Anslut dig till vårt nätverk!

konst

"Opoles rekommendationer" satte en vision för en stark och stödd europeisk teatersektor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det nya policydokumentet, resultatet av European Theatre Forum 2023, uppmanar EU att fortsätta den direkta dialogen med europeisk teater – och att ta itu med utmaningar från mental hälsa, klimatkrisen och AI.

European Theatre Convention har nöjet att meddela publiceringen av Opoles rekommendationer, ett viktigt policydokument som är ett resultat av de djupgående utbytena under European Theatre Forum (ETF) 2023. Europeiska kommissionens högnivåevenemang ägde rum 11-13 maj på JK Opole Theatre i Polen.

Opoles rekommendationer presenterar en tydlig vision för hur europeiska institutioner bör stödja den stora och unika europeiska teatersektorn, med krav på förändringar senast nästa år, 2025 och 2027.

De är strukturerade kring tre övergripande utmaningar och policyområden, i linje med ETF 2023-evenemangsprogrammet:

  • Demokrati, internationellt samarbete och teaterns kraft, som omfattar bräckliga sammanhang, och mental hälsa och social integration
  • Hållbarhet och gröna omställningar, som omfattar EU:s gröna avtal och New European Bauhaus, samt Mobility and Emerging Artists
  • Digital beredskap, som omfattar konstnärlig frihet och experiment, och arbetsvillkor för teaterproffs.

Därmed tar de upp målen för forumet för att hjälpa teatersektorn att förbli relevant i framtiden, genom att ta itu med digitala, geopolitiska, sociala och klimatrelaterade utmaningar, och genom att utveckla och anta "ett jämförbart hållbarhetsbedömningsverktyg för sektorn för att mäta och minska dess koldioxidavtryck.”

Publiceringen av rekommendationerna är också ett viktigt steg i det pågående arbetet mot en permanent europeisk politisk ram för teater, känd som European Theatre Initiative.

LÄS OPOLES REKOMMENDATIONER

Annons

Teatersektorns röst

Opoles rekommendationer samlar de över 200 deltagarnas oro och prioriteringar vid ETF 2023, sammanfattade under forumets sista session. Rekommendationer till Europeiska unionen inkluderar att fortsätta den regelbundna dialogen med sektorn genom att vara värd för European Theatre Forum som ett regelbundet evenemang, för att bygga vidare på och stödja det starka ekosystem som ligger till grund för teatern, och steg som att integrera teater ytterligare i gymnasieutbildning och hälsovård för att bidra till samhällets välbefinnande.

Dessutom kräver rekommendationerna införandet av cirkularitetsplaner i EU-anslagsansökningar. inrättandet av ett europeiskt teaterpris för att förbättra teaterns synlighet och sammanhållning på europeisk nivå. och skapandet av en enhet för att övervaka effekterna av AI på den kulturella arbetsmarknaden och arbetsvillkoren.

Opoles rekommendationer följer på det policydokument som skapades som ett resultat av online European Theatre Forum 2020, kallad Dresdendeklarationen.

På tal om Opoles rekommendationer sa Georg Häusler, chef för kultur, kreativitet och sport: "Med Opoles rekommendationer bekräftar den europeiska teatergemenskapen sin sammanhållning och delade strategiska vision. Den hävdar den viktiga roll den spelar för att främja en hållbar, inkluderande och framåtblickande industri och står upp som en ledande partner för de europeiska institutionerna för att uppnå detta mål. Europeiska kommissionen hoppas att den, genom att föra samman alla segment av denna breda gemenskap vid European Theatre Forum 2023, kommer att bidra till att sätta teater på den europeiska politiska kartan.”

Serge Rangoni, tidigare ordförande för European Theatre Convention (ETC), och general manager och konstnärlig ledare för Théâtre de Liège, talare vid ETF 2023, sa: "Det är grundläggande för europeisk teater att ha en direkt dialog med Europeiska kommissionen för att säkerställa våra behov hörs och för att framtidssäkra sektorn i en värld av polykris. Jag är mycket glad över att dialogprocessen som började med European Theatre Forum online 2020 har fortsatt i år, och jag är glad över möjligheten att utveckla denna dialog ytterligare med The Opole Recommendations och framtida mötesevenemang under de kommande åren.”

Heidi Wiley, executive director of the ETC, said: “The Opole Recommendations are an important step towards fully unlocking European theatre’s potential, supporting its development as one of the continent’s most innovative art-forms and references for cultural heritage. They contain a roadmap for the way forward, anchored in the European Theatre Initiative – and are a testament to our collective efforts to develop a more fair,  diverse, and sustainable sector.”

Norbert Rakowski, konstnärlig ledare för JK Opole Theatre, värd för ETF2023, sa: "För oss på JK Opole Theatre tycker jag att [forumet] är ett bra tillfälle att visa att vi har en riktigt öppen teater, öppen för dialog och på ett slags symbiotiskt sätt och jämför progressiv och klassisk teater. Jag tror att det är ett slags fönster för Europa.”

Lotta Lekvall, CEO of Folkteatern Göteborg, another speaker at ETF 2023, added: “I think that just gathering like this, with the whole sector, and from all different European countries, is actually an empowerment in itself. Because there’s a lot of dialogue, it’s a lot of exchange of experiences, and also in these times that we live in, [it’s important] that we can also share those experiences and try to find ways forward…”

  • Opole Recommendations, tillsammans med den omfattande färdplanen, kan laddas ner på ETC:s webbplats.
  • Opoles rekommendationer presenterades vid ett offentligt evenemang på Festival d'Avignon, den Europeiska teaterföredrag, från 14:30 – 16:30 den 7 juli. Talarna utforskade ett nytt vägledande verktyg för att "gröna" europeisk teater; de möjligheter och utmaningar som en digital teaterplattform erbjuder; och hur man kan främja nästa generation av europeiska teatermakare och konstnärer. Läs mer
  • Besök webbplatsen European Theatre Forum 2023

Om ETC

European Theatre Convention (ETC) grundades 1988 och är det största nätverket av offentliga teatrar i Europa. Det är en konstorganisation som främjar europeisk teater som en viktig plattform för dialog, demokrati och interaktion som reagerar på, reflekterar och engagerar sig i dagens olika publik och föränderliga samhällen. ETC:s program för stipendier och evenemang stödjer nätverk, professionell utveckling och konstnärliga teatersamarbeten över hela Europa – och förespråkar teater som en av Europas mest innovativa konstformer och referenser för kulturarv.

ETC har 64 medlemmar från 31 länder och stöds av Europeiska unionens Creative Europe-program.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend