Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

Franske finansministern säger #ECB försöker aldrig att manipulera eurokursen

DELA MED SIG:

publicerade

on

ECB

Europeiska centralbanken försöker aldrig manipulera eurons växelkurs av handels- eller konkurrenspolitiska skäl, sade den franske finansministern Michel Sapin i en intervju som publicerades på måndagen (13 februari), vilket upprepade andra politikers avvisande av USA:s påståenden. 

USA:s president Donald Trumps främste handelsrådgivare, Peter Navarro, sa denna månad att Tyskland utnyttjade växelkursen i handelssyfte. Tysklands förbundskansler Angela Merkel var en av dem som sa att kommentarerna var utanför märket.

"Dessa attacker är helt klart meningslösa av flera anledningar", sa Sapin till tidningen Handelsblatt. Han sa att euron rörde sig fritt och att ECB fattade sina penningpolitiska beslut oberoende av medlemsländerna.

"ECB försöker aldrig manipulera eurons växelkurs för att uppnå handels- eller konkurrenspolitiska mål", sade han.

"Euro är valutan i hela euroområdet. På internationell nivå är det överskottet i hela euroområdet som räknas, inte Tysklands."

Sapin sa att han hoppades att Trump snabbt skulle förstå hur fördelaktiga och viktiga band med EU var för USA:s välbefinnande.

Annons

Han sa att EU-tjänstemän fortfarande försöker lyfta tillväxten i blocket och driva på för strukturella reformer i vissa stater, men det är också viktigt för länder som Tyskland att öka investeringarna.

"Tyskland skulle kunna vara mer ambitiöst på det här området", sa Sapin till tidningen. Europa behövde fortfarande återställa investeringarna till nivåer som sågs före den globala finanskrisen, sade han.

"Om vi ​​alla bara drar i en riktning, nämligen att minska budgetunderskotten, kommer anpassningarna (i Europa) att bli ännu svårare", sa han.

Sapin upprepade sin uppfattning att investerare skulle förlora pengar om de satsade på att högerextrema ledaren Marine Le Pen skulle vinna årets franska val, och sa om sitt parti: "National Front är inte ett populistiskt parti, utan ett parti utanför det demokratiska konsensus, utanför de värderingar som Frankrike försvarar."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend