Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Demokratiska republiken Kongo (DRC): eskaleringen av fientligheterna i den östra delen av landet

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU är ytterst bekymrat över upptrappningen av våldet i östra Demokratiska republiken Kongo (DRC) och förvärringen av den humanitära situationen som utsätter miljontals människor för kränkningar av de mänskliga rättigheterna inklusive fördrivning, förlust och könsbaserat våld. Den militära uppbyggnaden samt användningen av avancerade mark-till-luft-missiler och drönare är en oroande upptrappning som ytterligare äventyrar situationen, i synnerhet kring Sake och Goma.

EU bekräftar sitt orubbliga stöd till processerna i Luanda och Nairobi. Det finns ingen militär lösning på denna kris, bara en politisk: detta måste nås genom en inkluderande dialog mellan Demokratiska republiken Kongo och Rwanda för att ta itu med de grundläggande orsakerna till konflikten, som syftar till att genomföra de beslut som fattats inom de regionala fredsinitiativen och säkerställa respekten för suveräniteten, enheten och territoriella integriteten för alla länder i regionen. Befintliga färdplaner måste implementeras; befintliga verifieringsmekanismer måste återaktiveras.

EU fördömer M23:s senaste offensiv och upprepar sitt starka fördömande av väpnade gruppers agerande i östra Demokratiska republiken Kongo. Dessa grupper måste upphöra med alla fientligheter, dra sig tillbaka från de områden de ockuperar och avväpna i enlighet med de beslut som fattats inom Luanda- och Nairobiprocesserna.

EU understryker skyldigheten för alla stater att stoppa allt stöd till dessa väpnade grupper. EU fördömer särskilt Rwandas stöd till M23 och militär närvaro på kongolesiskt territorium. Den uppmanar starkt Rwanda att omedelbart dra tillbaka all militär personal från DRC samt att avsluta allt stöd till och samarbete med M23. Den uppmanar starkt Demokratiska republiken Kongo och alla regionala aktörer att avbryta allt stöd till och samarbete med FDLR, som har sina rötter i folkmordet mot tutsierna, och alla andra väpnade grupper.

Alla parter måste göra sitt yttersta för att skydda civila, förhindra brott mot internationell rätt och säkerställa säker och obehindrad tillgång för humanitärt bistånd till alla behövande omedelbart och utan förutsättningar.

EU upprepar i otvetydiga termer sitt fördömande av hatretorik och främlingsfientlighet samt etniskt baserad politik. EU uppmanar alla politiska och civila samhällets aktörer att bidra till en fredsorienterad dialog och avstå från upptrappning. EU uppmanar alla sidor att avstå från konfronterande och inflammatorisk retorik inklusive hot om militär eskalering.

EU är fortfarande fast beslutet att stödja fred, stabilisering och hållbar utveckling i östra Demokratiska republiken Kongo och regionen som helhet. Detta inkluderar att ta itu med alla grundorsakerna till otrygghet och regional instabilitet, inklusive dåligt styre och korruption, brist på inkluderande institutioner, förankrad straffrihet och maktmissbruk, och våldsam konkurrens om tillgång till och kontroll över mark och andra naturresurser samt användning av olagliga nätverk för handel med naturresurser.

Annons

EU fördömer de senaste attackerna samt des- och desinformationen riktad mot vissa EU-ambassader och MONUSCO. EU understryker det juridiska ansvaret för alla stater för att skydda säkerheten för utländska medborgare, liksom för personal och tillgångar vid diplomatiska beskickningar.

Bild Copyright: © UNHCR/John Wessels

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend