Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Kazakstan levererar humanitärt bistånd till det afghanska folket

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kazakstan levererade humanitärt bistånd till Afghanistans folk den 15 april under besöket av handels- och integrationsminister Serik Zhumangarin (avbildad) till Kabul, rapporterade premiärministerns presstjänst, skriver Aida Haidar in Central Asia, Redaktörens val, Internationell.

Det viktigaste humanitära biståndet, med en total volym på 5,403 XNUMX ton, anlände med järnväg, bestående av livsmedelsprodukter, inklusive konserverad mjölk, vegetabilisk olja, mjöl och bovete. Den kazakiska delegationen hade med sig medicinlådorna på planet. 

Zhumangarin sa att leveransen av humanitärt bistånd följer instruktionerna från president Kassym-Jomart Tokayev.

"Det är symboliskt att vårt humanitära uppdrag äger rum under den heliga månaden Ramadan, och under denna välsignade tid för alla muslimer, låt mig önska fred och lugn till alla", sa Zhumangarin.

Ministern betonade att Kazakstan är ett av få länder som upprätthåller en diplomatisk närvaro i Kabul och vill se Afghanistan som ett stabilt och välmående land med fredliga förbindelser med sina grannar. 

Kazakstiskt handelshus kommer att etableras i Afghanistan. Foto: Premiärministerns presstjänst.

Annons

"Vi har för avsikt att fortsätta arbeta för att stärka handel och ekonomiska relationer, bland annat genom humanitärt bistånd. Kazakstan har en exportpotential på 174 miljoner dollar till Afghanistan inom livsmedels-, petrokemi-, kemisk-, metallurgisk-, lätt-, maskinbyggnads-, bygg- och andra industrier. Jag tror att inkludering av dessa varor i bilateral handel kommer att gynna båda länderna”, sa han. 

Under sitt besök träffade Zhumangarin Afghanistans tillförordnade handels- och industriminister Nuriddin Azizi, tillförordnad vice premiärminister Abdul Ghani Baradar, tillförordnad utrikesminister Amir Khan Muttaqi och tillförordnad minister för kommunikation och telekommunikation Najibullah Haqqani. 

Den Zhumangarin-ledda delegationen deltog också i ett kazakisk-afghanskt affärsforum i Kabul, där 18 kazakiska livsmedelsindustriexportörer deltog. Företagen undertecknade ett avtal på 4 miljoner dollar för att leverera mjöl till Afghanistan.

Delegationen tillkännagav också etableringen av ett kazakiskt handelshus i Afghanistan, med huvudkontoret i Herat. Dess huvudsakliga mål är att främja och intensifiera bilaterala relationer inom handel och ekonomi, telekommunikation, transport och logistik, använda Afghanistans transit- och gränspotential för handel med andra länder i regionen, samt attrahera investeringar i Kazakstans ekonomi. 

Ett avtal på 4 miljoner dollar för att leverera mjöl till Afghanistan undertecknades av företag under det kazakisk-afghanska affärsforumet i Kabul. Foto: Premiärministerns presstjänst.

Ett konsultcenter kommer att inrättas baserat på exporterade inhemska varor och tjänster, handelslagstiftning, marknadsundersökningar, analys av utvecklingsutsikter och problematiska frågor samt utarbetande av rekommendationer för kazakiska och afghanska affärskretsar. 

Den bilaterala handelsomsättningen mellan Kazakstan och Afghanistan var 987.9 miljoner dollar 2022, vilket är 2.1 gånger högre än föregående år (474.3 miljoner dollar). Kazakisk export till Afghanistan ökade med 2.1 gånger 2022 och uppgick till 978.9 miljoner dollar. Den afghanska importen till Kazakstan ökade med 82.6 procent 2022 och uppgick till 9.1 miljoner dollar.

Handeln mellan Kazakstan och Afghanistan nådde 2023 miljoner dollar i januari-februari 282.6, 94.6 procent mer än föregående år (145.2 miljoner dollar). Landets export till Afghanistan ökade med 95 procent i januari-februari 2023 och uppgick till 281.5 miljoner dollar. Importen från Afghanistan till Kazakstan steg med 28.3 procent i januari-februari 2023 och nådde 1.1 miljoner dollar.

Kazakstan har kontinuerligt gett hjälp till Afghanistans folk. I september 2021 sa president Tokayev att Afghanistan borde bli en stabil, suverän och enad stat som lever i fred med sig själv och sina grannar. 

"Vi är redo att etablera produktiva affärskontakter med de nya myndigheterna, först och främst för att lindra de allvarliga humanitära svårigheter som detta land har ställts inför under lång tid", sade Tokayev. 

Förra augusti, Kazakstan donerat nära 20 ton råvaror i spannmål och 60,000 200 liter olja samt 2,000 tält, 2,000 2,000 sängar, madrasser, lakan, filtar, 1,000 5.9 rockar och byxor och 22 XNUMX uppsättningar skålar, koppar och bestick för att hjälpa afghanska folk som lidit till miljökatastrofer från jordbävningar och översvämningar. Över XNUMX XNUMX människor dödades och tiotusentals lämnades hemlösa efter att ett skalv med magnituden XNUMX drabbade Paktika-provinsen den XNUMX juni. 

Detta bidrag var ett av de största som någonsin lämnats av Kazakstan för att hjälpa Afghanistan som en del av FN:s världslivsmedelsprogram (UNWFP). 

FN upprepar att världens största humanitära kris utspelar sig i Afghanistan. Mer än 28 miljoner människor i landet svälter och behöver akut hjälp, säger FN:s humanitära samordnare i Afghanistan Ramiz Alakbarov sade.

Efter besöket sa tjänstemän från talibanerna, inkluderade i listan över förbjudna utländska organisationer i Kazakstan, att de bad de kazakiska tjänstemännen att ackreditera nya afghanska diplomater i landet för deras räkning. När han kommenterade nyheterna under en briefing den 17 april i Astana, sa utrikesministeriets talesman Aibek Smadiyarov att Kazakstan fattade ett positivt beslut som svar på ackrediteringsbegäran från Afghanistans interimsadministration. 

"Jag skulle vilja klargöra frågan. Ett maktvakuum har skapats i och med kollapsen av Afghanistans tidigare regering i augusti 2021. Afghanistans ambassader utomlands upphörde att representera staten. Detta är en ganska komplicerad fråga men inte unik. Historien känner till många exempel på ett maktskifte i stater som väcker frågan om de nya myndigheternas legitimitet”, sa Smadiyarov.

Han tillade att uppdragen som representerar talibanerna redan är verksamma i Uzbekistan, Kirgizistan, Turkmenistan, Ryssland, Kina, Qatar, Förenade Arabemiraten och Pakistan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend