:

publicerade

on

Sacharov Prize Network Halvtidskonferens. Familjefoto med Sacharovpristagare

Sacharovpriset för tankefrihet förkroppsligar parlamentets stöd för mänskliga rättigheter. Under hela året träffas Sacharovprisets nätverk av tidigare pristagare för att lyfta fram frågor. Den 23 och 24 maj träffades nio tidigare Sacharovpristagare i Bryssel för att bland annat diskutera hur man kan anpassa sig till de utmaningar som människorättsförsvarare står inför i den digitala eran.

Sessionen om att försvara mänskliga rättigheter i den digitala eran leddes av Cristian Dan Preda, vice ordförande i underkommittén för mänskliga rättigheter.

Sophie Busson, från Reportrar utan gränser, som vann Sacharovpriset 2005, skissade på utmaningarna: "Internet är å ena sidan viktigt som ett instrument för människorättsförsvarare eftersom det ger tillgång till information och tillåter debatt. Men samtidigt , ibland med hjälp av privata företag, är det ett mycket kraftfullt instrument för regeringar." Hon tillade: "Det finns en oro över användningen av massövervakning på internet, även i europeiska länder är ingen skyddad från sådana hot."

Marie-Christine Vergiat, en fransk medlem av GUE/NGL-gruppen, sa: "EU borde vara ett föredöme i kampen för mänskliga rättigheter, men tyvärr drar säkerhetsproblem oss i andra riktningen för närvarande."

Zhanna Litvina, från Vitryska journalistförbundet, som vann priset 2004, gav exempel på hur den vitryska regeringen inskränker mänskliga rättigheter på internet. Hon sa att en webbplats som ger information om demografisk nedgång i landet hotades av stängning för att "skada regeringens demografiska politik".

Vitaliy Ponomarev från Memorial, en rysk organisation som tilldelades priset 2009, diskuterade hur antiextremistisk lagstiftning användes i Ryssland: "Det finns ingen standardbeskrivning av vad extremism är och domstolarna tillämpar dessa bestämmelser godtyckligt."

Annons

Elmar Brok, ordförande i utrikesutskottet, pratade om hur länder som Ryssland och Kina använder yttrandefriheten i Europa för att sprida sin propaganda. Han sa att rätten att svara inte var att tillgripa motpropaganda, utan för att främja transparens, tillgång till information, pluralism och fria medier.

Sakharov Prize Network

Sacharovprisnätverket består av tidigare Sacharovpristagare och parlamentsledamöter. Det inrättades 2008 för att uppmärksamma kränkningar av mänskliga rättigheter och för att stödja tidigare pristagare och deras saker.

Sacharovpriset delas ut varje år sedan 1988 för att utmärka exceptionella människor som kämpar för mänskliga rättigheter över hela världen och för att lyfta fram deras sak.

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend