Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Digital agenda: schweiziska, franska och tyska forskare utvecklar konstgjorda "insektsögon" för att förhindra olyckor

DELA MED SIG:

publicerade

on

sammansatt_ögaForskare i Schweiz, Tyskland och Frankrike utforskade hur insektsögat fungerar och designade och byggde de första fullt fungerande miniatyrböjda konstgjorda sammansatta ögonen. De 'KURVASProjektet fick 2 miljoner euro i EU-finansiering för att utveckla miniatyrögonen "insekt", som har hög industriell potential inom mobil robotik, smarta kläder och medicinska tillämpningar.

I framtiden skulle det konstgjorda sammansatta ögat kunna användas i områden där panoramarörelsedetektion är primordial. Till exempel skulle ett flexibelt konstgjort sammansatt öga kunna fästas runt bilar för effektiv upptäckt av hinder (t.ex. under parkeringsmanövrar, för automatisk vägledning av fordon eller för detektering av fordon eller fotgängare som kommer för nära), eller implementeras i mikroflygfordon ( MAV) för synbaserad kollisionsfri navigering (som vid landning eller för undvikande av hinder, till exempel vid räddningsinsatser). På grund av sin inneboende låga tjocklek och flexibilitet kan de också integreras i vävnader för att göra smarta kläder, till exempel smarta hattar med kollisionsvarningssystem för synskadade. Dessutom skulle flexibla konstgjorda sammansatta ögon kunna fästas på väggarna och möblerna i intelligenta hem för rörelsedetektering (t.ex. för äldre i hemmiljöer eller för barn i en olycksförebyggande roll).

Europeiska kommissionens vice ordförande Neelie Kroes sa: "Naturen ger oss många extremt sofistikerade lösningar när det gäller att lösa problem. Forskningsprogrammen som finansieras av EC ger oss möjligheten att inspireras, förstå, kopiera och återskapa i industriell skala några av de fantastiska saker som Moder Natur har gett oss, så att vi kan förbättra livet för våra medborgare.”

Det sammansatta ögat har egenskaper och funktionalitet som liknar ögat hos Drosophila fruktfluga och andra leddjur. Ögat, ett litet (12.8 mm diameter, 1.75 gram) cylindriskt föremål består av 630 "grundögon", kallade ommatidia, arrangerade i 42 kolumner med 15 sensorer vardera. Varje ommatidium består av en lins (172 mikron), kombinerad med en elektronisk pixel (30 mikron). Dessa sensorer har avancerade optiska egenskaper, såsom ett oförvrängt panoramasynfält på 180°x60° och ett stort skärpedjup, och kan anpassas till en mängd olika ljusförhållanden.

CURVACE-projektet finansierades genom Europeiska kommissionens öppna FET-program. FET open är en del av avsnittet Excellent Science i Horizon 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation, och främjar nya idéer: samarbetsforskning för embryonal, högriskvisionär vetenskap och teknik.

Bakgrund

Smakämnen projektet involverar fem samarbetande institutioner: EPFL (Schweiz), University of Aix-Marseille och CNRS (Frankrike), Frauenhofer Institute for Applied Optics and Precision Engineering (Tyskland) och University of Tübingen (Tyskland) som arbetar tillsammans i 45 månader (01.10.2009) – 30.06.2013). Budgeten för hela projektet är 2.73 miljoner euro, varav 2.09 miljoner euro kommer från EU-finansiering.

Annons

Resultaten publicerades i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend