Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Brist på framsteg i #Brexitplanering oacceptabelt säger walesiska bönder

DELA MED SIG:

publicerade

on

Farmers' Union of Wales har uttryckt sin oro över den långsamma brexitplaneringsprocessen och den uppenbara bristen på samarbete mellan regeringar inför Royal Welsh Show. "Från och med dagen efter folkomröstningen har vi gjort några mycket viktiga punkter gång på gång för att säkerställa att bönder och därmed landsbygdens ekonomi inte påverkas av en dåligt hanterad Brexit", säger FUW:s ordförande Glyn Roberts.

FUW har sedan folkomröstningsresultatet krävt en förnuftig tidsplan för utträde, skapandet av ett ramverk för hela Storbritannien som respekterar de delegerade förvaltningarna och tullfri tillgång till EU-marknaden.

"Så idag måste jag förklara min besvikelse över hur saker och ting har utvecklats", sa Glyn Roberts.

Roberts tillade att det fortfarande råder förvirring om tidsplanen som kommer att förväntas och att brittiska ministrar precis har börjat tala om övergångs- eller genomförandeperioder, med tanke på att detta kommer att ta tid.

"Med bara 20 månader kvar att avsluta, blir detta allt viktigare för varje dag som går. Det finns inga tecken på några diskussioner för att skapa en ram för jordbruket och det verkar inte heller finnas någon indikation på när dessa diskussioner kommer att börja.

"EU-lagstiftningen om utträde har inga solnedgångsklausuler för att säkerställa att delegerade befogenheter når de delegerade regeringarna i tid. Även om vi inser att EU-lagar för närvarande inte kan repatrieras direkt till Cardiff och att viss "centralisering" mycket väl kan behövas för att utveckla nya handelsarrangemang, är det viktigt att vi är tydliga när den brittiska regeringen kommer att överföra befogenheter till de delegerade regeringarna. . Och under vilka begränsande kontroller”, tillade Glyn Roberts.

Annons

Roberts betonade att; "Våra folkvalda måste, jag upprepar, måste arbeta tillsammans för att ta fram svar på frågor på hög nivå innan vi kan gå vidare i planeringen för Brexit. Vi måste förstå detaljerna i en brittisk hemmamarknadsram, vi måste förstå ambitionen att stödja livsmedels- och jordbruksindustrin, vi behöver veta vilken balans som kommer att erkännas i vikten av livsmedelsproduktion i förhållande till miljöfrågor och vi behöver att veta vem som kommer att vara "ansvarig" och när.

"Och av största vikt måste vi veta och vara försäkrade om att de två berörda regeringarna arbetar tillsammans för det gemensamma bästa. Bönderna i Wales verkar på instabila marknader och vi måste se till att allt görs för att säkerställa att vi skyddar dem samtidigt som vi levererar till de standarder vi har kommit att acceptera som normalt, och levererar för våra miljöfördelar.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend