Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Nolltolerans mot förfalskning av euron: Kommissionens förslag undanröjer det sista hindret

DELA MED SIG:

publicerade

on

euroThe EU’s finance ministers have today (6 May) backed measures that will reinforce the protection of the euro and other currencies through criminal law measures (IP / 13 / 88). Nya åtgärder kommer att omfatta hårdare sanktioner för brottslingar och förbättrade verktyg för gränsöverskridande utredningar. Direktivet stöddes av Europaparlamentet den 16 april 2014 (MEMO / 14 / 303) och förväntas träda i kraft i juni 2014.

Johannes Hahn, commissioner responsible for justice during Vice President Viviane Reding’s electoral leave said: “These new measures will help protect one of our most valuable assets: the euro. Citizens and businesses must be able to trust that the money they have in their pockets is authentic. And criminals seeking to undermine the strength of the euro must be duly punished. Today’s endorsement marks a strong resolve to protect our currency for honest businesses and citizens and sends a stark warning to criminals.”

Taxation, Customs, Statistics, Audit and Anti-Fraud Commissioner Algirdas Šemeta said:”These new rules against euro-counterfeiting will boost confidence in our common currency, and help to protect honest businesses and citizens from ending up with fake money in their pockets. While the final text has less bite than the Commission would have liked, it is nonetheless an important advance on where we stand today. The euro is better protected against criminals, thanks to this new law adopted today.”

Sedan euron infördes 2002 beräknas förfalskning ha kostat EU minst 500 miljoner euro. Nyligen publicerade siffror från EU-kommissionen visar att totalt 175,900 353,000 falska euromynt togs ur cirkulation förra året. Enligt de senaste siffrorna från Europeiska centralbanken drogs 2013 XNUMX förfalskade eurosedlar ut under andra halvåret XNUMX.

De åtgärder som kommissionen föreslår kommer att medföra följande förändringar:

  • Direktivet kommer att fastställa den nedre gränsen för maximala påföljder i medlemsländerna: maximala sanktioner måste vara minst åtta år för produktion och minst fem år för distribution av falska sedlar och mynt.
  • Det kommer också att säkerställa att utredningsverktyg för organiserad brottslighet eller allvarliga fall enligt nationell lagstiftning kan användas i fall av förfalskning, vilket förbättrar kvaliteten på gränsöverskridande utredningar på detta område.
  • Analys av beslagtagna förfalskningar kommer att vara möjlig tidigare under rättsliga förfaranden, vilket kommer att förbättra upptäckten av förfalskade euro och förhindra att de cirkulerar.

Efter den politiska överenskommelsen med rådet vid trepartsmötet (MEMO 14/123), omröstningen i EU den 16 april som stöder direktivet (MEMO / 14 / 303) and todays’ backing by the Council, the directive is due to be signed by the President of the European Parliament and the President of the Council on 15 May 2014. After publication of the directive in the Official Journal, which is expected in June 2014, member states will have two years to transpose the new rules into national law.

Mer information

Annons

Vanliga frågor och svar: PM/ 14 / 334
Hemsida för kommissionär Algirdas Šemeta
Hemsida för kommissionsledamot Johannes Hahn som har tagit det interimistiska ansvaret för rättsportföljen fram till den 26 maj 2014

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend