Anslut dig till vårt nätverk!

Cypern

Kritiska tider för Cypern

DELA MED SIG:

publicerade

on

President Chrystodoulides beslutade att tala till nationen den 5 mars med en amerikansk stil State of the Union tal och förse allmänheten med sin regerings tolv månader långa prestation men för att också tala om sina planer för framtiden - skriver Andreas C Chrysafis

Multi-TV-sändningen lockade en rikstäckande publik i förväntningar på att höra presidentens budskap om politiska frågor och hans planer på att förbättra medborgarnas moral och ekonomiska situation; medborgare som har bombarderats med straffbeskattning; stigande kostnader för väsentligheter, fattigdom och förbättring av svåra levnadsvillkor som nationen står inför!

Allmänhetens förväntan på att höra uppmuntrande planer förverkligades inte och de hörde inte heller några nya åtgärder för att lindra medborgarnas oro. Förutom hans återkommande avvisande monolog, full av självberöm och att skylla utomstående krafter för länets problem, var tittarna faktiskt nyfikna på varför presidenten störde sig på en så meningslös charad? Den utvalda panelen av journalister verkade rådvill och fick inga svar på sina frågor utan snarare en välorkestrerad avvisande snurr.

Medborgarna hörde dock presidentens beredvillighet att inleda förhandlingar med den turkcypriotiska ledaren Ersin Tatar – Ankaras marionettdocka – och en man som vägrar att förhandla om något mindre än en "tvåstatslösning". Uppmuntrad av Sultan Erdogans listiga planer på en global expansion till hans neo-ottomanska rike, har insatserna nu höjts till farliga nivåer och Tartar är mannen som valts ut att följa Ankaras instruktioner till punkt och pricka.

Samtidigt finns det farliga och misstänksamma påståenden från den turkiska armén inklusive regeringstjänstemän att "hela ön Cypern tillhör Turkiet och var ledsen att de inte tog hela Cypern 1974”. Å andra sidan gör den turkcypriotiska samhällsledaren, Tatar – en ursinnig politisk opportunist – löjliga påståenden att de brittiska armébaserna på Cypern utgör en "militärt hot mot hans norra TC-republik" och bör tas bort! Sådana uttalanden är inte meningslösa utan odlar snarare Ankaras baktankar och aptit för hela regionen – inklusive ön – för framtiden!

Under den befintliga aggressiva och mobbande taktiken är Chrystodoulides fast besluten att förhandla fram en Bi-Zonal, Bi-Communal Federation (BBF). Han tycks ignorera eller vägra acceptera realiteter som Turkiets hedersord inte kan lita på – just anledningen till att det osmanska riket förlorade Cypern till Storbritannien 1878 och undertecknade fredsfördraget i Lausanne 1923.

Chrystodoulides, en karriärbyråkrat, före detta utrikesminister och sekreterare åt den tidigare presidenten, spelade en central roll i beslutsfattandet av Anastasiades-regeringen. Han spelade en integrerad roll i de nuvarande problemen som Cypern står inför och de personer som orsakade dem från början kan inte lösa samma problem!

Annons

Inför Turkiets oförsonlighet fortsätter presidenten att avfärda Erdogans hot och envisas med att förhandla fram en apartheidliknande lösning för Cypern. Hans besatthet att förhandla fram en BBF ger utrymme för spekulationer!

Gamla sagor

Samtidigt finns det en politisk etos och förvrängning att president Makarios III – och republikens grundare – faktiskt accepterade en federationslösning till Cypernproblemet. I dag, tEn död ledares slangord har feltolkats till att betyda BBF och har vridits för att tjäna geopolitiska mörka motiv.

Makarios långa intervju med Oriana Fallaci i november 1974 gör hans ståndpunkt kristallklart att han aldrig hade gett sitt godkännande för en federationslösning och anges så här: "Jag accepterar det inte. Eftersom jag inte kan erkänna ett fullbordat faktum, kan jag inte legalisera med min signatur en situation som skapats av våld. Så kallade realister råder mig att förhandla om ”en geografisk federationn ” med turkarna och de säger, jag borde vara mindre stel. Istället för att hålla fast vid fyrtio procent av ön – de upprepar – kanske turkarna nöjer sig med trettio procent. Så var flexibel. Jag vill inte vara flexibel.” Makarios sa och fortsatte med att lägga till: "Kissinger sa aldrig tydligt till mig att han var för "en geografisk federation". Han berättade aldrig tydligt för mig vad han gör. Han talade alltid om en "lösning som är acceptabel för båda sidor."

De två orden, "geografisk federation" har tolkats och politiskt manipulerats för att tillgodose geopolitiska intressen. Det allmänt accepterade FN "BBF med politisk jämlikhet” har nu blivit modeordet istället för att ta itu med Turkiets 1974 av en ”militär Invasion och ockupation” från Cypern.

Men utan offentligt medgivande är Cyperns regering fast besluten att förhandla fram en BBF, som i slutändan skulle upplösa republiken; dela upp ön i två etniska stater och inför ett apartheidsystem av segregation och diskriminering på grund av ras och religion! Samtidigt hålls allmänheten i totalt mörker om denna mytomspunna BBF som lovar universalmedel! Ändå har ingen regering eller FN och varken EU förklarat vad denna mytiska lösning innebär för Cypern!

I själva verket är den föreslagna BBF ingen mindre än återinförandet av det misslyckade FN Annan plan avvisades av 76 % av den grekcypriotiska befolkningen under en folkomröstning i april 2004. Då krävde planen att dela ön i två delar "komponenttillstånd" inte mycket annorlunda än den föreslagna BBF! Med tanke på Erdogans neo-ottomanska hot som "Hela Cypern tillhör Turkiet" en BBF kan visa sig vara den sista spiken i kistan och göra slutet för den antika grekiska ön Cypern!

Aldrig i Cyperns historia har en uppdelning av sitt slag någonsin förhandlats fram för att tillgodose utländska geopolitiska intressen! Med hjälp av det nyutnämnda FN:s särskilda sändebud Maria Angela Holguin går nu hjulen igång för att ta fram en särskild politisk brygd för att utlösa förhandlingarna om en BBF.

Mysning av pressen

President Chrystodoulides verkar mycket angelägen om att förhandla och har faktiskt börjat sätta munkavle på alla motståndare mot sina planer, men särskilt pressen. Åtgärder vidtas för att stoppa all slags kritik av att förhandla om Cypernfrågan, men bara som han finner lämpligt; handling som påminner om despotism! Som det händer har en president på Cypern fler befogenheter än USA:s president och är inte ansvarig inför någon; inte parlamentet eller rättsväsendet – en president blir gudomlig!

I strid med EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter har Chrystodoulides-regeringen faktiskt försökt införa lagar för att begränsa pressfriheten under förevändning av "nationell säkerhet”. Försöket med munkavle slog tillbaka på grund av ett nyligen antaget EU-direktiv som kallar att: "alla medlemsländer är skyldiga att skydda medias oberoende och deras informationskällor och alla former av ingripanden i redaktionella beslut är förbjudna.”

Efter tolv månader i tjänst avslöjar den politiska utvecklingen definitivt att Chrystodoulides-regeringen beter sig på ett autokratiskt sätt som Big Brother vet bäst!

Revisionen

Presidentens avsikter att störta den oberoende auktoriteten hos riksrevisorn Odysseas Michaelides och ersätta revisionsverket med en politiskt utsedd "förvaltningsutskott" är en tydlig indikation på ett annat exempel på en besatthet av en regeringsalkemi som kräver underkastelse utan kritik mot dess auktoritet.

Sedan hans utnämning 2014 har Michaelides (AG) – republikens avhoppare – och hans revisionsbyrå, blivit en av de mest respekterade institutionerna i landet som åtnjuter överväldigande beröm och stöd från befolkningen; en sällsynt kvalitet för Cypern verkligen! Därefter har republikens revisionskontor med över 400 hängivna yrkesmän blivit en tagg som den nuvarande regeringen – i linje med sin föregångare – vill beskära!

Det går inte en dag när revisionsverket inte avslöjar uppmärksammade korruptionsfall; slöseri med miljoner; mutor och löjligt beteende från makthavare, institutioner och myndigheter som missbrukar systemet. Alla fall som är under granskning skickas vidare till polisen eller rättsväsendet för vidare avgörande och lagföring. Ett sådant oöverträffat beteende och öppenhet från en cypriotisk institution – som har blivit en nemesis till status quo – är anledningarna till att vissa skulle vilja avsätta Michaelides (AG) från ämbetet, vars enda fel är att utföra sitt jobb med värdighet och skydda intressen. av republiken!

Som tur är för riksrevisorn är han inte ansvarig inför en tillfällig presidents eller en flyktig regerings nycker utan inför Europeiska kommissionen genom Europeiska revisionsrätten och han kan inte avskedas enligt Cyperns konstitution.

De kommande tolv månaderna kommer att vara avgörande för EU-Cypern, men viktigast av allt om republiken ska överleva angrepp av utländska intressen och eurofila styrkor inifrån; styrkor som har beslutat att dela upp ön för en Bi-Zonal, Bi-kommunal Federation och bli lojala "Goda européer!"

Andreas C Chrysafis

Författare/artist/författare

ANDREAS LÄNKAR:

Konstkopior endast från: www.artpal.com/chrysafis

Soffbordskonstbok: https://www.amazon.com/Andreas-C.-Chrysafis/e/B00478I90O?ref_=dbs_p_pbk_r00_abau_000000

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend