Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Riksdagen förutsätter EU: s åtgärder för att hjälpa #farmers bekämpa illojala handelsmetoder

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kundvagn full av mat i snabbköpsgången. Lutningsvy från sidan. Horisontell sammansättning

Ledamöterna har uppmanat kommissionen att lägga fram förslag mot orättvisa handelsmetoder i livsmedelsförsörjningskedjan, för att säkerställa rättvisa inkomster för bönder och ett brett urval för konsumenterna, i en resolution som röstades igenom på tisdagen (7 juni). Målet bör vara att säkerställa rättvisa och öppna handelsförbindelser mellan livsmedelsproducenter, leverantörer och distributörer. Rättvis handel bör i sin tur bidra till att förhindra överproduktion och matsvinn, tillägger de.

"De initiativ som tagits hittills har inte varit effektiva. Det är därför vi ger fler förslag. Mer arbete bör göras för att förbättra relationerna mellan leverantörer och stormarknader och stormarknader, särskilt när det gäller att minimera den så kallade "rädslan". uppmanar EU-kommissionen att göra mer när det kommer till nya verktyg som ska hjälpa oss att motverka orättvisa handelsmetoder”, sade parlamentets föredragande Edward Czesak (ECR, PL). "Alla aktörer i livsmedelsförsörjningskedjan bör åtnjuta samma rättigheter", tillade han.

Inkomst- och maktobalanser i livsmedelsförsörjningskedjan måste angripas snarast för att förbättra böndernas förhandlingsstyrka, heter det i resolutionen, som antogs med 600 röster för, 48 röster emot och 24 nedlagda röster. Ledamöterna betonar att försäljning under produktionskostnaden och det allvarliga missbruket av grundläggande jordbruksprodukter som mejeriprodukter, frukt och grönsaker som "förlustledare" av storskaliga återförsäljare, hotar den långsiktiga hållbarheten för EU:s produktion av dessa produkter.

Jordbrukare och små och medelstora företag är särskilt sårbara för orättvisa handelsmetoder (UTP). De tvingas ibland sälja med förlust när prisförhandlingar med en starkare part missgynnar dem, t.ex. genom att få dem att bära kostnaderna för nedskärningar och sänkningar av stormarknader. Konsumenterna är också missgynnade, eftersom deras val av produkter och tillgång till nya och innovativa varor är begränsade, säger ledamöterna.

Robust tillsyn behövs för att övervinna leverantörens "rädslafaktor"

Frivilliga och självreglerande system har hittills visat "begränsade resultat" på grund av brist på korrekt tillämpning, underrepresentation av jordbrukare, intressekonflikter mellan parterna, mekanismer för tvistlösning som inte återspeglar leverantörens "rädsla" och Det faktum att de inte gäller hela försörjningskedjan, understryker parlamentsledamöterna. "Ramlagstiftning på EU-nivå är nödvändig för att ta itu med otillbörlig handel och för att säkerställa att europeiska jordbrukare och konsumenter har möjlighet att dra nytta av rättvisa försäljnings- och köpvillkor", tillägger de.

Parlamentet anser att Supply Chain Initiative och andra frivilliga nationella och EU-system bör främjas "som ett tillägg till effektiva och robusta verkställighetsmekanismer på medlemsstatsnivå, som säkerställer att klagomål kan lämnas in anonymt och upprättar avskräckande påföljder, tillsammans med samordning på EU-nivå". Ledamöterna uppmuntrar producenter och handlare, inklusive bondeorganisationer, att engagera sig i sådana initiativ.

UTP består till exempel av att försena betalningar, begränsa tillträdet till marknaden, ensidiga eller retroaktiva ändringar av avtalsvillkor, plötsliga och omotiverade uppsägningar av kontrakt, orättvisa överföringar av kommersiella risker och överföring av transport- och lagringskostnader till leverantörer.

Annons

EU har redan lagstiftning för att bekämpa otillbörliga affärsmetoder mellan företag och konsumenter (direktiv 2005/29/EG), men det finns inga EU-regler för att bekämpa orättvisa metoder mellan olika aktörer i livsmedelskedjan för jordbruket. UTP omfattas endast delvis av konkurrenslagstiftningen.

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend