Anslut dig till vårt nätverk!

Irland

Taoiseachs första resa är till Bryssel för att träffa kommissionens ordförande

DELA MED SIG:

publicerade

on

Irelands nya ledare flög till Bryssel för sin första utlandsresa sedan han utnämndes till Taoiseach och träffade Ursula von der Leyen bara några dagar efter att han tillträdde. Kommissionens ordförande sa att hon var glad över att kunna lita på Irland i vad hon beskrev som EU:s "orubbliga stöd" för Ukraina och för EU:s ansträngningar att "hjälpa till att återställa stabiliteten i Mellanöstern". Hon sa att hon också var glad över att se att Simon Harris är "så engagerad i Europas framtida konkurrenskraft", skriver politisk redaktör Nick Powell.

En tidig resa till Bryssel är knappast ovanlig för en ny Taoiseach. De irländska regeringarna - och för det mesta det irländska folket - har varit de mest tillförlitliga EU-vänliga från något av de tre länder som gick med i det europeiska projektet 1973, i dess första expansion bortom de ursprungliga sex grundande staterna.

Men världen förändras och att placera Ukraina så högt i prioriteringarna för diskussion var något av en innovation. Simon Harris hade redan gjort president Zelenskyy till en av de första världsledarna han ringde efter att han tillträdde, och passade på att "försäkra honom om Irlands orubbliga stöd till Ukraina och dess modiga folk när de fortsätter att försvara sitt land mot president Putins imperialistiska aggression. och att återställa deras suveränitet och territoriella integritet” som han uttryckte det efter att ha ringt.

"Ryssland utgör ett allvarligt hot mot hela Europa och folket i Ukraina kämpar inte bara för sin frihet utan försvarar också våra gemensamma värderingar som européer", fortsatte Simon Harris, "Jag erbjöd all hjälp Irland kan ge för att stödja deras ansträngningar att nå EU-medlemskap så snart som möjligt”.

Ursula von der Leyen skulle förmodligen skada hennes chanser att säkra en andra mandatperiod som kommissionsordförande om hon de närmaste månaderna var ganska så entusiastisk över Ukrainas väg mot EU-medlemskap. Hennes form av ord om att "återställa stabiliteten i Mellanöstern", är också en påminnelse om den lina hon går. Hon behöver knappast påminnas om att stödet till Israel länge har varit ett icke förhandlingsbart inslag i tysk utrikespolitik.

Irland, å andra sidan, har genomgående varit det medlemsland som visat störst sympati för den palestinska saken. Även om den är militärneutral, "har den irländska staten en stolt historia av fredsbevarande och att göra vårt avtryck i världen", som Taoiseach uttryckte det när han valdes. "Vi slår över vår vikt och vi har ett ansvar att ta vårt inflytande i globala frågor som migration, klimat, internationella konflikter och mänskliga rättigheter." 

Hans retoriska framgång att "vi har byggt upp starka relationer med våra europeiska grannar och kommer att fortsätta att arbeta i partnerskap för att upprätthålla våra gemensamma värderingar och mål", skulle i ett slag kunna ses som en koppling till kommissionens ordförandes mer utilitaristiska fras om hans engagemang för Europas framtida konkurrenskraft.

Annons

Även om ingenting sades efteråt om Nordirland och konsekvenserna av Brexit, är det svårt att tro att det inte nämndes i privata samtal. Men åtminstone offentligt låter man en del saker vara osagda. Taoiseachs redogörelse för hans tidiga telefonsamtal till ledarna för den nyligen återställda maktdelningschefen i Belfast var märkbart mycket skarpare än vad han hade att säga om sitt samtal med Volodymyr Zelenskyy.

De dagliga relationerna med EU kommer att vara det politiska ansvaret för Irlands nya minister för europeiska frågor, Jennifer Carroll MacNeill. Fortfarande under sin första mandatperiod som ledamot av det irländska parlamentet, talas hon om som den stigande stjärnan i Fine Gael-partiet, en roll som helt nyligen lämnats av Simon Harris själv.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend