Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstan och Uzbekistan har åtagit sig att stärka relationerna, öka handelns omsättning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kazakstan lägger stor vikt vid utvecklingen av samarbetet med det broderliga Uzbekistan, sade Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev under ett möte den 19 februari med den uzbekiske utrikesministern Bakhtiyor Saidov.

Presidenten välkomnade Saidov och betonade Kazakstans beredskap att fortsätta stödja Uzbekistans initiativ för välfärd och välstånd för folken i regionen.

Under mötet diskuterade sidorna utsikterna för att utöka handeln och ekonomiskt samarbete, öka volymen av handelsomsättningen mellan de två länderna och beskrev vikten av att hitta nya tillväxtpunkter. Vattensektorn och regional säkerhet i Centralasien stod också högt på mötesagendan.

Tokayev fokuserade på att stärka samarbetet inom transit- och transportsektorn, och upprepade byggandet av Darbaza-Maktaraal-järnvägslinjen med tillgång till gränsen till Uzbekistan, vilket kommer att bidra till att öka volymen av godstransporter.

I sin tur delade Saidov planer för gemensamt arbete för att säkerställa ett adekvat genomförande av tidigare träffade överenskommelser.

Under mötet med Kazaks vice premiärminister och utrikesminister Murat Nurtleu tog parterna upp det bilaterala samarbetet som prioriterade politiskt, ekonomiskt, vatten-energi, transit-transport och kulturell-humanitär interaktion.

"Uzbekistan är en pålitlig allierad och en viktig strategisk partner till Kazakstan. Vi välkomnar uppriktigt och uppskattar ert lands nya landvinningar på många områden”, sa Nurtleu.

Annons

Nurtleu och Saidov betonade vikten av att fördjupa det ekonomiska samarbetet. Kazakstan är en av de tre största handelspartnerna i Uzbekistan. Under de senaste åren har den bilaterala handelns omsättning konsekvent överstigit 4 miljarder dollar.

Motparterna kom överens om att öka den ömsesidiga handeln till 10 miljarder dollar och utöka affärsförbindelserna. Parterna underströk vikten av att genomföra projektet för att bygga Central Asia International Centre for Industrial Cooperation vid den kazakiska-uzbekiska gränsen, vars lansering kommer att underlätta handels-, ekonomiska och investeringsförbindelser.

Enligt sidorna såg det industriella samarbetet betydande framsteg med 12 gemensamma projekt värda $156 miljoner. Länderna kommer att lansera ytterligare 21 projekt värda nästan 1 miljard dollar.

Parterna övervägde också utvecklingen av kulturella och humanitära band, som är grunden för starka och långsiktiga relationer mellan de två staterna.

För att återuppliva andliga värden föreslogs att man skulle bedriva gemensam forskning för att studera och popularisera det gemensamma kulturella och humanitära arvet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend