Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Visumavtal nyckeln till närmare förbindelser mellan EU och Kazakstan

DELA MED SIG:

publicerade

on

"När ska ni underlätta vår resesituation till Europa?" har blivit den "första och sista frågan" som kazakiska medborgare ställer till sitt utrikesministerium. Den insikten delade Kazakstans biträdande utrikesminister, Roman Vassilenko, vid ett möte i Bryssel med Berlin Eurasian Club, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Tysk handel kom till Bryssel för att utforska hur både företag och människor ytterligare skulle kunna dra nytta av det utökade partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Kazakstan, som har varit fullt i kraft sedan 2020. Luc Devigne, från Europeiska utrikestjänsten, konstaterade att Kazakstan "sticker ut i Centralasien, har EU kanske ännu inte samma djupa relationer inom andra länder i regionen".

Biträdande utrikesminister Vassilenko

Biträdande utrikesminister Vassilenko talade om den imponerande tillväxten i affärsförbindelser mellan hans land och Europeiska unionen. Mer än 3,000 2025 EU-företag är nu verksamma i Kazakstan och handeln förväntades fördubblas till XNUMX, delvis på grund av vikten av en oavbruten och säker leveranskedja av kritiska råvaror som är avgörande för den gröna omvandlingen.

Energi förblev ett stort område för bilateralt samarbete, där Kazakstan stod för 8 % av EU:s olja och 23 % av dess uran. Men ministern betonade också att EU har "en verkligt stark mjuk maktattraktion till folket i Kazakstan", som vill resa till Europa lättare. Kazakstan erbjuder visumfria resor till EU-medborgare och ett formellt samråd om viseringslättnader för kazaker som besöker EU pågår nu. Det är mycket uppskattat, eftersom det är viktigt att stärka inte bara stat-till-stat utan folk-till-folk-förbindelser.

Raül Hernández Sagrera, från inrikeskommissionärens kabinett, sa att arbetet med viseringslättnader är fokuserat på kortare vistelser av kazaker som besöker EU, eftersom långa vistelser är de nationella regeringarnas behörighet. Han sa att EU-kommissionen undersöker utfärdande av visum för flera inresor för frekventa resenärer, till exempel affärsmän.

Ambassadör Terhi Hakala

Ambassadör Terhi Hakala, EU:s särskilda representant för Centralasien, sa att utvecklingen av handelsvägen i Mellankorridoren, som förbinder Asien och Europa via Kazakstan, Kaspiska havet, Azerbajdzjan, Georgien och Türkiye, inte bara var ekonomiskt viktig. Det skulle vara en korridor för människor att ta kontakt, skapa akademiska såväl som affärsmässiga länkar.

Hon noterade att ett möte med EU:s och Centralasiens utrikesministrar, följt av ett möte i samarbetsrådet EU-Kazakstan, bara några dagar bort. Detta skulle inte bara vara ett fototillfälle utan en möjlighet till samarbete på högsta politiska nivå, betonade ambassadören. Hon talade om vikten av ett förstärkt samarbete, inom Centralasien, längs den transkaspiska rutten och med andra länder med intresse för handel mellan Asien och Europa, såsom Indien och Gulfstaterna.

Annons

Ambassadör Hakala sa att Kina och EU måste fortsätta att kontrollera de kvartalsvisa ekonomiska siffrorna för att se vem av dem som är Centralasiens största handelspartner. Hon hade också talat med likasinnade globala partners inför mötet; Storbritannien, USA och Japan "vill alla engagera sig".

Luc Devigne, från EEAS, hänvisade till den imponerande utvecklingen av den mellersta korridoren. Flaskhalsar hade identifierats och EU skulle investera i 33 hårda infrastrukturer förbättringar men han talade också om strävan efter "samarbete med sunt förnuft", att bli av med byråkratiska hinder längs vägen. Roman Vassilenko sa att den transkaspiska rutten hade identifierats som det mest hållbara sättet att flytta varor mellan Centralasien och Europa. Under de första nio månaderna 2023 ökade trafiken med 88 %.

André Fritsche, från den tyska handelskammaren och industrikammaren, såg fram emot att Kazakstan skulle bli ett ännu viktigare ekonomiskt nav, inte bara när det gäller energi utan även i grön ekonomi. En tysk affärsman, Dr Joachim Lang, sa att import måste ses som ett positivt bidrag till EU:s klimatavtryck. Tyska företag insisterar nu på att till exempel grön el har använts i tillverkningen. Kunderna var villiga att betala ett högre pris för sådana produkter.

Luc Devigne sa att den gröna och digitala agendan övergriper president von der Leyens program. Han uppgav också att Europeiska unionen stöder den ambitiösa reformagendan för president Tokajev i Kazakstan. God förvaltning och rättsstatsprincipen är avgörande för handelsförbindelser.

Vice utrikesminister Vassilenko sa att den kazakiska regeringen är uppmuntrad och glad över EU:s starka politiska stöd för ytterligare samarbete. Dynamiken och budskapen är mycket positiva, och näringslivet bör vara säker på fortsatt stöd från "top-down ledarskapet" i Kazakstan.

Han betonade vikten av att ta bort icke-tariffära handelshinder, som de ekologiska premiumprodukterna som hans land kan leverera till Europa står inför. Biträdande ministern tillade att även om Kazakstan inte själv deltar i sanktionerna mot Ryssland, är Kazakstan bestämt när det gäller att undvika att dess territorium används för att kringgå sanktioner som införts av Europeiska unionen och andra. Förtroende är nyckeln ord och han kunde inte offentligt kommentera de åtgärder som vidtas.

Kazakstan är medlem i Eurasian Economic Union och har 51 gränsövergångar mot Ryssland. Ambassadör Hakala sa att det finns ett bra samarbete med Kazakstan om sanktioner och att europeiska exportörer också har en roll att spela. Peter Tils från Berlin Eurasian Club, sa att Kazakstan lider för att vissa företag undviker problemet genom att stoppa exporten till landet.

Det finns så många frågor att ta itu med, avslutade Roman Vassilenko, "vi behöver bara fortsätta att arbeta tillsammans".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend