Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

Uzbekistan stärker grunden för politisk stabilitet genom att stärka interetnisk harmoni och vänskap i Centralasien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rik på kulturellt och historiskt arv, Uzbekistan, som ligger vid korsningen av den stora sidenvägen, fungerade i århundraden som en bro mellan Europa, Mellanöstern, Syd- och Östasien. Framstående vetenskapsmän, som lade grunden till olika discipliner föddes och fann sin berömmelse i detta land, skriver Victor Mikhailov, chef för Centrum för studier av regionala hot.

Folkrätten har ett begrepp om nationell minoritet. Men det finns inget sådant i Uzbekistan. Representanter för olika nationer och nationaliteter lever fram till denna dag i harmoni och vänskap. I vårt land garanterar staten lika rättigheter för alla människor. Konceptet "den enda nationen i Uzbekistan", som är inskrivet i Republiken Uzbekistans konstitution, fungerar som en juridisk och andlig grund för att stärka känslorna av ömsesidig respekt, vänskap och harmoni bland människor av olika nationaliteter och nationer, som lever i samma land i de gemensamma målens namn. Dessutom anger artikel fyra (4) i Republiken Uzbekistans konstitution att Uzbekistan säkerställer en respektfull inställning till språk, seder och traditioner hos företrädare för alla nationer och nationaliteter som lever på den gemensamma marken, skapar förutsättningar för deras utveckling.

Fred och stabilitet tillsammans med interetnisk och civil harmoni i Centralasien, vårt gemensamma land, fortsätter att vara de senaste årens största skatt. Medvetenheten om detta värde och dess bestående betydelse växer i medvetandet hos vårt folk. Staten har skapat alla förutsättningar för att bevara och utveckla nationella traditioner och kultur för de folk som bor här.

Fred som råder i vårt land är vår ovärderliga rikedom av lugn, vänskap och nationell enhet, ömsesidig respekt och interetnisk harmoni.

Dekretet från republiken Uzbekistans president "Om åtgärder för att ytterligare förbättra interetniska relationer och vänskapliga band med främmande länder", daterat den 19 maj 2017, har blivit ett viktigt steg i denna riktning. Enligt dekretet är främjandet av en kultur av tolerans och humanism, stärkande av interetnisk och interkonfessionell förståelse, medborgerlig överenskommelse i samhället, samt förstärkning av vänskapliga, jämlika och ömsesidigt fördelaktiga relationer med främmande länder en av prioriteringarna för Uzbekistans statens politik.

Tack vare vår statschefs politiska vilja har extremt viktiga arbeten utförts när det gäller att stärka principen om tolerans i vårt land, upprätta nära vänskapliga band med grannländer och avslöja Uzbekistans tolerans för världen.

Efter initiativet som lades fram av Shavkat Mirziyoyev under 72nd möte i FN:s generalförsamling i New York i september 2017, kom chefer för centralasiatiska länder för att hålla regelbundna rådgivande möten. Tack vare de kollektiva ansträngningarna från alla presidenter i centralasiatiska länder har nivån av politiskt förtroende i regionen ökat avsevärt. Banbrytande beslut i många angelägna frågor finns. Uzbekistans vänskaps- och broderskapsrelationer med grannländerna har fått en ny drivkraft och en ny innebörd.

Annons

Som ett resultat av Uzbekistans antagande som fullvärdig medlem i Organisationen för turkiska stater den 15 september 2019, når inte bara kulturella och andliga utan även handelsmässiga och ekonomiska band inom organisationen nya höjder. Detta gör att vi kan betrakta Centralasien som vårt gemensamma hem.

FN stödde initiativ som föreslagits av de fem centralasiatiska staterna. Nämligen åtgärder för att bevara den kärnvapenfria zonen, bekämpa terrorism, nå konsensus om vattenanvändning och andra program.

Tack vare dess energipotential, naturresurser, transporter och kommunikationsnätverk växer centralasiatisk geopolitisk betydelse. Den senaste tidens intensifiering av samarbetet mellan länderna på alla områden har återspeglas i den ökade handelns omsättning och förstärkningen av affärssamarbetet.

Samarkand-konferensen tillägnad problemen med stabilitet och hållbar utveckling i Centralasien under flaggan "Centralasien: En förflutna och gemensam framtid, samarbete för hållbar utveckling och ömsesidigt välstånd" upprepade återigen att stärka relationerna mellan länder och gav en ny impuls till samarbetet inom regionen. Dessutom enades länderna om att hålla informella toppmöten för statscheferna och ta aktiva steg för att lösa globala problem.

Konsekvent personlig kommunikation av statscheferna inom bilaterala besök samt internationella evenemang och forum spelar en avgörande roll för utvecklingen av ekonomiska, kulturella och humanitära band.

Alla dessa länder, liksom vi, är intresserade av utvecklingen av vårt gemensamma hem, Centralasien, i en anda av vänskap och god grannskap. Detta är en viktig faktor som lägger grunden för vårt gemensamma välstånd. Under de senaste sju åren har Uzbekistans inrikes- och utrikespolitik sett omvälvande förändringar. Representanter för världssamfundet, internationella experter, politiker erkänner förändringarna. Uzbekistans strävanden att återuppbygga vänskapliga förbindelser med grannländerna speglar nationernas vilja att sträva efter liknande mål: fortsättning på uråldriga band. Detta har i sin tur blivit en viktig faktor för att ytterligare stärka de vänskapliga förbindelserna mellan folken i de centralasiatiska länderna. Dagens handel, investeringar, turism och transpirationsinfrastruktur gör Centralasien till ett gemensamt hem. Värt att notera att reformen, genomförd på alla områden, är ett tydligt resultat av den nya och framåtblickande politik som initierats av vår statschef.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend