Anslut dig till vårt nätverk!

Islam

Schweiziska väljare beslutar om förbud mot ansiktsskydd

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Schweiziska väljare har accepterat ett högerhögerförslag om att förbjuda ansiktsskydd när de gick till omröstningarna på söndagen (7 mars) i en bindande folkomröstning betraktad som ett test på attityder till muslimer. skriver Michael Shields.

Förslaget enligt det schweiziska systemet för direkt demokrati nämner inte islam direkt och syftar också till att hindra våldsamma gatuprotester från att bära masker, men lokala politiker, media och kampanjer har kallat det för burkaförbudet.

”I Schweiz är vår tradition att du visar ditt ansikte. Det är ett tecken på våra grundläggande friheter, ”hade Walter Wobmann, ordförande för folkomröstningskommittén och ledamot av det schweiziska folkpartiet, sagt före omröstningen.

Annons

Han kallade ansiktsöverdrag "en symbol för denna extrema, politiska islam som har blivit alltmer framträdande i Europa och som inte har någon plats i Schweiz".

Förslaget föregår COVID-19-pandemin, som har sett alla vuxna tvingas bära masker i många miljöer för att förhindra spridning av infektion. Det samlade det nödvändiga stödet för att utlösa en folkomröstning 2017.

Förslaget förvärrade Schweiz spända förhållande till islam efter att medborgarna röstade 2009 för att förbjuda att bygga nya minareter. Två kantoner har redan lokala förbud mot ansiktsbeläggningar.

Annons

coronavirus

Franska muslimer betalar högt pris i COVID-pandemi

publicerade

on

By

Volontärer från Tahara-föreningen ber för 38-åriga Abukar Abdulahi Cabi, en muslimsk flykting som dog av koronavirussjukdomen (COVID-19), under en begravningsceremoni på en kyrkogård i La Courneuve, nära Paris, Frankrike, 17 maj, 2021. Bild tagen 17 maj 2021. REUTERS / Benoit Tessier
Volontärer från Tahara-föreningen begraver kistan till den 38-årige Abukar Abdulahi Cabi, en muslimsk flykting som dog av koronavirussjukdomen (COVID-19), under en begravningsceremoni på en kyrkogård i La Courneuve, nära Paris, Frankrike, maj 17, 2021. Bild tagen 17 maj 2021. REUTERS / Benoit Tessier

Varje vecka kommer Mamadou Diagouraga till den muslimska delen av en kyrkogård nära Paris för att stå vaken vid graven till sin far, en av de många franska muslimerna som har dött av COVID-19, skriver Caroline Pailliez.

Diagouraga tittar upp från sin fars tomt på de nyligen grävda gravarna bredvid. "Min far var den första i den här raden, och på ett år är den full," sa han. "Det är otroligt."

Medan Frankrike uppskattas ha Europeiska unionens största muslimska befolkning, vet man inte hur hårt den gruppen har drabbats: Fransk lag förbjuder insamling av data baserat på etniska eller religiösa förbindelser.

Annons

Men bevis som Reuters samlat in - inklusive statistiska data som indirekt fångar inverkan och vittnesmål från samhällsledare - indikerar att COVID-dödsgraden bland franska muslimer är mycket högre än i befolkningen.

Enligt en studie baserad på officiella data var överflödesdödsfall år 2020 bland franska invånare födda i främst muslimska Nordafrika dubbelt så höga som bland människor födda i Frankrike.

Anledningen, säger samhällsledare och forskare, är att muslimer tenderar att ha en lägre socioekonomisk status än genomsnittet.

Annons

De är mer benägna att utföra jobb som bussförare eller kassörer som tar dem i närmare kontakt med allmänheten och bor i trånga hushåll med flera generationer.

"De var ... de första som betalade ett högt pris", säger M'Hammed Henniche, chef för facket för muslimska föreningar i Seine-Saint-Denis, en region nära Paris med en stor invandrarbefolkning.

Den ojämna effekten av COVID-19 på etniska minoriteter, ofta av liknande skäl, har dokumenterats i andra länder, inklusive USA.

Men i Frankrike kastar pandemin i skarp lättnad de ojämlikheter som hjälper till att öka spänningarna mellan franska muslimer och deras grannar - och som ser ut att bli en slagfält i nästa års presidentval.

President Emmanuel Macrons främsta motståndare, enligt enkäter, kommer att vara högerhögerpolitiker Marine Le Pen, som bedriver kampanjer om islam, terrorism, invandring och brott.

En regeringsrepresentant blev ombedd att kommentera COVID-19s inverkan på Frankrikes muslimer: "Vi har inte uppgifter som är knutna till människors religion."

Medan officiella uppgifter är tysta om effekterna av COVID-19 på muslimer, blir det ett ställe på Frankrikes kyrkogårdar.

Människor begravda enligt muslimska religiösa ritualer placeras vanligtvis på speciellt utsedda delar av kyrkogården, där gravarna är inriktade så att den döda vetter mot Mecka, den heligaste platsen i islam.

Kyrkogården vid Valenton där Diagouragas far, Boubou, begravdes, ligger i Val-de-Marne-regionen, utanför Paris.

Enligt siffror som Reuters sammanställt från alla 14 kyrkogårdar i Val-de-Marne fanns det 2020 muslimska begravningar år 1,411, jämfört med 626 året innan, före pandemin. Det motsvarar en ökning med 125% jämfört med en ökning med 34% för begravningar av alla bekännelser i den regionen.

Ökad dödlighet från COVID förklarar endast delvis ökningen av muslimska begravningar.

Pandemiska gränsrestriktioner hindrade många familjer från att skicka avlidna släktingar tillbaka till sitt ursprungsland för begravning. Det finns inga officiella uppgifter, men företagare sa att omkring tre fjärdedelar av franska muslimer begravdes utomlands före COVID.

Försökare, imamer och icke-statliga grupper som är involverade i att begrava muslimer sa att det inte fanns tillräckligt med tomter för att möta efterfrågan i början av pandemin, vilket tvingade många familjer att desperat ringa runt för att hitta någonstans att begrava sina släktingar.

På morgonen den 17 maj i år anlände Samad Akrach till ett likhus i Paris för att samla in kroppen av Abdulahi Cabi Abukar, en somalier som dog i mars 2020 från COVID-19, utan någon familj som kunde spåras.

Akrach, ordförande för välgörenheten Tahara som ger muslimer begravningar till de fattiga, utförde ritualen att tvätta kroppen och applicera mysk, lavendel, rosenblad och henna. I närvaro av 38 volontärer som var inbjudna av Akrachs grupp begravdes somalieren enligt muslimsk ritual på Courneuve-kyrkogården i utkanten av Paris.

Akrachs grupp genomförde 764 begravningar 2020, jämfört med 382 år 2019, sade han. Cirka hälften hade dött av COVID-19. "Det muslimska samfundet har drabbats enormt under denna period", sa han.

Statistiker använder också data om utrikes födda invånare för att bygga en bild av COVIDs inverkan på etniska minoriteter. Detta visar att fler dödsfall bland franska invånare födda utanför Frankrike ökade med 17% 2020, jämfört med 8% för franskfödda invånare.

Seine-Saint-Denis, regionen Frankrike med det högsta antalet invånare som inte är födda i Frankrike, ökade överdödligheten med 21.8% från 2019 till 2020, visar officiell statistik, mer än dubbelt så mycket som ökningen för Frankrike som helhet.

Överskottsdödsfall bland franska invånare födda i majoriteten muslimska Nordafrika var 2.6 gånger högre och bland dem från Afrika söder om Sahara 4.5 gånger högre än bland franskfödda.

"Vi kan dra slutsatsen att ... invandrare av den muslimska tron ​​har drabbats mycket hårdare av COVID-epidemin", säger Michel Guillot, forskningsdirektör vid det statligt finansierade franska institutet för demografiska studier.

I Seine-Saint-Denis är den höga dödligheten särskilt slående eftersom den under normala tider med sin yngre befolkning än genomsnittet har en lägre dödlighet än Frankrike totalt sett.

Men regionen presterar sämre än genomsnittet på socioekonomiska indikatorer. Tjugo procent av bostäderna är överfulla, mot 4.9% nationellt. Den genomsnittliga timlönen är 13.93 euro, nästan 1.5 euro mindre än den nationella siffran.

Henniche, chef för regionens sammanslutning av muslimska föreningar, sa att han först kände COVID-19s inverkan på sitt samhälle när han började ta emot flera telefonsamtal från familjer som söker hjälp att begrava sina döda.

"Det är inte för att de är muslimer", sade han om COVID-dödsgraden. "Det beror på att de tillhör de minst privilegierade sociala klasserna."

Tjänstemän i vit krage kan skydda sig själva genom att arbeta hemifrån. "Men om någon är en avfallshanterare, en städkvinna eller en kassör, ​​kan de inte arbeta hemifrån. Dessa människor måste gå ut och använda kollektivtrafik", sa han.

"Det finns en slags bitter smak, orättvisa. Det finns en känsla:" Varför jag? " och 'Varför alltid vi?' "

Fortsätt läsa

EU

Le Pen 'är en störning av den allmänna ordningen' - Goldschmidt

publicerade

on

Kommenterar intervjun med partiledaren för den franska högerpopulistiska Rassemblement National (RN) Marine Le Pen (avbildad) publicerades i den tyska veckotidningen Die Zeit, Överrabbiner Pinchas Goldschmidt, president för European Rabbis Conference (CER), har utfärdat följande uttalande: ”Det är inte huvudduken som stör den allmänna ordningen utan Le Le Pen. Detta är helt klart fel signal till judarna, muslimerna och andra religiösa minoriteter som bor i Frankrike. Det uttrycker Le Pen rädsla för utlänningar. Hon delar upp samhället istället för att förena det, och därmed använder hon medvetet den judiska gemenskapen, som enligt henne borde avstå från att bära kippan, som säkerhetsskada i sin kamp mot kulturer.

”Anhängarna av förbudet är övertygade om att de kämpar mot radikal islam. Men hur definierar de radikal islam? Jag definierar radikal islam som islamism som inte tolererar sekulära muslimer, kristna och judar och det europeiska samhället som helhet. Denna radikala islam kan också gå runt i jeans och med otäckt hår. Det är detta som är den verkliga faran, som Frankrike ofta har upplevt så bittert. I stället för att attackera politisk islam och dess anhängare attackeras en religiös symbol.

”Le Pens krav är inget annat än ett angrepp på den grundläggande och mänskliga rätten till religionsfrihet, som människor många gånger i Europa nu upprepade gånger försöker begränsa. Detta är en alarmerande trend för alla religiösa minoriteter. ”

Annons

Fortsätt läsa

Islam

Schweizare går med på att förbjuda ansiktsbeklädnad i omröstning om "Burqa Ban"

publicerade

on

By

Ett högerhögerförslag om att förbjuda ansiktsskydd i Schweiz vann en snäv seger i en bindande folkomröstning på söndagen (7 mars) som inleddes av samma grupp som organiserade ett 2009-förbud mot nya minareter skriver Michael Shields.

Åtgärden för att ändra den schweiziska konstitutionen antogs med en marginal på 51.2-48.8%, visade preliminära officiella resultat.

Förslaget enligt det schweiziska systemet för direkt demokrati nämner inte islam direkt och syftar också till att hindra våldsamma gatuprotester från att bära masker, men lokala politiker, media och kampanjer har kallat det för burkaförbudet.

Annons

”I Schweiz är vår tradition att du visar ditt ansikte. Det är ett tecken på våra grundläggande friheter, ”hade Walter Wobmann, ordförande för folkomröstningskommittén och ledamot av det schweiziska folkpartiet, sagt före omröstningen.

Ansiktsbehandling är "en symbol för denna extrema, politiska islam som har blivit alltmer framträdande i Europa och som inte har någon plats i Schweiz", sade han.

Muslimska grupper fördömde omröstningen och sa att de skulle utmana den.

Annons

”Dagens beslut öppnar gamla sår, utvidgar principen om rättslig ojämlikhet ytterligare och skickar en tydlig signal om utestängning till den muslimska minoriteten,” sade centralkonferensen för muslimer i Schweiz.

Det lovade juridiska utmaningar för lagar som genomför förbudet och en insamling för att hjälpa kvinnor som är böter.

”Förankring av klädkoder i konstitutionen är inte en befrielsekamp för kvinnor utan ett steg tillbaka i det förflutna”, sade federationen för islamiska organisationer i Schweiz och lade till schweiziska värden om neutralitet, tolerans och fredsskapande hade lidit i debatten.

Frankrike förbjöd att bära en ansiktsslöja offentligt under 2011 och Danmark, Österrike, Nederländerna och Bulgarien har helt eller delvis förbud mot att bära ansiktsöverdrag offentligt.

Två schweiziska kantoner har redan lokala förbud mot ansiktsbeläggningar, även om nästan ingen i Schweiz bär burka och endast cirka 30 kvinnor bär niqab, uppskattar universitetet i Lucerne. Muslimer utgör 5% av den schweiziska befolkningen på 8.6 miljoner människor, de flesta med rötter i Turkiet, Bosnien och Kosovo.

Regeringen hade uppmanat folk att rösta emot ett förbud.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend