Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

Ambitiösa marknadsreformer lönar sig i Uzbekistan säger utvecklingsbanken

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) har godkänt en ny strategi för Uzbekistan, som anger dess prioriteringar i landet fram till 2029. Banken rapporterar att Centralasiens folkrikaste stat har gynnats av att öppna upp sin ekonomi och ambitiösa marknadsreformer. Stark ekonomisk tillväxt har i stort sett varit oavbruten, trots en global pandemi och effekterna av kriget i Ukraina, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Uzbekistans stora ekonomiska framsteg sedan 2017 har tydligt imponerat på EBRD, som rapporterar en snabb expansion inom både jordbruk och tillverkning och vad den beskriver som robusta infrastrukturinvesteringar. En växande privat sektor och betydande framsteg med landets gröna agenda lyfts också fram, särskilt vad banken anser vara en anmärkningsvärd expansion inom förnybar kraftproduktion.

I framtiden kommer bankens strategiska strategi i Uzbekistan att baseras på aktiviteter inom tre prioriterade områden. Den första kommer att omfatta stöd för koldioxidutsläpp, ökad vatteneffektivitet och renare energi. den andra utvecklar den privata sektorn och främjar sysselsättning, kompetens, integration och den digitala övergången. den tredje förbättrar ekonomisk styrning, företagsklimat och infrastrukturanslutningar.

Under den första prioriteringen kommer EBRD att samarbeta med myndigheterna för att ytterligare minska koldioxidutsläppen från den nationella ekonomin och öka andelen förnybar energi i den totala kraftproduktionen. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt utvecklingen och implementeringen av koldioxidsnåla vägar och minskningen av metanutsläpp enligt Uzbekistans åtaganden om Global Methane Pledge. EBRD kommer också att stödja kommersialisering och modernisering av kraftdistributions- och transmissionsnät och kanalisera ytterligare medel till modernisering och uppgradering av vatten-, avlopps- och bevattningsanläggningar.

Under den andra prioriteringen kommer EBRD att utöka sitt stöd till landets privata sektor genom att tillhandahålla direkt finansiering, kreditlinjer till små och medelstora företag och riskdelning genom lokala partnerbanker och handelsfinansieringsanläggningar för att stödja ökad energieffektivitet och kvinnor - och ungdomsledda företag. Inhemska småföretag kommer att fortsätta att dra nytta av EBRD:s program för företagsrådgivning. Banken kommer också att främja ytterligare digitalisering i den privata sektorn, utbyggnaden av e-handel och utvecklingen av lokala kapitalmarknader.

Enligt den tredje prioriteringen kommer EBRD att fortsätta att stödja den förbättrade styrningen av statligt ägda företag och banker. Det kommer att stödja privatisering, bland annat genom engagemang före privatiseringen. tillhandahålla råd och finansiering för att uppmuntra en bredare användning av offentlig-privata partnerskap; och stödja dialogen mellan den offentliga och den privata sektorn genom rådet för utländska investerare för att hjälpa till att öka utländska direktinvesteringar. Banken kommer att fortsätta arbeta för att förbättra regionala och globala anslutningar, bland annat genom politiska åtaganden och finansiering för att förbättra transportförbindelser och regional krafthandel, och för att hjälpa till att sänka handelshinder.

Uzbekistan är den ledande mottagaren av EBRD-finansiering i Centralasien för fjärde året i rad. Hittills har banken investerat cirka 4.28 miljarder euro i 147 projekt över hela landet, varav de flesta stöder privat entreprenörskap och investeringar.  

Annons

Det finansierade byggandet av tre solkraftverk med en total installerad kapacitet på nästan 900 MW. Banken tillhandahöll också medel för byggandet av ett 100 MW vindkraftverk i den autonoma republiken Karakalpakstan, samt ett statligt lån för att modernisera 118 pumpstationer och förbättra hållbarheten för vattenförsörjningen för bevattning i den tätbefolkade Ferganadalen.

Samarkand blev den första staden i landet som gick med i EBRD:s Green Cities-program och planerar att distribuera ekologiskt vänliga elbussar. Inom finanssektorn arbetar banken med lokala finansiella mellanhänder för att stödja små och medelstora företag och främja grön utlåning. På makroekonomisk nivå rapporterar banken också att Uzbekistan ser fördelarna med handelsliberalisering och avsevärt förbättrade relationer med grannländerna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend