Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Storbritanniens arbetstagare står inför största #WageFall av någon avancerad ekonomi i 2018, finner OECD

DELA MED SIG:

publicerade

on


OECD visar att reallönerna i Storbritannien faller med 1.1 % under 2018, med en nominell vinsttillväxt på 1.5 % överträffad av en inflation på 2.7 %.

Detta är en stor förändring av synen på nominella vinster, som tidigare förväntades stiga med 2.5 % (i deras delprognos för mars). Denna revidering måste återspegla resultat som kommer in betydligt svagare än väntat. Den senaste inflationsprognosen är faktiskt ner en aning jämfört med marsprognosen på 2.9 %.

Nedgången innebär att reallöneutvecklingen i Storbritannien under 2018 kommer att vara lika sämst i OECD, med Finland (Storbritannien är marginellt sämre på en oavrundad basis). Mexiko och Italien är de enda andra länen som förväntas uppleva nedgångar.

TUC-forskning har visat att brittiska arbetares reallöner fortfarande är lägre än de var före finanskrisen 2008. Den genomsnittliga arbetarens reallön har sjunkit med över 1,200 2008 pund per år jämfört med XNUMX.

Commenting on the news from the OECD, the UK’s Trade Union Congress (TUC) General Secretary Frances O’Grady said: “Boosting wages has to be a top priority for whoever gets the keys to Downing Street.

"Brittiska arbetare har fortfarande inte återhämtat sig från den senaste finanskrisen. Det sista de har råd med är ännu en träff på deras ekonomi.

"Storbritannien behöver verkligen en lönehöjning - arbetande människor måste göra sina röster hörda på torsdag."

Annons

Brexit

The OECD’s twice yearly economic forecasts set out their view of how the economy will develop, and how governments should respond. Their message for the UK government is clear, say the TUC: they need to invest.

Rubriken på deras ekonomiska kommentar är fortfarande en försvagning av BNP-tillväxten till 1.6 % 2017 och sedan till 1 % 2018. "på grund av osäkerhet om resultatet av brexitförhandlingarna. Dessa siffror är oförändrade från deras interimsutsikter för mars, men en bit under de senaste OBR-prognoserna på 2.0 % 2017 och 1.6 % 2018. De förutspår också en ökning av arbetslösheten till 5.3 % 2018; OBR-prognosen 5.1%.

Som allmänt förstått påpekar OECD hur hushållens konsumtion hittills varit den främsta drivkraften för tillväxt. Men detta har upprätthållits genom att "minska bruttosparande och upplåning". OECD förväntar sig att krediterna kommer att strama åt och minska den konsumtionsledda tillväxten.

OECD påpekar också att trots deprecieringen av växelkursen har exporten varit volatil och exportmarknadsandelarna har ännu inte stigit. Detta verkar motsäga Brexiteers påståenden att devalvering kommer att öka exporten och göra den brittiska ekonomin mer konkurrenskraftig.

The major risk for the economy is the uncertainty surrounding the exit process from the European Union. Higher uncertainty could hamper domestic and foreign investment more than projected, but swift progress in negotiations and an outcome that retains strong trade linkages with the European Union would lead to better outcomes than projected.Export growth could be weaker if export prices rise more than projected, reducing competitiveness gains from the past exchange rate depreciation.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend