Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Oppositionsledare: Alla tecken pekar mot slutet av mullornas regim i Iran

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Till tusentals representanter för den iranska diasporan i Europa sa den iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi på fredagen att alla tecken pekar mot slutet för den härskande teokratin.

Rajavi talade vid en stor konferens i Bryssel på fredagen på tröskeln till förstaårsdagen av det iranska folkets uppror som började efter Mahsa (Zhina) Aminis tragiska död. Enligt Rajavi belyste upproret potentialen för regimens fall och har satt det iranska folket på gränsen till en ny era i sin historia, uppbackad av fyra decennier av organiserat motstånd.

Kanadas före detta premiärminister Stephen Harper, Belgiens före detta premiärminister Guy Verhofstadt, den före detta colombianska presidentkandidaten och före detta gisslan Ingrid Betancourt, den förre tyska försvarsministern Franz Josef Jung och den tidigare franska utrikesministern Michèle Alliot Marie var bland de internationella dignitärer som deltog i toppmöte organiserat av National Council of Resistance of Iran (NCRI), en koalition som leds av Irans ledande inhemska oppositionsgrupp, People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK).

Representanter för det belgiska parlamentet och tvärpolitiska delegationer från Europaparlamentet och parlamenten i europeiska länder inklusive Italien, Irland och Island deltog också i konferensen som hölls i Europas huvudstad.

Maryam Rajavi, NCRI:s tillträdande president, betonade: "I detta uppror såg världen tydligt en regim som täckte sin instabilitet med krigshets och terrorism, och genom att göra oväsen om sina missil- och kärnkraftsprogram. I verkligheten sitter den på en krutdurk och har ingen framtid. Och när modiga kvinnor och flickor – förändringens främsta kraft – ställde upp i frontlinjen, blev det tydligt att den omvandling som äger rum i Iran har en sådan intensitet och djup att den oundvikligen kommer att leda till den religiösa diktaturens fall och åstadkomma ett fritt Iran.”

Hon betonade "Faktorerna som ledde till upprorets utbrott har inte bara inte minskat, utan har till och med blivit mer intensiva, koncentrerade och allvarliga."

 ”Samhällets kontradiktoriska inställning till bödlarnas regim, som blev uppenbar under upproret, har tydligt ökat. Det organiserade motståndet och motståndsenheterna i landet, tillsammans med PMOI sociala nätverk, har fokuserat sin verksamhet på att bryta muren av förtryck, initiera uppror och utvidga dem. Medan regimens oljeintäkter har ökat har politiken att plundra offentliga tillgångar och utarma massorna ökat den explosiva potentialen och ökat den sociala beredskapen för uppror. I en sådan situation tar regimen oundvikligen till mer kontroll, undertryckande och sammandragning”, underströk Rajavi.

Annons

Konferensdeltagarna, som representerar ett brett spektrum av politiska tendenser, fördömde starkt regimens tillslag mot demonstranterna, uttryckte stöd för det iranska folkets uppror och betonade att västvärlden har ett moraliskt ansvar att stå på det iranska folkets sida, särskilt ungdomarnas sida. , när de strävar efter att åstadkomma ett regimskifte.

Enligt nätverket PMOI (eller MEK) dödades minst 750 demonstranter och 30,000 XNUMX arresterades under förra årets uppror. En del av lokalen för fredagens konferens ägnades åt en utställning för offren för tillslaget.

Samtidigt som de betonade rollen för MEK-anslutna motståndsenheter, betonade konferensdeltagarna att slagorden på gatorna i Iran, som "Ned med förtryckaren, vare sig det är shahen eller ledaren", tydligt visade att det iranska folket avvisar både de tidigare shahens diktatur och nuvarande teokrati och strävar efter att upprätta en demokratisk republik som är stadgad i Maryam Rajavis tiopunktsplan. Under de senaste månaderna har 3,600 124 parlamentariker från hela världen, 75 tidigare presidenter och premiärministrar och XNUMX Nobelpristagare uttryckt sitt stöd för den planen.

"De styrande prästerna i Iran har aldrig varit mer i behov av eftergift än de är idag. Under den enorma effekten av uppror behöver de diplomatisk manövrering mer än någonsin tidigare. De försöker vinna stöd från både väst och öst mot Irans folk och deras demokratiska revolution. Deras metoder för att tvinga västerländska regeringar är kända. Gisslantagande, terrorism, krigshets och att spela kärnvapenkortet är deras taktik. Deras centrala krav från västerländska regeringar är att begränsa PMOI och NCRI, och att stänga vägen till uppror och frihet i Iran”, betonade Rajavi.

Hon uppmanade västvärlden att förklara IRGC en terroristorganisation, erkänna det iranska folkets rätt att försvara sig mot IRGC och andra förtryckande krafter, återaktivera FN:s säkerhetsråds sex resolutioner mot den iranska regimen, hänvisa ärendet om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran till FN:s säkerhetsråd, åtala regimens ledare för fyra decennier av folkmord och brott mot mänskligheten, och placera prästregimen under kapitel VII i FN-stadgan som ett hot mot världsfreden och säkerheten.

I en del av sitt tal sa den förre kanadensiska premiärministern Stephen Harper att förra gången demonstranterna brände Khomeinis förfäders hem. Nästa gång kommer de att bränna ner hela regimen. Avfärda propagandan om att regimen är förankrad och inte har någon organiserad opposition. Om sådan opposition inte fanns, varför skulle regimen engagera sig i sådan demonisering mot NCRI och varför skulle den fängsla 3,500 XNUMX medlemmar av ert motstånd. Det finns ett alternativ att erbjuda det iranska folket. Det är enkelt. Stå med det iranska motståndet och deras önskan om en demokratisk, sekulär stat. Detta är vad NCRI länge har förespråkat.

Han följdes av den tidigare franska utrikes- och försvarsministern Michèle Alliot Marie, som sa: "Vi strävar alla efter frihet, jämställdhet mellan män och kvinnor, demokratiska regimer. Idag är det en dubbel årsdag, en tragisk sådan, med Mahsa Aminis död, som tragiskt dödades på tragiskt sätt. Men också den 15 september markerar vågen av demonstrationer i Iran efter Aminis död. Efter september 2022 skedde en förändring i tillvägagångssättet. Väsentliga förändringar kan endast åstadkommas av det iranska folket. Frihet, demokrati och jämställdhet är värda att kämpa för.”

Belgiens tidigare premiärminister Guy Verhofstadt tillade att sedan Mahsa Aminis död har vi sett något historiskt i Iran, med män och kvinnor som riskerar sina liv och kräver att regimen störtas. De skanderade 'död åt förtryckaren, vare sig det var shahen eller den högsta ledaren'. Förhållandena i Iran har försämrats till nackdel för regimen och till fördel för det iranska folket. Regimens avrättning av oliktänkande har inte stoppat protestvågen. Tystnaden och passiviteten från EU:s och andra västländers sida stärker regimens terrorvälde. Vi måste ha en fast politik gentemot regimen, en förändringsstrategi i Iran. EU måste engagera NCRI. Fredagens toppmöte innehöll också ett formellt tillkännagivande om bildandet av en kongress för iranska ungdomar som bor i Europa, inklusive ungdomar som har lämnat Iran de senaste åren.

Rajavis tal avbröts upprepade gånger av ramsor och applåder från den entusiastiska skaran som hade samlats från hela Europa. Den kritiserade starkt västvärldens nuvarande politik gentemot Iran och varnade för att fortsatt eftergift av den religiösa fascismen både hjälper de mördare som skjuter på Irans folk och äventyrar den globala freden och säkerheten, inklusive säkerheten i Europa själv.

Efter mötet deltog tusentals anhängare av Irans nationella motståndsråd i en demonstration och ordnad marsch i Bryssel.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend